140 години от Априлското въстание

Страстната седмица … Време на преосмисляне на ценности и духовност, на извисяване и победа на доброто! За нас – съвременниците на динамичния 21 век символично ли светлината на Великден тази година съвпадна с отбелязването на връхната точка в „Българският Великден“ – отбелязване на 140 години от подвига на априлци от лето 1876-то!

Училищният звънец със звуците на възрожденските песни на априлци импонираше на атмосферата на тържественост, размисли и преклонение! Припомнихме подвига на хората в Батак, Панагюрище, Копривщица с класическият филм – „Апостолите“.

Самите ние – младите възрожденци в ГПЧЕ, създадохме скромна галерия на лидерите на въстанието в табла със снимки, мисли, цитати, информация за главните апостоли на въстанието. Така повече ученици накратко могат да се запознаят или припомнят лицата на въстанието.

В радиопредавания по ученическата уредба в училище звучаха стихове и авторски разкази на Илона Кидикова, с част от които ще участва в конкурсa на общобългарски комитет „Васил Левски“ и конкурса на фондация „Родолюбие“.

 

 

Нека пазим и препредаваме българската памет и подвиг, за да ни има и пребъде българското!

Ученици от Езиковата гимназия изследват местните митове и обичаи

Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ участват в съвместен проект на Държавен куклен театър – Видин и общинската организация за туризъм и спорт – град Алексинац /Сърбия/ на тема: „Подкрепа за развитието на трансграничния туризъм чрез куклено театрално изкуство“. Основната им дейност бе изследване и проучване на митове и легенди, етнографски и фолклорни особености от региона. Членовете на клуб „Литературен калейдоскоп“ и ученици от 9 клас в училището с ентусиазъм се включиха в проучването. Събраният материал бе систематизиран от преподавателя по БЕЛ и ръководител на клуба, г-жа Пенка Милушева, и предаден за подготовка на сценарий за театрално представление. Така талантливите гимназисти със своите оригинални текстове участваха в новата театрална постановка „Съседски закачки“.
Препълнена бе залата на Кукления театър – Видин на премиерното представление на 17.04.2015 г. във Видин, а присъстващите си тръгнаха очаровани. Бурни аплодисменти съпътстваха “Съседски закачки“ при представянето и в Дома на културата в Алексинац. Следващата стъпка е подготовката на творбата като туристически продукт.
Своят принос за откриването на интересни легенди, обичаи и ритуали дадоха деветокласниците Александра Петрова, Виктория Михайлова, Ева Станиславова, Даяна Кирилова и Силвия Емилова.  За представлението в Алексинац  пътуваха Ванеса Миткова, Санела Борисоваи Стилиян Стефанов от 9Б кл. и Вероника Динова и Теодор Димитров от 9В клас, от чиито изследвания на колорита на националните традиции са използвани мотиви в куклената постановка. „Някои от изследванията ще бъдат използвани и при следващи постановки, защото са много оригинални и интересни“ заяви директорът на Кукления театър Поли Трифонова.

Клуб „Журналист“ в ГПЧЕ

Поредица конкурси за учениците от Евроклуба на ГПЧЕ

LOGO-FINAL-EN

Ученици от Евроклуба при ГПЧЕ "Йордан Радичков" заедно с ръководителя си – г-жа Валя Александрова, от месец ноември 2013 година упорито се подготвяха в теоретичните си познания в сложната материя на съвременните проблеми и промени в Европейския съюз. Бяха проведени поредица срещи с информационни центрове, институции, прависти в подготовката на екипи за участие в инициативи, състезания и събития, организирани от представителства на институции на ЕС в България.

евроклубНа 16.11.2013г. в град Враца Мирела Андреева – XIIГ клас, Калоян Стоянов – XА клас, Анна-Мария Йорданова – XIГ клас, Оливера Костова – XIIВ клас и Петър Милчев – XIГ клас участваха в състезанието. Те не получиха една от петте дати за участие на училището в програма Евроскола на Европейския парламент през 2014г., но достойното им представяне и сериозна подготовка бе причината евроклубовете от Монтана и Плевен да поканят екипа да бъде част от еднодневното управление на Европа от младите хора в програмата Евроскола, което се случва и със съдействието  на Информационния център в София. Така през следващия месец февруари екипът ще има възможност да се включи в дебатите и заседанията на Европейския парламент в Страсбург, когато младежите на Европа от различните държави членки ще бъдат реални депутати. Favourable wind, Bon voyage, Fahrwind и успешно представяне! Успехът на екипа бе представен пред педагогическата колегия в училище, като г-жа Александрова подари на всеки ученик уникалните книжки  "Положителни мисли", които ще са добър учител на децата, когато с достойнство и джентълменство трябва да приемат всичко в реалния живот. Г-н Пламен Милчев подари на всеки от екипа луксозната книга "Българската цивилизация".

Другото успешно участие на ученици от Евроклуба е в Националното младежко състезание – конкурс за плакат на тема "Европейски избори, 2014" на НАБЕК и Информационното бюро на Европейския парламент в София, под патронажа на европейския депутат д-р Андрей Ковачев. До публично гласуване се класираха ТРИ предложения плакати на наши ученици: 

Борислава Апостолова – XА клас

Борислава Апостолова - XА клас

Анна-Мария Йорданова – XIГ клас

Анна-Мария Йорданова - XIГ клас

Диана Кирилова – XIIБ клас

Диана Кирилова - XIIБ клас

НЕКА ПОКАЖЕМ СИЛАТА НА НАШАТА ГИМНАЗИЯ ДА БЪДЕМ ЕДИННИ, ЗАЩОТО ВИНАГИ ПОДКРЕПЯМЕ, ПОМАГАМЕ НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС – "НЕВЕРОЯТНИТЕ" УЧЕНИЦИ ОТ ГПЧЕ!!! ГЛАСУВАЙТЕ КАТО "ХАРЕСАТЕ" НА ФЕЙСБУК-СТРАНИЦАТА НА ИНФОРМАЦИОННОТО БЮРО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ ПЛАКАТИТЕ НА НАШИТЕ СЪУЧЕНИЦИ! 

За нас тези деца са вече победители, защото "Вярата в себе си е първото необходимо условие за всяко велико начинание" /книжка „Положителни мисли“/   smiley

Успех … сега сме ние на ред – ГЛАСУВАЙТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ!