HIPPO – МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК „АНГЛИЙСКИ БЕЗ ГРАНИЦИ“

Олимпиадата е предназначена  за ученици от 6 до 19 години от целия свят. Олимпиадата е международно събитие, което популяризира английския език, предизвиква ученици по целия свят да се състезават, ползвайки английски език и подобрява сътрудничеството между учителите. Олимпиадата насърчава развитието на споделено чувство за идентичност и интеграция, служи като образец за младите хора, живеещи заедно като една общност. Основната цел е да се създадат и поддържат приятелски отношения, международно разбирателство и дух на спортна конкурентоспособност между младите хора, които се интересуват от английски език от цял свят.

Олимпиадата се провежда в три кръга – предварителен /21-22 февруари/, който се провежда в училище; полуфинален /27-28 март – ще се проведе в училища в следните градове /София, Пловдив, Добрич, Бургас, Велико Търново/ и финален /15-17 май 2020 г. в Лидо ди Йезоло (Венеция), Италия/. Разходите за пътуването до Италия са за сметка на участниците, а организаторите поемат хотела и храната. Участниците се явяват за определено ниво на владеене на езика, в зависимост от годината на раждане. Предварителният кръг се състои от въпроси за четене и слушане с разбиране, както и лексико-граматичен тест, а следващите два кръга включват и есе.

Таксата за участие е 14 лева. За записване се обърнете към своите учители по английски или към г-жа Анелия Димитрова. Краен срок за записване: 20.01.2020 г.

10.В клас с впечатляваща изложба от собствено творчество

С изложба под надслов “Diversity of Souls“ /“Разнообразие от души“/ учениците от 10.В клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ откриха празничната програма за отбелязване на 50-годишния юбилей на училището в навечерието на най-големия християнски празник Рождество Христово. Подбрани са авторски творби в две основни направления – изобразително изкуство и фотография. Силно въздействащи са картините на Франческа Максимова, нейната живопис очарова всички посетители. Със свои рисунки участват Александър Костадинов, Петър Петров, Малена Здравкова и Вяра Ивайлова. С прекрасната си художествена фотография изненадват Теодора Петрова и Вяра Ивайлова, запечатали красивата природа на Видинския край. Изложбата ще остане подредена в актовата зала на гимназията до края на месец декември, за да бъде посетена от всички желаещи. Празничните инициативи по повод 50-годишнината от създаването на училището ще продължат до края на учебната година.

Малки коледарчета ни поздравиха

Днес в гимназията бяхме посетени от малките коледарчета на ДГ „Арабела“. Те подариха коледна картичка на директора и ни поздравиха с коледарски песни и стихове пред коледната елха. Учениците от 9.А клас ги почерпиха с лакомства, а тези от 8.В им изпяха няколко популярни английски коледни песни.

Коледен баскетболен турнир

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници на 13.12.2019 г. в спортна зала „Фестивална“ гр. Видин се проведе баскетболен турнир по тройки за ученици от 8 – 9 клас.
Представителите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Георги Симеонов 9.В, Венелин Мичев 9.В и Мариян Христов 8.Б се представиха достойно във възрастова група 9-ти клас, като се класираха на II-ро място.

Пореден голям успех за лекоатлетите на ГПЧЕ “Йордан Радичков“ – Видин

На традиционния коледен турнир по лека атлетика, организиран от видинските клубове, РУО и Община Видин, който се проведе на 13.12.2019г. състезателите по лека атлетика на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ затвърдиха водещата си роля в този спорт.

Във възрастовата група 8 – 10 клас. Те спечелиха първите места във всичките дисциплини, с изключение на 60 метра гладко бягане и скок дължина при девойките.
При силна конкуренция (за първи път имаше и международно участие) медали спечелиха:
Живко Живков два златни и един сребърен, Боряна Йорданова един златен и един сребърен, Венелин Венелинов един златен, Елена Ценова и Константин Бориславов по един бронзов.
В юбилейната година на училището пожелаваме нови успехи на учениците.

Седмицата на активното четене стартира в ГПЧЕ

Със съвместна инициатива между Езиковата гимназия и ДГ „Незабравка“ бе открита Седмицата на активното четене. Представителна група от десетокласници посети детското заведение, за да помогне на малчуганите да се потопят в света на вълшебните  приказки. Осъществени бяха 2 вълнуващи срещи – във втора и трета група. Децата останаха очаровани от изпълненията на учениците, които артистично им представиха любими детски приказки. Възпитаниците на детската градина им върнаха жеста, като изиграха приказката „Дядо и ряпа“ рецитираха стихове и пяха песни.

 „Инициативите ще продължат през цялата седмица, а започнахме с  от 10.Г клас, защото те са сред  най- четящите ученици“ казва с удовлетворение учителката им по български език и литература г-жа Пенка Милушева.

КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ НАБЛИЖАВАТ!

Ученическият парламент се погрижи всеки да усети вълшебството на Коледа, като украси цялото училище с гирлянди и снежинки, подбра коледните мелодии за звънеца.
Главният герой в гимназията тези дни, разбира се, е коледната елха, която ни подсеща, че трябва да бъдем мили, весели и да дарим добрини на нуждаещите се.
* * *

Ученическият парламент пожелава на всички вас Весели празници и Щастлива Нова година!
* * *

Турнир по тенис на маса в ГПЧЕ

На 21 ноември 2019г. при засилен интерес от учениците се проведе турнир по тенис на маса. Сред десетките участници се откроиха следните победители:

Двойки 8-10 клас

Габриела Младенова, 10.Г клас – първо място

Александра Ангелова, 10.Б клас – второ място

Радина Кирилова, 10.В клас – трето място

Йоанна Вергилова, 8.А клас – четвърто място

Юноши 8-10 клас

Цветомир Бенов, 10.Г клас – първо място

Делян Дойков, 10.Б клас – второ място

Тервел Тодоров, 8.В клас – трето място

Марк Тачев, 10.А клас – четвърто място

Наградите бяха подсигурени от Училищното настоятелство.

Най-мащабното младежко събитие на Европейския съюз – EYE2020

ЗАПОЧНА ЗАПИСВАНЕТО

на всички ученици и родители, желаещи да се включат в най-мащабното младежко събитие на Европейския съюз – ЕУЕ2020
в Страсбург на 29.05.2020 година

Заедно със „столицата на ЕС“, екскурзионната програма включва и посещение на Баварските замъци, Мюнхен, Залцбург, Виена и Загреб! Желаещите да се запишат най-късно до 4.12.2019г. при ръководителя на евроклуба в ГПЧЕ – г-жа Валя Александрова или г-жа Наталия Василева – преподавател по английски език! Програмата на екскурзията и цената можете да получите в библиотеката на училището и таблата във всяка класна стая.

Очакваме Ви! Бъдете активни европейски младежи и любознателни пътешественици в приказния свят на „лебедовия крал“ на Бавария!!!