Празнични награди в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин

Днес, 15.12.2021г., на празнична церемония до елхата в ГПЧЕ „Й. Радичков“ – Видин директорът г-н Любомир Георгиев награди участниците в Радичкови дни – 2021г. Той произнесе кратка, но вълнуваща реч по случай отминалия в условията на ОРЕС празник на Гимназията, заявявайки, че патронът й продължава да служи за извор на вдъхновение за житейските и творческите изяви на нашите ученици, доказателство за което са техните поредни успехи на различни конкурси и създадени самобитни художествени произведения. За конкурса в жанровете на стихотворението, разказа, есето и рисунката тази година бе зададен цитатът от Радичковото творчество „Всеки един строи кораба на своя живот и сам по себе си светът е една огромна корабостроителница“. На всички участници бяха връчени грамоти, а на класиралите се на призовите места в различните категории – и ваучери за книги на стойност между 15 и 25 лева.

Пожелаваме здраве, нови успехи и весели празници на всички наградени!

 Класиране в конкурса на Радичкови дни – 2021г.

 Категория стихотворение:

Чудомир Красимиров Чортанов – 12.Г клас – I място

Беатрис Бориславова Сашкова – 12.Б клас – II място

Глория Петрова Маркова – 12.Б клас – III място

Тина Валентинова Тодорова – 10.А клас – III място

 Категория разказ:

Михаела Владимирова Михайлова – 10.А клас – I място

Чудомир Красимиров Чортанов – 12.Г клас – II място

 Категория есе:

Елена Антонова Петрова – 11 А.клас – I място

Ивана Антония Пламенова Крумова – 10.Б клас – I място

Александра Георгиева Георгиева – 9.А клас – II място

Зорница Захариева Асенова – 11.В клас – III място

Категория рисунка:

Александра Валентинова Любенова – 10.Б клас – I място

Александра Георгиева Георгиева – 9.А клас -II място

Далия Петрова Николова- 9.Б клас – III място

 Грамоти за участие:

Тея Ивайлова Тошева – 10.А клас

Гергана Веселинова Крушарска – 11.А клас

Десислава Олегова Маринова – 12.В клас

Светлозара Галинова Златанова – 10.Б клас

Александра Зоран Петкович – 12.Г клас

Цветомир Марианов Димитров – 11.А клас

Светлина Йосифова Цветанова – 12.Б клас

Ивайла Галинова Иванова – 10.Б клас

Стефън Иво Иванов – 12.Г клас

Елица Ивайлова Перова – 9.Б клас

Европейски ден на езиците в ГПЧЕ

За пореден път ГПЧЕ „Йордан Радичков“ отбеляза Европейския ден на езиците. От 2001г. насам, 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Всяка година на тази дата навсякъде в Европа се организират мероприятия за популяризиране на богатото езиково и културно разнообразие на Стария континент. Денят беше отбелязан в новия читателски кът с участието на ученици от 9. и 10. клас.Те четоха авторски и подбрани текстове на петте основни езици, изучавани в гимназията. На изготвени табла бяха изписани популярни фрази на английски, немски, френски, руски и испански език .Впечатляваща изненада бяха подготвили ученици от 11. клас.Те представиха обичайните думи и изрази на 10 екзотични езици, сред които хинди, фарси, корейски, норвежки и китайски. След направената демонстрация, всички се убедиха,че езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство между хората и за запазване на културното европейско богатство.

Тържествена церемония по връчване на дипломите на Випуск 2021

На 15.06.2021 г. на тържествена церемония в двора на училището бяха  връчени дипломите на поредния „невероятен“ випуск на Английската гимназия. Институциите в град Видин бяха представени на най-високо ниво: кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, заместник-областният управител Илия Каменов, Началникът на РУО Веселка Асенова, както и председателите на Училищното настоятелство Лидия Каменова и на Обществения съвет на гимназията Велислав Велков.
В приветствието си към зрелостниците директорът Любомир Георгиев изтъкна, че и тази година ГПЧЕ „Й. Радичков“ е водеща по резултати от ДЗИ в областта – с най-висок среден успех по български език Много добър 4,75 (при среден за страната Добър 4,14), с Много добър 5,48  среден успех на матурата по английски език, като 7 са пълните шестици (от общо 11 такива за цялата област) и с 66 отлични дипломи (от 85 ученици във випуска). Кметът д-р Ценков в поздравлението си посочи, че езиковите гимназии традиционно дават най-добра подготовка, а кадрите на видинската езикова гимназия са с впечатляваща реализация във всички сфери у нас и зад граница.
На приветствията и пожеланията отговори един от отличниците на випуска – Благовеста Петрова.
Директорът покани гостите да връчат дипломите и отличията на зрелостниците.
Паметният ден беше запечатан на много фотографски снимки. А след последната (обща за целия випуск) във въздуха полетяха множество шапки, сякаш следвайки волния полет на Радичковите врабчета.

На добър час, Випуск 2021!

