ГПЧЕ завоюва призовите места в конкурса „Бог е любов“ 2024

За поредна година учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ бяха отличени в Националния конкурс „Бог е любов“, който се провежда повече от 20 години.

Поздравления за:

Любомир Любомиров Самарджиев – I място, проза, класиран за Националния кръг

Стефан Петров Живков – I място, проза, класиран за Националния кръг

Ростислава Тихомирова Иванова – I място, проза, класирана за Националния кръг

Петко Анатолиев Андреев – I място, поезия, класиран за Националния кръг

Петя Владимирова Джунова – II място, проза

Ивет Николаева Атанасова – II място, проза

Деница Габриелова Георгиева – I място, поезия, класирана за Националния кръг

Ивана Валентинова Иванова – I място, проза, класирана за Националния кръг

Яница Яворова Лалова – II място, проза

Цветомира Ивайлова Иванова – II място, проза

Петър Светославов Славчев – I място, проза, класиран за Националния кръг

Светлозара Галинова Златанова – I място, проза, класирана за Националния кръг

Призьорите бяха наградени на тържествена церемония на 08 май 2024 г. в ОУ „Любен Каравелов“- гр. Видин.

9 май – Ден на самоуправлението

Днес в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ отбелязахме Деня на самоуправлението. Ученици от всички випуски влязоха в ролята на директор, заместник-директор, секретар, психолог, охрана, класни ръководители и учители по различните предмети. Учениците получиха ценна информация по отношение на организацията на работния процес, както в администрацията, така и в класната стая. Разбраха каква отговорност носи училищното ръководство и педагогическият колектив. В края на работния ден споделиха своята удовлетвореност от спорната работа.

още снимки от събитието

Знаково участие на ГПЧЕ в XXX Годишна конференция на Евроклио в София

Участниците официално бяха приветствани от президента на Евроклио Бистра Стоименова и изпълнителния директор Стивън Стегерс. ГПЧЕ – Видин бе представено от г-жа Валя Александрова, член на Управителния съвет на Сдружение на преподавателите по история в България.

Високо ниво професионализъм в историческото и гражданско образование, съвременни ракурси и образование за бъдещето чрез памет на съвремието – това бяха акцентите на практическите обмени!

ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ГПЧЕ – ВИДИН

Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ обяви 29.04 и 30.04.2024 година за Дни на отворените врати.
В първия ден нашите ученици посрещнаха гостоприемно и въодушевено седмокласници от ОУ „Любен Каравелов“ – Видин. Учениците от 11. и 12. клас представиха по забавен начин профилираната подготовка, която получават.
????????⌛️Атрактивният им разказ за профилите „Химия и опазване на околната среда“, „География и икономика“, „История и цивилизации“ и „Философия“ силно впечатли гостите от Основното училище.
????????????????????????????????????????Силен интерес предизвика представянето на профилите по чужди езици – английски, френски, испански, немски и руски език. По този начин учениците от 7. клас се запознаха с част от културата на тези народи.
????Гостите бяха очаровани от видяното, чутото и преживяното в гимназията – забавни химични опити, танци, кратък скеч, в който се преплитат изтънчено чувство за хумор и френски шик, интерактивни игри и викторини. Най-бързо отговорилите седмокласници получиха награди, а за всички имаше по парче класически английски сладкиш и чаша горещ традиционен английски чай. Накрая събитието завърши с нашенското „Дунавско хоро“. ????

Непринудено, сърдечно, артистично, различно възпитаниците на гимназията подготвиха и потопиха гостите си от ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Цар Симеон Велики“ в атмосферата на нашето училище чрез разнообразни интерактивни дейности – експерименти по химия, видеоклип и споделени активности по география извън класната стая, викторини и предизвикателства по история, руски и английски език. Колоритните облекла на участниците в магическата пиеса на театралното студио към гимназията впечатлиха учениците и всеки искаше да се докосне до Харди Потър и магьосниците.

Франкофоните „ветерани“ от 12. клас представиха пред потенциалните такива от гостуващи седмокласници скеч, в който се преплитат изтънчено чувство за хумор, френски шик и младежка непринуденост!

За финал участниците в скеча почерпиха гостите с вкусни френски макарони.

още снимки

Покана за магическа пиеса

Изпращаме Ви покана за магическа пиеса във Видин и много ще се радваме да се видят истински почитатели на вечната класика!

Сюжетът разказва познатата ни история на братята Антиох, Кадмус и Игнотус Певерел и срещата им с … вие знаете кого, както и ще видите съдбата им в мислоема.

Освен това ще се срещнем с Йоланта и Хардуин Потър, прародители на… вие знаете кого!

Зад спектакъла има 6 месеца репетиции, много познати и нови заклинания, магически пръчки и много магия! Заповядайте!

Национален кръг на 43-та олимпиада по български език и литература

Участниците в националния кръг на 43-та олимпиада по български език и литература в гр. Хисаря от ГПЧЕ „Й. Радичков“, гр. Видин: Стефани (8.б), Цвети (9.б) и Адриана (12.а). Както винаги – отлично подготвени и мотивирани за успешно представяне и престижно класиране!

„Гората е живот и … обща отговорност“

Под мотото на седмицата на гората 2024 г. ученици от 11. клас, профил география и икономика на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, имаха един необичаен ден и час с приятни емоции, активни игри на открито, тематична презентация, полезни професионални съвети, въпроси, тема и идеи за размисъл с гости: инж. Радослав Николов – директор на Държавно горско стопанство Видин, инж. Калина Гълъбова ДГС Монтана, Николина Цолова PR на СЗ Държавно стопанство Враца, Иван Григоров и Иво Стоянов – лесничеи в ДГС Видин.

Устойчивото използване на горите и техните ресурси, грижите и дейностите по опазването на биоразнообразието, предизвикателствата и възможностите са не само професионален ангажимент на заетите в Държавните горски стопанства, но и въпрос на гражданска активност, зелени каузи, природосъобразен начин на живот.

УСПЕШНИ И В ЕКОЛОГИЯТА

След първото и второто място за артистичен проект в конкурса, организиран по повод Деня на водата от отбора по реч и дебати на английски език БЕСТ – Видин, отново бяха наградени Цветина Семкова, Моника Тодорова и Павела Ванчева от 9 А клас.

Те получиха грамоти за участие в конкурса за есе и за фотография на тема: „Вода за МИР“, организиран от Областна администрация – Видин и Асоциация по ВиК – Видин.

Честито, момичета!

Доказахте, че сте не само отлични ученици, добри хора, но и чудесни млади еколози!

Ден на европейските автори

За втора поредна година в 40 европейски държави се провежда Денят на европейските автори.

Идеята на инициативата е да се насърчи интересът към четенето и да се провокира езиковото многообразие в Европа. РБ „Михалаки Георгиев“ в лицето на г-жа Людмила Георгиева заедно с възпитаници на нашата гимназия отбелязаха празника с презентация на английски език, в която бяха включени класически писатели от европейската литература, сред които и патронът на нашето училище Йордан Радичков.

Всички ученици от 8 Б клас прочетоха в оригинал откъси от любими книги на автори от Стария континент.

Осмокласниците представиха свои любими литературни герои, както и основните послания на избраните от тях произведения. Учениците посетиха чуждоезиковия отдел и се впечатлиха от богатия библиотечен фонд, който предоставя възможности за учене и усъвършенстване на избрания чужд език. А в заемната на библиотеката много от тях откриха любими творби, намериха отдавна търсени заглавия и имаха възможност да си направят читателски карти.

Г-жа Георгиева подкрепи интереса на учениците да използват библиотеката, за да опознаят богатството на европейската и световна литература.