Тържествена церемония по връчване на дипломите на Випуск 2021

На 15.06.2021 г. на тържествена церемония в двора на училището бяха  връчени дипломите на поредния „невероятен“ випуск на Английската гимназия. Институциите в град Видин бяха представени на най-високо ниво: кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, заместник-областният управител Илия Каменов, Началникът на РУО Веселка Асенова, както и председателите на Училищното настоятелство Лидия Каменова и на Обществения съвет на гимназията Велислав Велков.
В приветствието си към зрелостниците директорът Любомир Георгиев изтъкна, че и тази година ГПЧЕ „Й. Радичков“ е водеща по резултати от ДЗИ в областта – с най-висок среден успех по български език Много добър 4,75 (при среден за страната Добър 4,14), с Много добър 5,48  среден успех на матурата по английски език, като 7 са пълните шестици (от общо 11 такива за цялата област) и с 66 отлични дипломи (от 85 ученици във випуска). Кметът д-р Ценков в поздравлението си посочи, че езиковите гимназии традиционно дават най-добра подготовка, а кадрите на видинската езикова гимназия са с впечатляваща реализация във всички сфери у нас и зад граница.
На приветствията и пожеланията отговори един от отличниците на випуска – Благовеста Петрова.
Директорът покани гостите да връчат дипломите и отличията на зрелостниците.
Паметният ден беше запечатан на много фотографски снимки. А след последната (обща за целия випуск) във въздуха полетяха множество шапки, сякаш следвайки волния полет на Радичковите врабчета.

На добър час, Випуск 2021!

Урок по история с учениците от 11. клас

На 9.06.2021г. във Видинска Св. Митрополия се проведе урок по история с учениците от 11. клас на ГПЧЕ профилирано обучение.
Изборът и методиките на обучение на г-жа Валя Александрова в четвърти модул „Техники на историческото познание“ имат за цел използването на богатото историческо наследство на нашия старопрестолен град да се използва с подходящи методи и лектори, за да се реставрира миналото ни и да оживее времето на духовна сила, спасение и поуки за нашата памет – българска. Силен емоционален и нравствено-поучителен разказ пред младежите направиха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил и йерей Илия Симеонов. В извеждане на историческите връзки, процеси и личности за мястото на вярата, силата на духа и традицията, и роля на църквата и духовните водачи в „Българския Великден“, бяха посетени църквите „Св. Петка“, „Св. Панталеймон“, барелеф Софроний Врачански и паметника-мавзолей на екзарх Антим I.
Няма нищо по-силно в трайността на знанията от силата на емоционалното учене и съпреживяване. Историческото образование изгражда не само умения, но и нагласи и отношение към миналото ни. За това, връзката на образованието с ценностите на вярата и благостта и ерудицията, с която Митрополит Даниил ни въведе в анализи и послания на стенописи, достойният живот на духовните ни водачи, посланията към съвремието бяха запомнящ се урок за цял живот!
С огромна благодарност за вниманието и готовността на Светата Видинска митрополия да е част от нашето обучение!!!
До следващите идеи и срещи!

Нашите млади физици с призови места и грамоти от Национална конференция по физика

Светлозара Златанова от 9.Б клас, Александра Венелинова, Мартин Стефанов, Цветомир Димитров, Силвия Йончева и Ева Алексиева от 10.А клас постигнаха нов пореден триумф за нашата гимназия в областта на природните науки чрез своето представяне на 49-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища“.

Нашите млади изследователи представиха резултатите от своите научни проучвания на организирания в рамките на събитието Национален конкурс за есе за ученици и студенти на тема: „Големите открития във физиката на ХХ век“, организиран от Съюза на физиците в България, Министерството на образованието и науката и фондация „Еврика“.

На този престижен конкурс Светлозара Златанова завоюва впечатляващото второ място с есе на тема: „Лазерът“. С презентацията си „Светът на галактиките“ нашата талантлива деветокласничка участва и в Младежката научна сесия за ученици и студенти на тема: „Природните науки и технологиите“.

