Изяви

2012/2013 учебна година

ГПЧЕ ”Йордан Радичков” с най-добри резултати от общинския етап на ученическите игри във Видин
Спортните отбори от Гимназията с преподаване на спортни отборичужди езици „Йордан Радичков” спечелиха най-много отличия от общинския етап на Ученическите игри във Видин през настоящата учебна година. Преподавателите Олег Панчев, Росен Ракаджиев и Петър Петров подготвиха 11 отбора по всички видове спорт, с които Гимназията се включи в игрите по футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, тенис на маса и шахмат. Добрата подготовка и отличните резултати на учениците по спортните терени изведоха ГПЧЕ ”Йордан Радичков” на челното място от училищата по спечелени отличия в общинските надпревари на Видин. Равносметката е: 5 първи места, 4 втори и 1 трето място.

 • Футболният тим стана общински шампион на Видин при юношите 8-10 клас;
 • Волейболният отбор спечели титлата при юношите 11-12 клас;
 • Отборът по тенис на маса взе шампионската купа при девойките 8-10 клас;
 • Лекоатлетите, с впечатляващ резултат, оглавиха класирането на общинското първенство при юношите 8-10 клас, като спечелиха първите места във всички индивидуални дисциплини;
 • Отборът по баскетбол е първенец при девойките 8-10 клас.

Призово второ място в общинските надпревари спечелиха отборите по:

 • Лека атлетика при девойките 8-10 клас;
 • Баскетбол при юношите и в двете възрасти: 8-10 и 11-12 клас;
 • Тенис на маса при юношите 8-10 клас.

На трето място в общинските игри се класираха шахматистите във възрастова група 8-10 клас.


Първо творческо писане онлайн за ученици
Първата награда за творческо писане на издателство „Просвета” спечели Елица Борисова от ХІІ В клас. В партньорство с екип „Образование” към програма „Христо Ботев” на Българско национално радио, издателството организира първото онлайн творческо писане за ученици по български език и литература. Наградата (таблет) е спечелена с творба в категория „разказ”  и е по цитат от Алек Попов: „През 1998 едно научно откритие с невероятна практическа стойност накара Цивилизована Европа облекчено да отдъхне”. Ученичката активно участва в работата на групата по извънкласна дейност „Аз пиша, творя, рецитирам” с ръководител Милена Георгиева – учител по български език и литература.

Награждаването на Елица


 Национална олимпиада по български език и литература
От ГПЧЕ "Йордан Радичков" е единствения дванадесетокласник от всички видински училища, който ще участва на националната олимпиада по български език и литература.
Магдалена Венелинова Максимова от XII Г клас, с преподавател Соня Любенова, постигна отлични резултати и бе допусната до участие в последния кръг на олимпиадата, провеждащ се на национално ниво единствено за ученици от VII и XII клас.


 Лекоатлетите ни се класираха за финалите на ученическите игри
Нашите юноши в група 8-10 клас спечелиха зоната от ученическите игри между областните първенци на Видин, Монтана и Враца, с което взеха квота за участие на държавните финали.


 Още един успех в състезание по творческо писане
Виолета Иванова Яничева от ХІ Г клас, с преподавател г-жа Анна Тодорова, се класира на второ място сред учениците от ХІ клас в националния кръг на Българското състезание по творческо писане на английски език.

Награждаване на победителите в Третото национално състезание по творческо писане на английски език


 Успех в състезание за творчески превод
Петър Николаев Витков от ІХ Г клас, с преподавател г-жа Анелия Димитрова, спечели първо място в онлайн състезанието за творчески превод от и на английски език „Слова с пера”, организирано от сдружение „Макензи”, в категория ученици от 15 до 19 години.

