Коледният дух на добротворчеството дойде в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

В условията на обучение от разстояние в електронна среда, когато техниката недостига, благодарение на желанието на ХОРАТА от DXC TECHNOLOGY BULGARIA, 34 наши ученици получиха на 14 януари 2021г. като личен подарък по един лаптоп от фирмената им техника при нейното мащабно подновяване.
За отправения в този важен момент щедър дарителски жест, ние – учителите и учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – отправяме своето БЛАГОДАРЯ към дамите и господата с големи сърца, които станаха съпричастни към проблемите на родното образование и към нас лично!
Специални благодарности към г-н Пламен Ананиев, бивш възпитаник на нашата Гимназия и представител на фирмата, благодарение на чиито усилия техниката бе дарена и доставена в училището!
Благодарности и на г-жа С. Гергова, учител в училището и инициатор на акцията от негова страна, за сътрудничеството й с фирмата дарител!
………………………………………………………………………………………
Ентърпрайз Сървисис България ООД = DXC TECHNOLOGY BULGARIA

Записване на ученици в 8. клас за учебната 2018-2019 година

От до 6 юли приетите ученици на първи етап на класиране могат да се запишат в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ с наш образец на заявление до директора и оригинал на свидетелство за основно образование или да подадат заявление за участие във втори етап на класиране.

Работно време на комисията по записване: 08:00 – 17:00 ч.

Участие на “Carbohydrates” в конкурса „Песен на Свети Валентин“

Ученици от Гимназията взеха участие в конкурса „Песен на Свети Валентин“ на 13 февруари в залата на Симфониета – Видин. Музикална формация “Carbohydrates”, с ръководител г-жа Елка Владимирова, изпълни песента „Stupid love“. С индивидуални изпълнения участваха Борислав Павлов – 10 Г кл., Катя Асенова – 11 А кл. и Александра Борисова – 12 В кл.

Срещи с Темида

Поредна среща на възпитаници на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и представители на съда и прокуратурата във Видин се проведе на 14.01.2015 г. Този път домакини бяха представителите на Темида, които под формата на ролева игра, представиха на учениците професиите: съдия, прокурор и следовател. Проявата е част от пилотната образователна програма на ВСС на Република България и МОН за повишаване на грамотността на учениците относно дейността и функциите на съдебната система.

IMG_0566_

Коледен базар

Коледен базар се организира във фоайето на ГПЧЕ „Йордан Радичков” по инициатива на Ученическия съвет. Учениците участваха с домашно приготвени меденки, кексове, сладки, баници, палачинки – приготвени с много въображение и вкус.
За повишаване на настроението през класните стаи минаха Дядо Коледа и джуджетата с поздравителни картички.

Незабравим финал на Радичкови дни 2014

Програмата за отбелязване на патронния празник на ГПЧЕ „Йордан Радичков” приключи със запомняща се екскурзия в София. Инициативата бе на Евроклуба с ръководител г-жа Валя Александрова. С желание се включиха членове на училищните клубове „Млад предприемач” и „Литературен калейдоскоп”.
На 25.10.2014 г. учениците посетиха Националния исторически музей. Там освен обичайните експонати можеше да се види експозицията „Българска автокефална архиепископия“, представяща ценности от охридската архиепископия от 1015 година, сред които църковна утвар, книги, икони и други ценни предмети. По повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил бе подредена експозицията „Цар Самуил в битка за България“, разказваща за основни моменти от епохата на цар Самуил, за неговата личност, за семейството му, за войните му с Византия и за други важни политически личности от онова време.
След това видяхме стенописите в уникалната Боянска църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон” – един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, свидетелстващи за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.
В туристическа програма „Стара Сердика“ обходихме знакови места от нашата история като катедралния храм „Александър Невски” и църквата „Св. Неделя” и достигнахме до Народното събрание и Президентството …
Вечерта бяхме в Народния театър „Иван Вазов“, където Мариус Куркински постави „Ревизор“ от Н. В. Гогол и се превъплъти в ролята на Градоначалника, за да изобличи омразата, егоизма, лудостта, безпаметността, корупцията, алчността … и ни накара да се замислим.
На 26 октомври се потопихме в атмосферата на „Модерна София” и най-големия lifestyle МОЛ в София – Paradise Center. Завърнахме се с убеждението, че Радичков е продължител на Гоголевата школа с нейните митологизъм и магически реализъм, а най-добрата инвестиция е знанието.