Да подадеш ръка на твоето училище

Скъпи приятели на ГПЧЕ „Й. Радичков“, бивши и настоящи възпитаници на училището, всеотдайни учители! Дарителската кампания, посветена на 50-годишния юбилей на гимназията, беше изключително успешна. В нея участваха десетки благодарни хора, които си спомниха петте години във Видинската английска гимназия и значението им за един силен старт в живота. Събрахме близо 15 000 лв. Според предварително обявените цели, ръководството на училището и училищното настоятелство ги вложиха в проекти за подобряване на учебната среда и дигитализация на учебния процес. Прекрасният стенопис на известния български графити – художник Станислав Трифонов – NASSIMO- „Ние, врабчетата“ посреща учениците и посетителите във фоайето на първия етаж.  Една мисъл на патрона на гимназията Й. Радичков изписахме на фасадата, където е откритата училищна сцена за тържества. Важно е тийнейджърите още сега да осъзнаят, че наистина българският народ е малък, „но никога не е бил маломерен“. Художественото пано е дело на видинския художник Андрей Трифонов, който реставрира и стария стенопис във фоайето на втория етаж на тема 1300 години България. Сградата беше санирана със средства от държавния бюджет и беше изпълнен вътрешен ремонт с общински пари. Ние от родителското настоятелство допълнихме освежената училищна среда с илюстрации от корици на книги, пресъздадени върху вратите на класните стаи. Така се роди една нова атмосфера с блясъка, пъстротата и мъдростта на световната литературата. Заглавията бяха внимателно подбрани заедно с учителите по различните езици и, разбира се, по български езика изпълнението е дело на Иван Аладжов. Английската гимназия винаги е била училище с характер, но сега има и своята нежна и неповторима душа!

С вашите дарения, приятели, завършихме процеса по дигитализация на учебния процес във всички класни стаи. С част от средствата закупихме три  55-инчови телевизора и 3 лаптопа.

Благодарим още веднъж на всички, които подадоха ръка на своето училище! Вие сте част не само от неговата история, но и от неговото настояще!

За съжаление, пандемичната обстановка спря събитията за отбелязване на 50-годишния юбилей на гимназията. Но въпреки че няма да може лично да ви благодарим, на всеки дарител ще бъде изпратена грамота и копие от документалния филм за годишнината „Училище – Вселена“. До нови срещи и бъдете здрави, скъпи приятели!

50 ГОДИНИ Английска гимназия – Видин

Днес трябваше тържествено да отбележим 50-годишния юбилей на нашата гимназия. В училището трябваше да се проведе тържествен педагогически съвет. В обновения театър трябваше да представим театрален спектакъл по пиесата “Образ и подобие“ на Йордан Радичков – видния патрон на гимназията. На централния площад трябваше да се проведе концерт с участието на нашите таланти. Всичко трябваше да е по друг начин, но за жалост, обстоятелствата възпрепятстваха намеренията ни за тържествено честване на днешния празник.

50-годишният юбилей на Гимназията с преподаване на чужди езици е основателен повод за равносметка на безспорното ни забележително присъствие в историята на българското образование. 50 години – богати на спомени! 50 години – цяла епоха с много и ярки  човешки съдби! Училище с достойно за гордост минало и с настояще, изпълнено с предизвикателства и мечтания. Училище с бъдеще, защото бъдещето на българската нация расте в него. Днес, когато нашето училище празнува своята 50-годишнина, ние -неговите съвременни съзидатели, изпитваме гордост, че сме част от неговата история. Да си учител и ученик в такова училище, това е мисия, призвание и чест.

Прието е на такъв празник да се говори за успехите и постиженията, които за тези 50 години са толкова много, че няма как да изредя всички. Тези успехи ни отреждат водещо място не само сред училищата във Видинска област, но и в страната – години наред сме сред 50-те училища, представящи се с най-високи резултати на ДЗИ.

През изминалите 50 години десетки директори, педагози и служители с целенасочен труд, с иновативен дух  и творческо вдъхновение са градили този цветен, светъл, духовен, невероятен училищен свят, влагали са мъдрост, сърце и душа, за да образоват, насърчават и напътстват хилядите възпитаници на гимназията, които днес са посланици на авторитета и престижа на гимназията в целия свят.