Проектът на Силвия Йончева и Мартин Стефанов от 10.А клас за телескопа Хъбъл, блестящо представен от тях на Младежката научна сесия, заслужено донесе на нашите научни таланти още една награда-поощрителната.

Амбициозна заявка на бъдещи високи научни постижения беше инициирана и с представянето на проектите: „Радиация“ на Александра Венелинова и Цветомир Димитров и „Атомно ядро“ на Ева Алексиева от 10.А клас.

Максималисти сме във всичко, защото знаем какво могат и как учат нашите млади научни таланти! Пожелаваме им нови успехи!

ОТНОВО ПРИЗНАНИЕ и ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ

По случай Деня на Европа – 9 май, ученици от Евроклуба в ГПЧЕ бяха поканени да участват в симулация на Съвета на Европейския съюз, организирана от ЕUROPE DIRECT – Видин.
За отличното им представяне бяха връчени сертификати и награди от Михаела Войденова – студент-стажант по европеистика, възпитаничка на Евроклуба на нашата гимназия!
Виктория Симеонова XI Г клас, Габриела Генадиева XI Б клас, Силвия Йончева и Александра Венелинова X А клас, бяха отличени за активното си участие в дебатите по определените теми.
Мартин Стефанов X А клас е с отлично представяне и в състезателните игри „Опознай ЕС“!
Специалната техническа подкрепа на Велимир Иванов от XII Б клас също бе отличена със сертификат!
„Това е само началото на завръщането към активностите ни в условия на пандемия – каза г-жа Валя Александрова, ръководител на Евроклуба – Предстоят ни участия в мащабното Младежко събитие на Европа EYE-2021 през ноември. На 11 и 12 юни 2021г. в София ще бъде представен богатия методически опит на ГПЧЕ в проекта на катедра „Европеистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Национално сдружение на българските Европейски клубове – NABEC – „Ресурсен център Европа – нов подход в преподаването и ученето за Европейския съюз в училище“.
Поздравления за нашите ученици с пожелание да продължим заедно нашите дейности, въпреки изпитанията!“

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!!

Да поздравим дванадесетокласниците, постигнали ОТЛИЧЕН резултат (6,00) на матурата по английски език:
Анита Иванова – XII Б клас
Божидара Живова – XII Б клас
Борислава Богомилова – XII Б клас
Йордан Борисов – XII Б клас
Цветина Кирилова – XII Б клас
Десислава Антова – XII Г клас
Ясен Асенов – XII Г клас

Вие достойно представихте себе си и нашето училище, за което Ви благодарим и Ви желаем успех в следващите важни стъпки!

Среща на партньорските училища по Национална програма „Иновации в действие“

Приключи една натоварена, но изпълнена с много емоции и удовлетвореност, седмица. ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин бе домакин на срещата с партньорските училища от СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Димово по НП „Иновации в действие“.
Училищата представиха иновативните си проекти и обмениха опит чрез наблюдение на уроци в VIII и IX клас. Като част от програмата на мобилността бе и запознаването с историческите забележителности на гр. Видин и региона – Белоградчишките скали и пещерата Магура. Снимките казват всичко!
Очакваме с нетърпение следващата мобилност и срещата с колегите от СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен!

Радина Кирилова с първо място в конкурс за есе

Учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ впечатлиха журито на конкурса „Мечтите на Венци Станев“ с оригиналните си творби и иновативно мислене и получиха грамоти за впечатляващо участие. Сред 39 участници се открои есето на Радина Кирилова от 11.В клас, което единодушно бе оценено от комисията като най-силно въздействащата конкурсна творба на тема „Мечтите не умират“. Талантливата ученичка получи първа награда – уникална статуетка и посещение в Брюксел и европейските институции през месец септември. Според регламента на конкурса, който се провежда за първи път, ще бъде придружавана от учителката си по български език и литература г-жа Пенка Милушева.