Урок по история с учениците от 11. клас

На 9.06.2021г. във Видинска Св. Митрополия се проведе урок по история с учениците от 11. клас на ГПЧЕ профилирано обучение.
Изборът и методиките на обучение на г-жа Валя Александрова в четвърти модул „Техники на историческото познание“ имат за цел използването на богатото историческо наследство на нашия старопрестолен град да се използва с подходящи методи и лектори, за да се реставрира миналото ни и да оживее времето на духовна сила, спасение и поуки за нашата памет – българска. Силен емоционален и нравствено-поучителен разказ пред младежите направиха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил и йерей Илия Симеонов. В извеждане на историческите връзки, процеси и личности за мястото на вярата, силата на духа и традицията, и роля на църквата и духовните водачи в „Българския Великден“, бяха посетени църквите „Св. Петка“, „Св. Панталеймон“, барелеф Софроний Врачански и паметника-мавзолей на екзарх Антим I.
Няма нищо по-силно в трайността на знанията от силата на емоционалното учене и съпреживяване. Историческото образование изгражда не само умения, но и нагласи и отношение към миналото ни. За това, връзката на образованието с ценностите на вярата и благостта и ерудицията, с която Митрополит Даниил ни въведе в анализи и послания на стенописи, достойният живот на духовните ни водачи, посланията към съвремието бяха запомнящ се урок за цял живот!
С огромна благодарност за вниманието и готовността на Светата Видинска митрополия да е част от нашето обучение!!!
До следващите идеи и срещи!

Нашите млади физици с призови места и грамоти от Национална конференция по физика

Светлозара Златанова от 9.Б клас, Александра Венелинова, Мартин Стефанов, Цветомир Димитров, Силвия Йончева и Ева Алексиева от 10.А клас постигнаха нов пореден триумф за нашата гимназия в областта на природните науки чрез своето представяне на 49-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища“.

Нашите млади изследователи представиха резултатите от своите научни проучвания на организирания в рамките на събитието Национален конкурс за есе за ученици и студенти на тема: „Големите открития във физиката на ХХ век“, организиран от Съюза на физиците в България, Министерството на образованието и науката и фондация „Еврика“.

На този престижен конкурс Светлозара Златанова завоюва впечатляващото второ място с есе на тема: „Лазерът“. С презентацията си „Светът на галактиките“ нашата талантлива деветокласничка участва и в Младежката научна сесия за ученици и студенти на тема: „Природните науки и технологиите“.

Проектът на Силвия Йончева и Мартин Стефанов от 10.А клас за телескопа Хъбъл, блестящо представен от тях на Младежката научна сесия, заслужено донесе на нашите научни таланти още една награда-поощрителната.

Амбициозна заявка на бъдещи високи научни постижения беше инициирана и с представянето на проектите: „Радиация“ на Александра Венелинова и Цветомир Димитров и „Атомно ядро“ на Ева Алексиева от 10.А клас.

Максималисти сме във всичко, защото знаем какво могат и как учат нашите млади научни таланти! Пожелаваме им нови успехи!

ОТНОВО ПРИЗНАНИЕ и ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ

По случай Деня на Европа – 9 май, ученици от Евроклуба в ГПЧЕ бяха поканени да участват в симулация на Съвета на Европейския съюз, организирана от ЕUROPE DIRECT – Видин.
За отличното им представяне бяха връчени сертификати и награди от Михаела Войденова – студент-стажант по европеистика, възпитаничка на Евроклуба на нашата гимназия!
Виктория Симеонова XI Г клас, Габриела Генадиева XI Б клас, Силвия Йончева и Александра Венелинова X А клас, бяха отличени за активното си участие в дебатите по определените теми.
Мартин Стефанов X А клас е с отлично представяне и в състезателните игри „Опознай ЕС“!
Специалната техническа подкрепа на Велимир Иванов от XII Б клас също бе отличена със сертификат!
„Това е само началото на завръщането към активностите ни в условия на пандемия – каза г-жа Валя Александрова, ръководител на Евроклуба – Предстоят ни участия в мащабното Младежко събитие на Европа EYE-2021 през ноември. На 11 и 12 юни 2021г. в София ще бъде представен богатия методически опит на ГПЧЕ в проекта на катедра „Европеистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Национално сдружение на българските Европейски клубове – NABEC – „Ресурсен център Европа – нов подход в преподаването и ученето за Европейския съюз в училище“.
Поздравления за нашите ученици с пожелание да продължим заедно нашите дейности, въпреки изпитанията!“

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!!

Да поздравим дванадесетокласниците, постигнали ОТЛИЧЕН резултат (6,00) на матурата по английски език:
Анита Иванова – XII Б клас
Божидара Живова – XII Б клас
Борислава Богомилова – XII Б клас
Йордан Борисов – XII Б клас
Цветина Кирилова – XII Б клас
Десислава Антова – XII Г клас
Ясен Асенов – XII Г клас

Вие достойно представихте себе си и нашето училище, за което Ви благодарим и Ви желаем успех в следващите важни стъпки!

Среща на партньорските училища по Национална програма „Иновации в действие“

Приключи една натоварена, но изпълнена с много емоции и удовлетвореност, седмица. ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин бе домакин на срещата с партньорските училища от СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Димово по НП „Иновации в действие“.
Училищата представиха иновативните си проекти и обмениха опит чрез наблюдение на уроци в VIII и IX клас. Като част от програмата на мобилността бе и запознаването с историческите забележителности на гр. Видин и региона – Белоградчишките скали и пещерата Магура. Снимките казват всичко!
Очакваме с нетърпение следващата мобилност и срещата с колегите от СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен!

Радина Кирилова с първо място в конкурс за есе

Учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ впечатлиха журито на конкурса „Мечтите на Венци Станев“ с оригиналните си творби и иновативно мислене и получиха грамоти за впечатляващо участие. Сред 39 участници се открои есето на Радина Кирилова от 11.В клас, което единодушно бе оценено от комисията като най-силно въздействащата конкурсна творба на тема „Мечтите не умират“. Талантливата ученичка получи първа награда – уникална статуетка и посещение в Брюксел и европейските институции през месец септември. Според регламента на конкурса, който се провежда за първи път, ще бъде придружавана от учителката си по български език и литература г-жа Пенка Милушева.