Ученици от ГПЧЕ ”Йордан Радичков” взеха участие в „Световно кафене“ на тема „Европейски съюз“

Мероприятието е част от седмицата "Европа – България" в област Видин и се организира от Младежки парламент Видин със съдействието на Областна администрация Видин и Регионалния инспекторат по образованието. В дискусионния формат се включиха 5 групи ученици, които дебатираха съвместно с модератори на следните теми:
1. Трябва ли да се промени ЕС? Модератор: Йоана Иванова, член на Младежки парламент Видин. Тя е първият студент за 2013 година по европеистика в СУ „Св. Климент Охридски”, като това е наградата й за участието в Националното състезание "Знания за Европа".
2. Трябва ли ЕС да има по-голямо влияние върху държавите членки? Модератор: Весела Славчева – експерт по еврофондовете.
3. Какви трябва да са финансовите приоритети на ЕС за следващия програмен период (2014-2020)? Модератор: госпожа Мариела Савкова, управител на Oбластния информационен център по еврофондовете.
4. До каква степен са полезни европейските програми и усвояват ли се добре отпуснатите средства? Модератор: Лидия Каменова, кореспондент на БНТ за Видин.
5. Запознати ли сме с правата си на европейски гражданин и възползваме ли се достатъчно от тях? Модератор: Екатерина Димитрова, член на Младежки парламент – Видин. Преди една година тя посети Брюксел, като спечели конкурс за есе на тема „Европа и гражданските права”.
Водещи бяха Лилия Върбовска от 11 г клас и Момчил Димитров от 10 б клас.
Официални гости на събитието бяха директорът на нашата гимназия г-жа Даниела Рангелова, г-жа Валя Александрова и г-н Росен Ракаджиев.

Снимки може да разгледате в страницата ни във Фейсбук.