Впечатленията на Петър


 Нашите успехи на „Математическо кенгуру”
Сред отзовалите се на предизвикателната възможност да демонстрират по нетрадиционен начин най-високия скок на знанията си по математика на роден или на френски език в провелия се на 23 март 2013г. областен кръг на традиционното състезание „Математическо кенгуру”, организирано от СМБ и АРО и с подкрепата на РИО на МОМН, заслужено заеха призови места нашите ученици.
С грамота и медал бяха наградени Александър Алексеев Драганов -VIII Г (2 място за 8. клас), Денис Георгиев Стоянов – X Г (2 място за 10. клас), Теодора Тодорова Николова – X Б (3 място за 10. клас). Грамоти получиха: Георги Димов Димитров – XI Г (2 място за 11. клас), Виктор Боянов Минков – XI Г (3 място за 11. клас). Съвсем логично в състезанието на френски език постигнахме максималните резултати. Първото място за 11. клас си разделиха Дейн Антоанов Николов – XI А, и Надежда Бисерова Иванова – XI А, на второ място за 11. клас е Вероника Василева Асенова – XI А, а  първото място за 12. клас зае Стела Бориславова Иванова – XII Б.


 Национална олимпиада по английски език
Никола Бойков Николов – XI Б клас, Оливера Огнянова Костова – XI В клас и Емил Пламенов Петров – X Б клас, участници в националната олимпиада по английски език, проведена на 23.03.2013 г. в ГПЧЕ "Петър Богдан" – град Монтана, се представиха отлично и се класираха: Никола Николов – II място, Оливера Костова – IX място, Емил Петров – VI място.


За радост на всички нас, тази година Оливера Костова от XI В клас се класира за националния кръг на олимпиадите и по английски, и по френски език.

Участие в националния кръг на олимпиадите по английски и френски език


Учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков” взеха участие в XVI екоконкурс. За разлика от другите участници, които се представиха със снимков материал, нашите ученици бяха изработили много атрактивни изделия и макети от екоматериали. Огромен интерес и възхищение предизвикаха изработените от Теодора Николова, ученичка от 10 Б клас вази, великденски пиленца, рози, картички, кошница с цветя, картини от вестници, полиетиленови пликове, семена от слънчоглед, царевица, боб, леща, клечки за зъби, пластмасови лъжички, консервни кутии, а чашата и чинийката за кафе, направени от кафени зърна предизвика всеобщо удивление. Много атрактивни и красиви бяха и моделите на Слънчевата система изработени от Зорница Евгениева от 9 Б клас и Георги Койчев, Никола Петков и Людмил Николов от 9 Г клас. Никол Николова получи сертификат за Мис Екология. Групата ученици от Гимназията се радваха на интереса и вниманието на Негово Преосвещенство Митрополит Дометиан и заместник областният управител Елка Георгиева.


Радина Стоянова от XII Б клас и Екатерина Калотова от VIII Г клас се класираха за участие във втория етап на националния конкурс "Бог е любов". Тази година темата на конкурса е "Вяра и милосърдие".


В оспорвана надпревара Богомил Витанов от ГПЧЕ ”Йордан Радичков”, с резултат 285 см, спечели състезанието „Лъвски скок”, организирано от Ученически спортен клуб – Шампион и Община Видин по повод 19 февруари – годишнината от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски.


Димитър Братков от IX Г клас спечели второ място в Националния ученически конкурс за рисунка на тема „Опознай родината, за да я обикнеш!” в трета възрастова група (IX -XII клас.


Учениците Петър Пламенов, Дениса Бечирагич, Даяна Олегова, Оливера Костова с преподавател Емил Живков представиха презентация на тема „Успешни практики за учене през целия живот” на Регионалния мониторинг на реализираните дейности по Европейски проект за изграждане на Национална мрежа за инициативи и информация за учене през целия живот.


Ученици от ГПЧЕ ”Йордан Радичков” взеха участие в “Световно кафене” на тема “Европейски съюз”


Оливера Огнянова Костова от ХІв клас и Кристина Любомирова Лазарова от ХІг клас получиха от Американската фондация за България стипендии за изявени интереси и отлични постижения в изучаването на чужди езици.


Първият студент за 2013 година по европеистика в СУ е от ГПЧЕ “Йордан Радичков” – Видин

 


Изяви 2010/2011 учебна година

 26.04.2011г. 

Отборът по баскетбол за момчета от 8 до 10 клас на ГПЧЕ ”Йордан Радичков” победи съперниците си на зоната в Монтана и достигна до държавните финали. Възпитаниците на Олег Панчев разгромиха домакините от ПМГ ”Петър Богдан” – Монтана с 61-16, а във втория двубой се наложиха и над ПМГ ”Акад. Иван Ценов” – Враца с 52-38. Финалите на ученическите игри ще се проведат за времето от 26 до 29 май в град Ямбол.

