Патронен празник в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Днес е 24 октомври – денят на раждането на Майстора на магнетичното слово от Северозапада, нашия патрон Йордан Радичков. Отново възобновихме традицията да почетем събитието в двора на Гимназията пред барелефа на Патрона ни с кратко тържество. Г-н Петър Петров, учител по български език и литература, отправи приветствено слово. Председателят на Училищното настоятелство г-жа Лидия Каменова връчи награди и грамоти на победителите в Радичковия конкурс за лично творчество по литературни цитати от произведения на писателя, а директорът на училището г-жа Боянка Никова – на успешно защитилите сертификати на Кеймбридж. Поздравления за класиране на първо място в Международната олимпиада HIPPO и получен златен медал бяха отправени към Михаил Цветанов от IXБ клас, за постигнати резултати по френски език – към Радостина Маринова и Мартин Стефанов от XIIA. Специално отличие и за Елена Петрова и Силвия Йончева от XIIA клас за участието им в Националния конкурс „Арнаудови срещи“ в град Русе. Като призьор в две категории от Радичковия конкурс, Хелън Генова от XВ клас представи своето стихотворение.

В читателския кът на Гимназията Мила, Тоника, Далия, Елица, Кристина Милкова, Моника, Радостина, Десислава и Стела от XБ клас четоха откъси от любими Радичкови книги пред съучениците си от IXA и XБ клас. Мероприятието бе подготвеното от г-жа Росица Найденова, библиотекар в училището, с подкрепата на Мария, Кристиана и Петя от IXA клас.

Представители от всички паралелки в училището се събраха пред библиобуса на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“, поканен да представи творчеството на Йордан Радичков в слово и книги.

Спортни игри по случая бяха организирани от преподавателя по физическо възпитание г-жа Десислава Маринова.

Ученици от осмите и деветите класове, под ръководството на г-жа Пенка Милушева, г-жа Камелия Георгиева и г-жа Милена Ружева, тръгнаха в еднодневно пътуване до Берковския край по стъпките на Радичков.

Празничен поздрав от Банско ни отправиха и нашите участници в групата по НП “Отново заедно“!

Хубав празник на всички учители, ученици и приятели на ГПЧЕ “Йордан Радичков“- Видин!

А ето и наградените ученици  в отделните категории на Радичковия конкурс за лично творчество:

Категория „Рисунка“

 1. Александра Георгиева Георгиева – 10.А
 2. Александра Валентинова Любенова – 11.Б
 3. Александра Николаева Вилиянова – 11.Б

Поощрителна награда: Симона Лозинова Тончова – 8.В

Категория „Поезия“

 1. Хелън Калоянова Генова – 10.В
 2. Боян Владов Николов – 8.В
 3. Светлозара Галинова Златанова – 11.Б
 4. Елизабет Мари Уотле – 10.В

Категория „Проза“

 1. Хелън Калоянова Генова – 10.В
 2. Александра Георгиева Георгиева – 10.А
 3. Ния Ивайлова Мариянова – 8.Б

За участие:

 1. Тошо Тошев Гергов – 11.В
 2. Тея Ивайлова Тошева – 11.А
 3. Ивайла Галинова Иванова – 11.Б
 4. Валерия Крумова Георгиева – 12.В
 5. Рая Ивова Желязкова – 12.В
 6. Ива Ивайлова Цветанова – 12.Б

СНИМКИ

Участие на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ в заключителната фаза по проект „Подкрепа за успех“

Представителна група от ученици на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ гр. Видин участваха в заключителната фаза по проект „Подкрепа за успех“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Видин. Групата беше в състав Михаела Михайлова и Тея Тошева 10.А, Цветина Илиева от 10.Б и Петьо Зубарев от 11.Б. Учениците демонстрираха чрез презентация дейностите на проекта през годините, обобщителна статистика, включително ползите и резултатите от обучението. Презентацията бе посрещната с голям интерес не само заради съдържанието, а защото нашите ученици самостоятелно представиха дейностите по проекта.

Успешни иновативни практики в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

На 23.06.2022 година учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин взеха участие във Форум за споделяне на успешни иновации за осъществяване на проектно-базирано обучение, за работа в екип  и др. Учителите и учениците представиха успешни иновативни практики, които бяха посрещнати с интерес от присъстващите на форума. Учениците, изучаващи испански език, и г-жа Станкова, учител по испански език, в края на представянето поздравиха присъстващите с песен.

МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“

Михаела и Тея от 10.А клас, Цветина от 10.Б клас и Петьо от 11.Б клас ще презентират добри практики в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ по проект „Подкрепа за успех“.

Програма за междуучилищна дейност по проект „Подкрепа за успех“ 

Ден на самоуправлението

На 9 май в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ бе отбелязан Денят на самоуправлението по традиция с активното участие на учениците.
През този ден те влязоха в различни роли – някои бяха учители и преподаваха на съучениците си, а други заеха длъжности от администрацията и ръководството на училището. Така например Мартин Стефанов от 11.А бе директор, заместник директор бе Александра Боянова от 9.В клас, в ролята на секретар бе Велислав Бенков от 11.В, а библиотекар – Рая Малинова от 11.А клас. „Новите“ учители се справиха успешно със задълженията си, а администраторите изпълняваха стриктно възложените им задачи. Така всички включили се ученици почувстваха атмосферата от другата страна на учебния процес, сблъсквайки се с предизвикателствата на съответните професии.
Денят премина ползотворно за всички.

23 април – СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

Денят е избран като символична почит към двама от най-големите колоси в световната литература – на тази дата в една и съща година (1616) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. За отбелязване на празника в училище беше организирана изложба с книгообразни картички с тематични мисли и послания. На среща в читателския кръг на гимназията учениците от 9.Б клас бяха подготвили интересна информация:
– Коя издателска компания държи рекорда за най-голяма книга?
– Коя библиотека притежава книга, подвързана с човешка кожа?
– Как се нарича книга, която пречиства водата?
Тези и много други любопитни факти за книгата и четенето представиха Вики, Деси, Тоника и Юлияна от същия клас. В рамките на Деня на книгата все по-често се обсъжда въпросът за електронната книга като алтернативен начин за популяризиране на четенето. Свое становище по темата: „Моят избор –традиционна книга или електронен четец“ изказаха Далия, Кристина Милкова и Моника. Целият клас на г-жа Михайлова се включи в дебата за плюсовете и минусите на класическата хартиена книга; обсъдиха се предимствата и недостатъците на електронната книга, както и свободното споделяне на информация и защитата на авторското право в дигиталната ера. Учениците споделиха своя опит при използването на двата вида книги. От една страна определиха своята сетивна привързаност към книгата и насладата от нейното художествено оформление. От друга страна посочиха безспорното предимство на електронния четец – възможността да побира огромно количество от книги и информация. Като съвременни читатели учениците високо оцениха практичните функции на търсене и разнообразието, което предоставя електронното устройство. Мненията бяха разнопосочни, но накрая всички се обединиха около идеята повече млади хора да откриват удоволствието от четенето като едновременно с това показват уважение към труда на авторите, издателите и преводачите на книги. Срещата завърши с изключително приятна изненада – премиера на песента „Liar“ в изпълнение на музикална формация към клуб „Музика и здраве “ с ръководител г-жа Елка Владимирова.
На добър час на песента и до нови срещи в нашия читателски кът!