Клуб „Храмовете във Видин – нашата свещена история”

Осъзнаване на духовната същност на българина и богатството на нашата вяра. Проучване и на останалите религии в град Видин и обединяването им в общите им черти.

 

 

 

 

 

 

Посещение на катедрален храм "Св. Димитър"


Храм на Свети Николай Мираклийски

Пълното име е ”Свети Николай Мираклийски чудотворец”. Тя е построена през 1926г. по проект на арх. Константин Николов, който е ръководител и на строежа. Храмът е постоен на мястото на старата камбанария и пристойка към църквата “Свети Пантелеймон”. Тази пристройка е била използвана за храм „Свети Никола”.
Църквата „Свети Николай”  е трикорабна кръстокупулна, чийто облик отвън се подчертава от голям купол, две кули, разположени симетрично на централния вход, и раздвижени фасади с множество кръгли и сводести прозорци.
Освен задна галерия, има две странични. Над южния вход е образът на Св. Николай, изпълнен в мозайка. Тя вероятно е изработена в Берлин по подобие на Антим l върху неговия мавзолей.
Отвътре храмът е изцяло изографисан от софийските художници Господин Желязков и Филип Филетов. Иконостасът е с висока художествена стойност. В страничните кораби има много икони.