Поредни постижения за възпитаниците на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин

От 13 до 15 ноември, за първи път в онлайн среда, се проведе състезанието по реч и дебати на английски език BEST.
Отборът на Английската гимназия с ръководители Анита Ангелова 12.Б и Зорница Василева 12.Б, показа отличителни резултати.
Категория проза за начинаещи: Тея Тошева 9.А на 1-во място и Михаела Михайлова 9.А на 6-то място.
Категория поезия за начинаещи: Михаела Михайлова 9.А на 1-во място и Тея Тошева 9.А на 4-то място.
Категория поезия за напреднали: Мартин Любомиров 11.А – полуфинали.
Категория проза за напреднали: Мартин Любомиров 11.А и Галя Станчева 12.А – полуфиналисти.
В състезанието също се включиха и показаха добро представяне Беатрис Сашкова 11.Б, Гергана Крушарска 10.А и Хелън Генова 8.В
.

Записване на ученици в 8. клас за учебната 2018-2019 година

От до 6 юли приетите ученици на първи етап на класиране могат да се запишат в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ с наш образец на заявление до директора и оригинал на свидетелство за основно образование или да подадат заявление за участие във втори етап на класиране.

Работно време на комисията по записване: 08:00 – 17:00 ч.

Участие на “Carbohydrates” в конкурса „Песен на Свети Валентин“

Ученици от Гимназията взеха участие в конкурса „Песен на Свети Валентин“ на 13 февруари в залата на Симфониета – Видин. Музикална формация “Carbohydrates”, с ръководител г-жа Елка Владимирова, изпълни песента „Stupid love“. С индивидуални изпълнения участваха Борислав Павлов – 10 Г кл., Катя Асенова – 11 А кл. и Александра Борисова – 12 В кл.

Срещи с Темида

Поредна среща на възпитаници на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и представители на съда и прокуратурата във Видин се проведе на 14.01.2015 г. Този път домакини бяха представителите на Темида, които под формата на ролева игра, представиха на учениците професиите: съдия, прокурор и следовател. Проявата е част от пилотната образователна програма на ВСС на Република България и МОН за повишаване на грамотността на учениците относно дейността и функциите на съдебната система.

IMG_0566_

Коледен базар

Коледен базар се организира във фоайето на ГПЧЕ „Йордан Радичков” по инициатива на Ученическия съвет. Учениците участваха с домашно приготвени меденки, кексове, сладки, баници, палачинки – приготвени с много въображение и вкус.
За повишаване на настроението през класните стаи минаха Дядо Коледа и джуджетата с поздравителни картички.

Незабравим финал на Радичкови дни 2014

Програмата за отбелязване на патронния празник на ГПЧЕ „Йордан Радичков” приключи със запомняща се екскурзия в София. Инициативата бе на Евроклуба с ръководител г-жа Валя Александрова. С желание се включиха членове на училищните клубове „Млад предприемач” и „Литературен калейдоскоп”.
На 25.10.2014 г. учениците посетиха Националния исторически музей. Там освен обичайните експонати можеше да се види експозицията „Българска автокефална архиепископия“, представяща ценности от охридската архиепископия от 1015 година, сред които църковна утвар, книги, икони и други ценни предмети. По повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил бе подредена експозицията „Цар Самуил в битка за България“, разказваща за основни моменти от епохата на цар Самуил, за неговата личност, за семейството му, за войните му с Византия и за други важни политически личности от онова време.
След това видяхме стенописите в уникалната Боянска църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон” – един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, свидетелстващи за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.
В туристическа програма „Стара Сердика“ обходихме знакови места от нашата история като катедралния храм „Александър Невски” и църквата „Св. Неделя” и достигнахме до Народното събрание и Президентството …
Вечерта бяхме в Народния театър „Иван Вазов“, където Мариус Куркински постави „Ревизор“ от Н. В. Гогол и се превъплъти в ролята на Градоначалника, за да изобличи омразата, егоизма, лудостта, безпаметността, корупцията, алчността … и ни накара да се замислим.
На 26 октомври се потопихме в атмосферата на „Модерна София” и най-големия lifestyle МОЛ в София – Paradise Center. Завърнахме се с убеждението, че Радичков е продължител на Гоголевата школа с нейните митологизъм и магически реализъм, а най-добрата инвестиция е знанието.

Пробен изпит по английски език за седмокласници

proben izpit po AEОт 10 часа на 12 април 2014 г. в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се проведе пробен изпит по английски език при стриктно спазване на изискванията на Националното външно оценяване след 7-ми клас. Участваха 78 ученици от ОУ „Иван Вазов“, СОУ „Любен Каравелов“ и ПМГ „Екзарх Аптим І“ – Видин.  Изпитните материали бяха подготвени от г-жа А. Димитрова, а за провеждането на пробния тест активно съдействаха всички преподаватели по чужди езици. Над 80 доброволци от 8, 9, 10 и 11 клас оказаха неоценима помощ при посрещането и настаняването на седмокласниците. Те влязоха и в ролята на учители по английски език и помогнаха на седмокласниците да проверят резултатите си веднага след изпита. Неоценимата им подкрепа всъщност бе в това, че те задълбочено анализираха направените грешки заедно с новия си по-малък приятел и му обясниха правилното решение. ГПЧЕ сърдечно благодари на всички тях за проявената отзивчивост и висока езикова компетентност. След завършването на теста преподавателите по английски език въведоха седмокласниците в духа на обучението в ГПЧЕ, като направиха забавни и полезни езикови дейности като елемент от урок по английски език, ползвайки атрактивните възможности на интерактивните дъски в училището. В края на събитието гостите се запознаха с живота на видинската английска гимназия и всеки ученик получи сертификат, а г-н Ракаджиев се погрижи за фотографското увековечаване на събитието.

Емил Живков – преподавател по английски и немски език