 

 


 Дейвид Валери Костов от 12г клас се класира за националния кръг на олимпиадата по български език и литература.

 

Класирани участници за националния кръг на олимпиадата по философия: Десислава Драгомирова Аврамова от 12в и Веселина Боянова Спасова от 12г клас.

 

Кристина Любомирова Лазарова от 9г клас се класира за националния кръг на VII Национална олимпиада по география и икономика.

 

Kласирани ученици за трети кръг на многоезичното състезание.

 


 

Победителите от конкурса „Как да защитим гражданските си права – правото на протест”, обявен от евродепутата от Синята коалиция Надежда Нейнски, посетиха за два дни Европейския парламент в Брюксел. От ГПЧЕ "Йордан Радичков" участниците, спечелили награда са: Божена Стоянова Войденова, Екатерина Людмилова Димитрова, Зорница Красимирова Захариева, Mоника Емилова Иванова. Това бе наградата за тяхната активна гражданска позиция по наболели младежки проблеми, свързани с неподходящо написани учебници, неспазване на дисциплината в училище, лошата материална база, задължителния характер на униформите, липсата на култура у българите за разделно събиране на отпадъци, замърсяването на въздуха и храните, навлизането на ГМО в живота ни, лошата инфраструктура в градовете. Всичките 21 средношколци са членове на Националната асоциация на европейските клубове в  българските училища, която партнира успешно на инициативата.

Децата от София, Видин, Плевен, Кубрат, Пловдив, Перник и Левски научиха много за европейските институции и техните функции, за механизмите на управление на 500 милионната общност, за намирането на ефективни решения в мултинационалната среда. Те влязоха в залата за заседания на Европарламента, за да усетят атмосферата, където се коват директивите за развитие и сътрудничество на ЕС.

Младите хора бяха впечатлени от личната среща с Надежда Нейнски на работното й място. Разговорът за нейните ангажименти като член на Европейския парламент постави редица въпроси. Как се защитава на европейско ниво национална позиция? – интересуваха се тийнейджърите, които сами направиха първите крачки в реалната демокрация със своите разработки за конкурса. Снимки за спомен, автографи и обещания за нови срещи имаше в края на посещението в европарламента.

Разходката в парка „Мини Европа”, където са представени най-известните културни паметници и забележителности на 27-те държави – членки на общността, беше изпълнена с емоции. Със сигурност българските ученици вече безпогрешно ще разпознават символите на  страните като истински европейски граждани.

Не по-малко впечатлени бяха и от посещението в Музея на шоколада в самото сърце на стария Брюксел. Пътят на обожаваното десертно блокче от какаовото дърво до невероятното разнообразие от фигурки и вкусове в магазините има хилядолетна история. Децата наблюдаваха с интерес демонстрация на майстор в забъркването на прочутия белгийски шоколад.

Уморени, но щастливи от новите срещи; преизпълнени с впечатления, окрилени от нови мечти; решени да работят повече, за да пренесат у нас добрите страни на този различен свят и променени завинаги се завърнаха средношколците от Брюксел. И си пожелаха още конкурси и награди, за да измерват себе си с Европа и света!


Зонови състезания по волейбол, девойки 11-12 клас

на 27.03.2011, град Монтана

ГПЧЕ "Йордан Радичков", Видин – Гимназия "Д-р Иван Панов", Берковица – 3:0 гейма

ГПЧЕ "Йордан Радичков", Видин – ЕГ "Йоан Екзарх", Враца – 3:0 гейма

Отборът се класира за републиканските състезания от 05.05. – 08.05.2011г.


 Седмица на франкофонията в училище

По традиция месец март е силен франкофонски месец. През него се организират многобройни изяви, които включват всички ученици в училището, проявяващи интерес към френския език и култура.

