Взаимодействието между родители, учители и ученици – продължаваща практика в ГПЧЕ „Йордан Радичков”, допринасяща за успешността на учениците

През тази седмица – 27.11.-01.12.2023г.- в ГПЧЕ „Йордан Радичков”  се проведоха семинари за родители и ученици.

Семинарът за родители на осмокласници бе посветен на успешното родителство. Училищният психолог засегна важни въпроси като значението на възрастовите особености на учениците в комуникацията ни с тях и подкрепата, фокусирана върху силните страни и потенциали на ученика.

Семинарът за ученици от ученическия парламент бе насочен към развиване на лидерски качества и умения като общителност, инициативност, самоувереност и самопрезентиране. Тези характеристики на учениците са необходими, за да може детското участие да бъде гарантирано в училищната общност и ученическият глас да бъде чут.

 

Нови успехи за отбора по реч и дебати на английски език ГПЧЕ „Йордан Радичков“ BEST Team Vidin

На 11-ти и 12-ти ноември отборът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се представи блестящо за пореден път на състезанието по Реч и Дебати на Английски език BEST. През тези два дни отборът ни се състезава с над 300 ученици от цяла западна България. Състезанието се проведе в Благоевград в Езикова Гимназия „Академик Людмил Стоянов“. Отборът ни не е имал толкова много състезатели от няколко години насам – 18 ученици от осми до дванадесети клас се явиха на състезанието, за да тестват знанията и уменията си.
Финалисти в есенния западен кръг на BEST са:
???? Ния Мариянова и Мариана Николова от 9-ти клас в категория дуо (novice) – 5-то място ????
???? Ния Мариянова от 9-ти клас в категория поезия (novice) – 4-то място ????
???? Александра Боянова от 11-ти клас в категория проза (varsity) – 6-то място ????
Достигнали до полуфинали са:
???? Михаела Михайлова, Анна Мария Мирчева и Мария Славчева в категория поезия (varsity)
???? Тея Тошева и Магдалина Колева в категория проза (varsity)
???? Аглика Капелова и Магдалина Колева в категория дуо (varsity)
Всички достигнали до полуфинали и финали се класират автоматично и за Националния кръг на състезанието.
Техен придружител беше гопожа Василена Тодорова – учител по английски език. Нейната помощ и подкрепа бяха несъмнено полезни на отбора по време на състезанието!
На отбора на гимназията предстоят пролетно и национално състезание, на които те без съмнение ще се представят блестящо както винаги! Пожелаваме им много успех и нови постижения!

21 ноември – Ден на християнското семейство

Народно читалище „Цвят“ съвместно с Видинска света митрополия организираха дискусия по случай 21 ноември – Ден на християнското семейство.

Във форума участваха журналисти, общественици, представители на местни НПО, духовници и ученици от видинските училища.

Единадесетокласници от нашата гимназия се включиха в дискусията по модела „Световно кафене“.

Участниците бяха разделени на пет отбора с един модератор. Всеки отбор формира отговори на въпроси, свързани с модела на християнското семейство, ролята на църковния брак и мисията на семейството за формиране на характера и ценностната система на личността.

На финала на събитието всички се обединиха около идеята, че именно традиционното семейство е призвано да възпитава и предава основните християнски добродетели, да съхранява традициите и да осигурява приемственост между поколенията.

Резултатите от дискусията обобщи и богослов Йоана Горанова, която отбеляза ползотворния ефект от събитието и възможността представители на различни поколения да отбележат заедно празника.

Национален кръг на многоезично състезание

Доказано е, че колкото повече езици изучаваме, толкова по-лесно се усвояват следващите езици.
???????? ???????? ???????? ???????? ????????
Този факт потвърждават и нашите невероятни таланти: Анабела Кирилова Иванова – 11.А клас, Тоника Ивова Тодорова – 11.Б клас, Елизабет Мари Уотле – 11.В клас. Те участваха в Национален кръг на многоезично състезание по английски, немски, френски, руски, испански и италиански език, което се проведе на 18.11.2023 г. в гр. Дупница. За официалното откриване на събитието бе подготвена богата артистична програма – песни на руски и английски език, френски шансони, стихове на немски, италианска и испанска песен. За доброто настроение на гостите допринесоха изпълненията на характерни тематични танци: кан-кан, ча-ча и джайв, руско-цигански танци, хип- хоп и тарантела. Тази година домакин на Многоезичното състезание беше СЕУ“ Св. Паисий Хилендарски“. По регламент в състезанието участват ученици от 11 клас, които слушат текст на един чужд език и пишат на втори чужд език. Нашите представители премериха сили в конкуренция със 120 ученици от 50 училища, в 25 града в България. Накрая участниците бяха наградени с книга, благодарствено писмо и грамота за участие. В свободното време успяхме да посетим изложба на местни художници и фотографи, разходихме се в красивия парк „Рила“ и гледахме най-новата серия на филма „Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“.
Да пожелаем успех на нашите момичета на предстоящата класация!

Профилираното обучение по История в ГПЧЕ – „в час“ с последните археологически разкопки от антична Рациария 

Доц. д-р Здравко Димитров представи резултатите от археологическите разкопки на Рациария, Антична Бонония и Кастра Мартис през настоящия сезон

Ден на четенето

Днес, 17 ноември, 2023 г. в ГПЧЕ „Й. Радичков“ със серия от прояви беше отбелязан Денят на четенето.

Обединени от мотото, „Четенето дава възможности“ отделните класове четяха, слушаха и дискутираха, споделяйки опит и вълнувайки се от проблемите на съвременния читател: 8., 9., 10. и 11. клас – „Да четем заедно“; 12. клас – „Аз мечтая“; Творческо ателие „Нарисувай любим литературен герой“ и Блиц интервю, организирано от Ученическия парламент.

В центъра на проявите бяха талантливите млади творци на гимназията, победители в много престижни литературни конкурси.

Един вълнуващ културен празник за учители и ученици!

снимки

КЛИМАТИЧНА ФРЕСКА

Група ученици от профил „География и икономика“ – 11. и 12. клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се включиха в уъркшоп предизвикателство, на фондация „Екологичен манифест – МанЕко“.
  • Сложни са взаимовръзките в геосистемата Земя. Климатичните връзки имат своя логика, еволюция и посока. Какво е мястото на човека в този процес, а той ли е първопричината и възможната промяна?
  • Учениците подредиха своя интелектуална карта – изиграна чрез 42 карти свързани с измененията на климата: фактори, последици, причинно – следствени връзки, динамика, личен принос, фокус. Всеки ученик остави свое вдъхновяващо послание върху стенописа от фрески, а екипната тема озаглавиха „ ЗаЕдно – цел и мисия“
  • Предизвикателство с кауза: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“
Значимо! Полезно! Забавно! Вдъхновяващо!