HIPPO – МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК „АНГЛИЙСКИ БЕЗ ГРАНИЦИ“

Олимпиадата е предназначена  за ученици от 6 до 19 години от целия свят. Олимпиадата е международно събитие, което популяризира английския език, предизвиква ученици по целия свят да се състезават, ползвайки английски език и подобрява сътрудничеството между учителите. Олимпиадата насърчава развитието на споделено чувство за идентичност и интеграция, служи като образец за младите хора, живеещи заедно като една общност. Основната цел е да се създадат и поддържат приятелски отношения, международно разбирателство и дух на спортна конкурентоспособност между младите хора, които се интересуват от английски език от цял свят.

Олимпиадата се провежда в три кръга – предварителен /22-23 февруари/, полуфинален /29-30 март/ и финален 11 и 12 май 2019 г. Първите два кръга се провеждат в училище, а финалният – в Лидо ди Йезоло (Венеция), Италия. Разходите за пътуването до Италия са за сметка на участниците, а организаторите поемат хотела и храната. Участниците се явяват за определено ниво на владеене на езика, в зависимост от годината на раждане. Предварителният кръг се състои от въпроси за четене и слушане с разбиране, а следващите два кръга включват и есе.

Таксата за участие е 13 лева. За записване се обърнете към своите учители по английски или към г-жа Анелия Димитрова. Краен срок за записване: 25.01.2019 г.

Лекоатлетите на Английската – отново над всички!

На проведения на 14 декември 2018г. традиционен коледен турнир по лека атлетика, организиран от СК „Бдин Атлетик“, Община Видин и РУО – Видин, състезателите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ за поредна година доминираха сред училищата от област Видин. Лекоатлетите на езиковата гимназия спечелиха общо 19 медала, от които 7 златни. Наред с утвърдените имена в този спорт, спечелили по няколко медала, като Живко Живков, Денис Красимиров, Антония Изова и Галя Славчева, се появиха и нови „звезди“ – Боряна Йорданова, Габриела Младенова, Радослав Руменов, Лора Георгиева, Любослав Милков и Марк Тачев, спечелили своите първи отличия.

Ученическият парламент организира Благотворителен коледен базар!

Благотворителен коледен базар се проведе днес, 18 декември, в ГПЧЕ „Йордан Радичков”. Това е заключително мероприятие от Коледната програма в училището, организирано от Ученическия парламент. Средствата, събрани от базара, ще бъдат предоставени на отбора ни по английска реч и дебати (Програма на фондация BEST), ръководен от Тиана, учителя-асистент по американската програма „Фулбрайт“.

Желаем успех на нашият отбор, който се подготвя за състезанието през февруари 2019!

Вълшебствата по Коледа не свършват!

Днес, 11.12.2018 г., в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ имахме мили гости – децата от подготвителна група „Маргаритка“, филиал „Незабравка“ към ДГ „Арабела“, гр. Видин. Те ни поздравиха със звънки гласчета, коледни песни, стихотворения и стоплиха сърцата на всички присъстващи. Подариха ни частица обич и пожелания, които са написали на изработената от тях коледна картичка. Като отплата учениците от VІІІ а клас ги поканиха в класната стая, където им раздадоха подаръци и лакомства. Не се размина и без английски език – децата изпяха две песни на английски, а каките и батковците им подариха песничката за азбуката! Весели празници на всички – малки и големи!

И нека не забравяме, че на Коледа стават чудеса!

Наближаващите коледни празници станаха вдъхновение за младите в ГПЧЕ „Йордан Радичков”. Момичетата и момчетата от Ученическия парламент вложиха своите идеи в създаването на украсата в гимназията и предадоха своето празнично настроение на всеки техен съученик и преподавател. Светлините на елхата озариха фоайето на първия етаж, а усмивките на учениците – нашите сърца. Желаем светли празници и споделени вечери на семейна топлина и безброй весели мигове през наближаващата Коледа!

Състезание по творческо писане на английски език

На 27.11.2018 г. в гимназията се проведе училищният кръг на Националното състезание по творческо писане на английски език. По випуски, участниците можеха да избират от три интересни, нестандартни теми за есета, като например: Aко твоето огледало можеше да говори, какво би ти казало? Дали рибата мълчи, защото няма какво да каже или защото знае всичко? Къде отиват чорапите, когато изчезнат? Ако дъждът беше човек, какъв ли би бил неговият характер? Дали е по-хубаво да си хубав и глупав или умен и грозен? В състезанието се измерват не толкова знанията по английски език, колкото оригиналността и свежестта на идеите. Сред критериите за оценка съществува и така нареченият „WOW factor” – ефектът на изненадата от новия поглед към нещата. Да пожелаем успех на всички участници!