Шестима ученици от 11 клас взеха участие в състезанието „Маратон по писане”, обявен за пореден път от Френския културен институт в София. Тази година участниците трябваше да творят по темата „Солидарността, това означава да протегнеш ръка на някого”, като едно от условията е да включат в произведенията си избраните от Международната агенция по франкофония 10 думи от произведения на известни франкофонски автори. До национален кръг бяха класирани произведенията на Полина Ампирска от 11в клас и на Луиза Мирзоян от 11а клас, съответно озаглавени като „Моята мечта” и „Светът на пеперудите”.

Математическо състезание „Европейско кенгуру”

На 19 март се проведе и традиционното състезание за млади таланти в областта на математиката. Това състезание на Международната асоциация „Кенгуру без граници”, регистрирана във Франция, се организира в 40 страни в света. Основната му цел е да направи по един забавен начин математиката по-популярна.

Участниците могат да избират да се явят на състезанието на родния си език или на френски. В последните му издания в него са участвали над 4 милиона деца на възраст от 8 до 18 години, което го превръща в най-голямото състезание в света.

Учениците от ГПЧЕ също проявяват  интерес към „Европейското кенгуру”. Тази година в състезанието участваха 13 ученици от 8, 9 и 11 клас, като 3-ма от тях се изявиха на френски език.

Забавните, но и доста трудни задачи не уплашиха Цветомира, Челси и Силвия от 8 клас, Виктор, Дейвид и Любослав от 9 клас, както и Лилия, Цветелина, Явор и Тодор от 11 клас. Най-голямо бе предизвикателството обаче пред Георги, Антон и Деница от 11в клас, които се явиха на състезанието на френски език. Призовите второ и трето място в своята категория са за учениците от 11 клас, а Георги е носител и на медал за отлично представяне.


Ученически игри 2010/2011 

8 – 10 клас

11 – 12 клас

Баскетбол, юноши – I място

Волейбол, юноши – I място

Волейбол, девойки – II място

Тенис на маса, девойки – II място

Шахмат – II място

Тенис на маса, юноши – V място

Волейбол, девойки – I място

Шахмат – I място

Баскетбол, юноши – III място

 

 

 

Отборът на ГПЧЕ "Йордан Радичков" е победител във финалния двубой при юношите 8-10 клас с резултат 73-71 срещу ПМГ”Екзарх Антим І

 


14.02.2011г. 

Чудесната новина за деня: от 20 победители в конкурса “Как да защитим гражданските си права – правото на протест” четирима са от Евроклуба с ръководител Валя Александрова. Те ще посрещнат пролетта в Брюксел: Божена Стоянова Войденова; Екатерина Людмилова Димитрова; Зорница Красимирова Захариева; Mоника Емилова Иванова.


Никол Кирилова Николова от 9в клас се класира на трето място в проведеното на 19.02.2011г. областно състезание по ИТ.


28 октомври 2010

Отборът при ГПЧЕ "Йордан Радичков" участва в турнир по футбол между нашето училище и СОУ "Цар Симеон Велики". Нашите футболисти победиха противниците си с 4:2. Голмайстори бяха Никола Гърков от 10а, Кристиян Иванов от 10в и Иван Цанков от 9б – отбе

лязал 2 гола.


Изяви 2009/2010 учебна година

Ученически игри 2009-2010г. – финали по волейбол за девойки 11-12 клас

 

Волейболният отбор девойки на ГПЧЕ „Йордан Радичков” – гр. Видин за пета поредна година се класира в челната тройка на ученическите игри.

В периода 08-11 май 2010 г. Смолян бе домакин на Ученически игри 2009-2010г. – финали по волейбол за девойки 11-12 клас. Нашият отбор завоюва бронзови медали.


XVII-ти Международен фестивал на ученическия франкофонски театър

23-25.04.2010г., гр. Стара Загора

“Le Prof” – Jean-Pierre Dopagne

“Даскалът” – Жан-Пиер Допан

Това не е тъжен спектакъл. Труден, да. Но не тъжен.

Този даскал изпитва болка. Това не е ново за него. Той обичаше книгите ли, мечтаеше за театър и за поезия, отпиваше с уважение словата на своите учители и с преизпълнено сърце, и с надежда, се бе устремил към преподаването. Той видя една по една надеждите си кървящи и старателно разбивани на пух и прах.