Седмица на четенето

По повод инициативата за насърчаване на четенето и подобряване на функционалната грамотност бяха проведени следните мероприятия в онлайн среда:

22.04.2021 г. – Четене и дискусия на тема „Любимият ми литературен герой“ в 9.А клас. Учениците въодушевено споделяха впечатления и читателски практики. Отличиха се с участието си Тея Тошева, Александра Алионова, Йоанна Вергилова, Михаела Михайлова и Адриана Ангелова. Радващ факт е че в класа голяма част са четящите млади хора, с разнообразна читателска култура и предпочитания.

22.04-28.04.2021г – В дванадесетите класове беше проведено четене на любовна лирика от Яворов, П. П. Славейков, Дебелянов и Вапцаров. Темата „Какво е любовта?“ беше използвана и за преговор на съответните творби за предстоящия ДЗИ.

„Предизвикателството да четеш“ – състезанието по четене на френски език като новото предизвикателство пред нашите ученици

На 15 април отбор, съставен от ученици от 10. и 11. клас, изучаващи френски език, взе участие в  националното състезание по четене „Предизвикателството да четеш“, което се провежда за четвърта поредна година и е организирано от Френския институт в България.

Учениците започнаха работа по подготовката за състезанието още през месец ноември, когато получиха книгите на френски език, които трябваше да прочетат. Всяка седмица, под ръководството на г-жа Ваня Симеонова,  за тях бе организирано онлайн ателие, в което след прочитането на отделните глави се коментираше съдържанието им и неясните отделни моменти, както и детайлите, на които трябваше да обърнат внимание.

По време на самото състезание, участниците имаха за задача да  отговорят на различни въпроси, разпределени в пет кръга,  които се проведоха онлайн като бе използван онлайн базирания инструмент за тестови задачи Кахуут.

Класирането ни в първата петица е добър стимул за учениците, които, още по-амбицирани, отсега се готвят за състезанието догодина. Успехът им е толкова по-забележителен, защото ядрото в екипа са ученици от 10. клас, които изучават френски като втори чужд език едва от една година.

Учениците от 11. клас с профил Руски език се потопиха в творчеството на А. С. Пушкин – руски поет, драматург, публицист, белетрист и създател на съвременния руски литературен език. Представената презентация запозна учениците с живота и творческия път на поета. В оригинал на руски език и в превод на български език прозвучаха известни любими стихове – “Я памятник себе воздвиг нерукотворный”, “Я вас любил”, “Я помню чудное мгновенье”, “К Чаадаеву”, “Письмо Татьяны к Онегину” от романа в стихове “Евгений Онегин” и др. Разходихме се виртуално в Мемориалния музей-квартира на Пушкин в гр. Санкт-Петербург, а чрез видеорепортаж по телеканал Россия1 заедно съпреживяхме тържествата по повод годишнина от рождението на поета по света и в родовото му имение в Болдино.

С учениците от VIIIВ клас се пренесохме във времето и света на Джовани Бокачо. В два поредни часа по литература бяха представени избрани от самите ученици новели от сборника „Декамерон“. Направена бе аналогия с актуалната ситуация на вирусна пандемия, пред която сме изправени днес в страната. Развлекателни и интригуващи, новелите на Бокачо предизвикаха и много теми за разговор, размисли и поуки.

Седмица на четенето

Като част от календара на ГПЧЕ “Й. Радичков“ – Видин с мероприятия за насърчаване на четенето в периода 12.04.2021г. – 29.04.2021г., ученици от VIIIA, IXБ и IXВ, както и от XIА и XIГ клас представиха съответно на  19.04.2021г. и на 20.04.2021г. в часовете по български език и литература пред съучениците си свои харесвани автори чрез прочит на любим откъс от любима книга. Оформиха се и представителни списъци с автори и творби, които провокираха интереса на останалите за среща с харесваните текстове.