НАЦИОНАЛНО МЛАДЕЖКО СЪСТЕЗАНИЕ ПЛАКАТ – ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ, 2019

ЕВРОКЛУБът „Европейски уроци“ в ГПЧЕ дава възможност на учениците с интерес към евротематиката да се включат в конкурс за изработка на плакат. Желаещите трябва да се запознаят с условията за участие и да се запишат за потвърждение при ръководителя на евроклуба – г-жа Валя Александрова. Спазването на сроковете е задължително!
Наградата – посещение на европарламента в 2019г.

Наши ученици – мениджъри за един ден

За поредна година ГПЧЕ „Йордан Радичков” се включи в Националната инициатива „Мениджър за един ден” на фондация „Джуниър Ачийвмънт България”, която дава възможност на млади хора да разберат как работят институциите и бизнеса отвътре.
Нашата Гимназия днес се управляваше от единадесетокласниците, Александър Тончев – директор и Денислав Орлинов – заместник директор.
Общо деветима от нашите ученици заеха мениджърските позиции във Видин: в областната администрация – Ева Обесникова от XII Г, заместник областен управител; община Видин – Мария Бойчева от XI Б, кмет; РУО – Видин – Майя Милчева от XI Б, началник АПФСИО; Административен съд – Мари-София Стефанова XI В; БНР – радио Видин – Майкъл Кирилов от XII Б, журналист, и Велимир Иванов от X Б, музикален редактор; Мария-Надежда Миленова от X Б – главен секретар в сдружение „Активно общество”.
Пожелаваме спорна работа на нашите момичета и момчета мениджъри!

Среща с Димо Дешев и „Записки по българските истории“ финализира Седмицата на четенето в ГПЧЕ

Директорът на Драматичния театър в Плевен – Димо Дешев, обедини Радичковите дни и Седмицата на четенето пред ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ с представяне на своята хумористична теория за нашия народ „Записки по българските истории“.

Г-жа Пенка Милушева – старши учител по български език и литература, представи госта като бивш възпитаник на Езиковата гимназия, усвоил любовта към изтънчения хумор, гротеската и сарказма на Оскар Уайлд, но и своеобразен последовател на Радичковия подход за вторачване в необикновеното, във вълшебството на българския живот, който през смях и сълзи си длъжен да обичаш и да браниш в името на доброто в него.

„Повечето от времето си прекарвам като режисьор в Плевенския театър и интерпретирам чужди текстове, понякога аз самият пиша комични текстове, които други автори поставят на сцена. През останалото време си мисля разни забавни, иронични, понякога дори саркастични неща, докато наблюдавам Света около нас. Част от своите мисли записвам, защото казаното отлита, но написаното остава. Така създадох този букет от драсканици, писаници и смехории, събрани в тази книга.“ – сподели г-н Дешев и разказа на младите хора за своите незабравими срещи с писателя Йордан Радичков, който силно го е респектирал с метафоричния си език, а по-късно е имал възможност на постави неговите „Суматоха“ и „Януари“ на театралната сцена.

В продължение на повече от учебен час деветокласниците са забавляваха с актьорските изпълнения на част от художествените текстове, поместени в книгата на Димо Дешев, който призова учениците да четат книги, защото те са истински приятели, които не могат да те предадат, а само да те направят по-мъдър. Завърши с думите: „С критичния си поглед очовечаваме ужаса на трагедията, наречена човешки живот, но аз съм оптимист за бъдещето на нашия народ, който е оцелявал в поредица от тежки кризи“.

В края на срещата г-жа Милушева направи малък подарък на госта – алманах от годишнината на Езиковата гимназия с текстове на днешните ѝ ученици, диск с филм за училището и химикалка, за да продължи да записва своите текстове. За следващата среща пък г-н Дешев обеща да подари на училището картина от местен художник.

Така Седмицата на четенето започна с петминутка на четене на откъси от любима творба в 8. клас. Премина през участие в конкурса за създаване на собствен текст по цитат от Радичкова творба , последва публично четене на най-добрите ученически творби и завърши с една незабравима емоционална среща с един невероятен автор.