Това е простичката панорама на една система, която отхвърля целенасочено мечти и идеали, разбивайки ги в стена от неразбирателство и незаинтересованост. И този даскал, който не умее да борави с безразличието не ще може да излезе от своя кошмар другояче, освен чрез насилието.

Изоставен, изтощен, обезумял.

Награда: 1-во място (актьорско майсторство) – най-добър актьор Георги Петров Георгиев от 12в клас.


Национална ХХІІ олимпиада по философия

17 април 2010 година, гр. Шумен

 • Алекс Кристианова Костова – ХІІв клас, класирана на второ място;
 • Виктория Спасова Петкова – ХІa клас, класирана на 38-мо място;

   В олимпиадата взеха участие 50 ученици от цялата страна. Местата бяха спечелени чрез написване на есе и отговаряне на въпроси върху философски текст. Ръководител Виливса Векова – преподавател по философия.

 


Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

Национален кръг на състезанието по английски език за ниво В1, проведено на 13.03.2010 г. в ПГИЧЕ „Св. Методий”, гр. София: Михаил Милчев, 9б клас, ГПЧЕ „Йордан Радичков”, Видин – 44 т. – първо място.


Отлично представили се на Областен кръг на олимпиадата по български език и литература – 07.03.2010

Радина Стоянова                 9б клас            Отличен    5.50

Елица Ангелова                   9в клас            Отличен    5.50

Магдалена Венелинова        9г клас            Отличен    5.50

Ивет Емилова                    11г клас            Отличен    5.75

Любослав Адриянов           11г клас            Отличен    6.00

Класирани за Национален кръг на олимпиадата по български език и литература

Силвия Петрова                 12г клас            Отличен    5.50

Евелин Венциславова         12г клас            Отличен    5.50

Милена Георгиева              12г клас            Отличен    5.50


През учебната 2009-2010 г. Клара Павлова Стоянова, Стефани Емилиян Недялкова и Десислава Венциславова Георгиева блестящо преминаха през общински и областен кръг на олимпиадата по немски език и се класираха за националния кръг.


Мирослав Анатолиев, 9г клас – отлично представил се на областен кръг на олимпиадата по биология и здравно образование и предложен за национален кръг.


По случай Световният ден на водата 22 март 2010 г. в град Видин се проведе ХІІІ екоконкурс „Видинската екология през Третото хилядолетие”.

Учениците от гимназията проявиха изключителна активност и демонстрираха оригинални идеи, за което бяха наградени за:

Макет „Екокълбо” – Даяна Николаева, Кристина Галинова, Екатерина Людмилова, Милена Красимирова от 9г клас.

Макет „Вътрешна декорация” – Мериън Илиева, Цветомира Николова, Михаела Станчева от 10в клас.

Еко тоалет от рокля, чанта и шапка – Магдалена Венелинова и Боряна Данова, 9г клас

Миниатюра „Нежност” на Зорница Захариева, 11г клас.

„Видинска екология” – Майя Димитриевна, 8а клас.

Фото колаж на тема „Видин – въпроси и отговори” – Габриела Ценкова, Елина Игнатова, Гергана Андреева.

Триптих – рисунка, фотография и текст, Магдалена Венелинова, Боряна Адрианова, Ивон Цветкова, 9г клас.

Есе на тема „Красотата ще спаси света, но замърсяването ще го унищожи” – Силвия Ивайлова, 9г клас

Награди и ленти получиха:

 • „Лице на Видин”, 2009г. – Симона Цекова от 11г клас;
 • Мис „Дунавска русалка”, 2009г. – Моника Стефанова от 8а клас;
 • Мис „Екология”, 2010г. – Зорница Захариева от 11г клас.


Ученически игри 2009/2010 г.
Класиране, общински кръг
 
 Лека атлетика: 2 място момичета 8-10 клас, 2 място момчета 8-10 клас.
 Тенис на маса: 3 място момчета 8-10 клас.
 Баскетбол: 3 място момчета 8-10 клас, 3 място момчета 11-12 клас.
 Волейбол: 2 място момичета 8-10 клас, 1 място момичета 11-12 клас.
 Зона момичета 11-12 клас, 1 място. Предстои финал.