Честит празник на всички бивши и настоящи учители и служители, оставили частица от себе си в богатата история на гимназията! Дълбок поклон пред всички вас, посветени служители на най-благородната и хуманна кауза – просперитета на училището като културна институция и благото на българските деца! Пожелавам Ви здраве, дълголетие и непресекващо вдъхновение за успехи във всяко житейско начинание!

Честит празник на всички наши възпитаници – бивши и настоящи! Благодаря им за положения труд, за показания талант, воля и желание за успехи! Пожелавам им да бъдат добри хора, да успяват със знания и умения навсякъде, където и да се намират, и да се гордеят, че са възпитаници на Видинската езикова гимназия!

Да ни е честит юбилеят! Да си пожелаем здраве и още много, много успехи на нашата Английска гимназия. Искрено се надявам, през есента всички заедно да отбележим тази знаменателна годишнина.

Любомир Георгиев
Директор ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Видин

КОНКУРС ЗА АВТОРСКИ ТВОРБИ ПО ЦИТАТ ОТ РАДИЧКОВОТО ТВОРЧЕСТВО

ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ
„ЙОРДАН РАДИЧКОВ“ –
ВИДИН 

СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА

 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – ВИДИН

 ОБЯВЯВА

 във връзка с 50-годишния юбилей
на ГПЧЕ „Йордан Радичков– Видин

КОНКУРС ЗА АВТОРСКИ ТВОРБИ

стихотворение, разказ, есе или рисунка

ПО ЦИТАТ ОТ РАДИЧКОВОТО ТВОРЧЕСТВО:

„Когато човек живее хубавите си млади години,

то той не пита, просто живее“

РЕГЛАМЕНТ

Декларация за информираност и съгласие

50-годишен юбилей на Английската гимназия

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БИВШИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ,
ПРИЯТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И ВИДИНСКАТА ОБЩНОСТ

     УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ,

Обръщаме се към Вас, за да споделим една прекрасна новина, едно вълнуващо предстоящо събитие. Нашето любимо училище – ГПЧЕ „Й. Радичков” във Видин – ще отпразнува половин век история през 2020 година! Една зряла възраст, изпълнена с невероятно тийнейджърско присъствие: изявите на нашите деца, техните победи на национално и международно ниво, завоювали му място на училище – лидер, което сбъдва мечти! Гордеем се, че за нашата гимназия важи доказаната във времето аксиома: „Който успее тук, успява навсякъде!” В годината на този забележителен юбилей Ви каним да ни посетите и да видите къде сме днес като модерна образователна институция. Изпращаме покана към Вас да участвате и в нашата дарителска кампания, с чиито средства ще закупим лаптопи и огромни екрани за дигитализиране на учебния процес във всяка класна стая; за естетизиране на училищната среда, което включва стенописи и стикери за вратите на класните стаи, които ще ги превърнат в „книги”.

Вашите средства могат да постъпват по сметката на родителското настоятелство на гимназията в Централна кооперативна банка АД – клон Видин, IBAN: BG78 CECB979010F0727400 BIC: CECBBGSF

Да посрещнем 50-годишния юбилей в синхрон с технологиите на ХХІ –ви век! Нашите деца го заслужават, нашият град го очаква! Благодарим Ви предварително!

С уважение,
Лидия Каменова – Председател на Училищното настоятелство  

10.В клас с впечатляваща изложба от собствено творчество

С изложба под надслов “Diversity of Souls“ /“Разнообразие от души“/ учениците от 10.В клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ откриха празничната програма за отбелязване на 50-годишния юбилей на училището в навечерието на най-големия християнски празник Рождество Христово. Подбрани са авторски творби в две основни направления – изобразително изкуство и фотография. Силно въздействащи са картините на Франческа Максимова, нейната живопис очарова всички посетители. Със свои рисунки участват Александър Костадинов, Петър Петров, Малена Здравкова и Вяра Ивайлова. С прекрасната си художествена фотография изненадват Теодора Петрова и Вяра Ивайлова, запечатали красивата природа на Видинския край. Изложбата ще остане подредена в актовата зала на гимназията до края на месец декември, за да бъде посетена от всички желаещи. Празничните инициативи по повод 50-годишнината от създаването на училището ще продължат до края на учебната година.