Участие на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ в заключителната фаза по проект „Подкрепа за успех“

Представителна група от ученици на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ гр. Видин участваха в заключителната фаза по проект „Подкрепа за успех“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Видин. Групата беше в състав Михаела Михайлова и Тея Тошева 10.А, Цветина Илиева от 10.Б и Петьо Зубарев от 11.Б. Учениците демонстрираха чрез презентация дейностите на проекта през годините, обобщителна статистика, включително ползите и резултатите от обучението. Презентацията бе посрещната с голям интерес не само заради съдържанието, а защото нашите ученици самостоятелно представиха дейностите по проекта.

Успешни иновативни практики в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

На 23.06.2022 година учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин взеха участие във Форум за споделяне на успешни иновации за осъществяване на проектно-базирано обучение, за работа в екип  и др. Учителите и учениците представиха успешни иновативни практики, които бяха посрещнати с интерес от присъстващите на форума. Учениците, изучаващи испански език, и г-жа Станкова, учител по испански език, в края на представянето поздравиха присъстващите с песен.

МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“

Михаела и Тея от 10.А клас, Цветина от 10.Б клас и Петьо от 11.Б клас ще презентират добри практики в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ по проект „Подкрепа за успех“.

Програма за междуучилищна дейност по проект „Подкрепа за успех“ 

Ден на самоуправлението

На 9 май в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ бе отбелязан Денят на самоуправлението по традиция с активното участие на учениците.
През този ден те влязоха в различни роли – някои бяха учители и преподаваха на съучениците си, а други заеха длъжности от администрацията и ръководството на училището. Така например Мартин Стефанов от 11.А бе директор, заместник директор бе Александра Боянова от 9.В клас, в ролята на секретар бе Велислав Бенков от 11.В, а библиотекар – Рая Малинова от 11.А клас. „Новите“ учители се справиха успешно със задълженията си, а администраторите изпълняваха стриктно възложените им задачи. Така всички включили се ученици почувстваха атмосферата от другата страна на учебния процес, сблъсквайки се с предизвикателствата на съответните професии.
Денят премина ползотворно за всички.

23 април – СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

Денят е избран като символична почит към двама от най-големите колоси в световната литература – на тази дата в една и съща година (1616) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. За отбелязване на празника в училище беше организирана изложба с книгообразни картички с тематични мисли и послания. На среща в читателския кръг на гимназията учениците от 9.Б клас бяха подготвили интересна информация:
– Коя издателска компания държи рекорда за най-голяма книга?
– Коя библиотека притежава книга, подвързана с човешка кожа?
– Как се нарича книга, която пречиства водата?
Тези и много други любопитни факти за книгата и четенето представиха Вики, Деси, Тоника и Юлияна от същия клас. В рамките на Деня на книгата все по-често се обсъжда въпросът за електронната книга като алтернативен начин за популяризиране на четенето. Свое становище по темата: „Моят избор –традиционна книга или електронен четец“ изказаха Далия, Кристина Милкова и Моника. Целият клас на г-жа Михайлова се включи в дебата за плюсовете и минусите на класическата хартиена книга; обсъдиха се предимствата и недостатъците на електронната книга, както и свободното споделяне на информация и защитата на авторското право в дигиталната ера. Учениците споделиха своя опит при използването на двата вида книги. От една страна определиха своята сетивна привързаност към книгата и насладата от нейното художествено оформление. От друга страна посочиха безспорното предимство на електронния четец – възможността да побира огромно количество от книги и информация. Като съвременни читатели учениците високо оцениха практичните функции на търсене и разнообразието, което предоставя електронното устройство. Мненията бяха разнопосочни, но накрая всички се обединиха около идеята повече млади хора да откриват удоволствието от четенето като едновременно с това показват уважение към труда на авторите, издателите и преводачите на книги. Срещата завърши с изключително приятна изненада – премиера на песента „Liar“ в изпълнение на музикална формация към клуб „Музика и здраве “ с ръководител г-жа Елка Владимирова.
На добър час на песента и до нови срещи в нашия читателски кът!

„THE EVERGREENS“ се класира в топ 3 на финала на „Млад иноватор – 2022“

Отборът „THE EVERGREENS“ в състав: Ивелина Христова – 12.Г клас, Мартин Стефанов – 11.А клас, Светлозара Златанова – 10.Б клас и Александра Валентинова – 10.Б клас, с научен ръководител старши учител Галя Митова, се класира в топ 3 на финала на Националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор – 2022“. Участниците трябваше да предложат своята иновативна идея, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще. Нашият отбор разработи многокомпонентен проект на тема „ECONMANIA – МИСИЯ ЖИВОТ“, чиято основна цел е създаването на робот, пречистващ водата от българския участък на река Дунав край Видин и използването й в балнеокомплекс за възстановяване на хора, боледували от COVID-19.
Първият етап на конкурса (предварителна селекция) включваше презентиране на проектното предложение и мотивацията за разработването на продукта, както и триминутно видео за представянето на проекта.
За участие във втория етап (финално класиране) допуснатите отбори изработиха презентации с детайлна информация за своите проекти.
Във финалния (трети) етап се осъществи защитата на проектите пред жури, включващо представители на Грийнпийс България, Ratio, Junior Achievement, Technomagicland, Clean & Circle и др.
Трите най-добри отбора, сред които и нашия, получиха възможност за менторство по време на изпълнението на проектите си. Във финалния етап бе проведено състезание по химия, което безапелационно бе спечелено от отбора на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин.
Получените грамоти и награди са признание за иновативното мислене на участниците от отбора „THE EVERGREENS“ и за техния принос за разработването на зелените иновации на бъдещето.