Тържествено връчване на дипломите на ВИПУСК 2018

Реч на Стилиян Стефанов за дипломирането на ВИПУСК 2018

Уважаеми учители, скъпи съученици, любящи родители!

По традиция всяка година на дипломирането един от випускниците е удостоен с честта да говори от тази сцена. Ще се възползвам от предоставената възможност, изказвайки най-напред сърдечна благодарност към учителската колегия, ръководството и помощния персонал на Гимназията с преподаване на чужди езици.

От гледището на един зрелостник трябва да отбележа, че петгодишният престой на всеки един от нас в любимата гимназия измина неусетно. Пет години от живота ни са безвъзвратно изтекли, оставяйки ни с надеждата, че сме ги изпълнили със смисъл и че сме ги използвали по възможно най-пълноценния начин.
Прекарахме 5 години в класните стаи, минахме през много предмети, усвоихме много уроци под компетентното ръководство на нашите преподаватели. Споделяхме радости и тревоги с класните ни ръководители, всеки един от които беше отговорен, отзивчив, старателен и посветен на класа си.
Учебните ни занятия нерядко се преплитаха с богатите училищни традиции и разнообразния училищен живот, с конкурси, олимпиади, обществени мероприятия и младежки обмени.

Вярвам, че учениците от Випуск 2018-та са едни от запомнящите се възпитаници в дългогодишната просветителска дейност на ГПЧЕ. Много от нас оставиха ярка диря в някое от неизброимите направления, по които нашата гимназия се изявява на регионално, национално, а с участията ни и по програмите „Еразъм+” и „Евроскола”, на международно ниво. Всички наши усилия и стремления срещаха безусловната помощ на отдадените ни учители. Неведнъж имаха повод да се гордеят с успехите ни, но нашите успехи бяха плод на отличната комуникация между ученици, родители, преподаватели и ръководство, плод на взаимност, уважение и качествен образователен процес. Радостта от всяко следващо постижение намираше отклик у околните, създавайки усещането за колективен дух и благоприятствайки развитието в една конкурентна среда, каквато винаги е съществувала в Английската гимназия.

За нас, зрелостниците, дойде време за равносметка. Считано от днес, един 12-годишен цикъл от живота ни, към който дълбоко привикнахме, е изцяло завършен. Изпитваме полюсни чувства – натъжени сме от раздялата с познатото, но и сме изпълнени с удовлетвореност от добре свършената работа, обладани сме от притеснение по това, което ни предстои, но и вярваме, че ще успеем.

Всеки от нас ще поеме по своя собствен път – ще се пръснем по големите градове в България, някои от нас ще продължат образованието си в чужбина, на по-късен етап ще специализират и ще работят там. Това, което искам да отправя като послание към всички, е, да не забравяме родината и родния край. Вярвам, че всеки камък си тежи на мястото, а ние принадлежим на тази земя, на която сме родени.

Пожелавам на всички вас, а и на себе си, живот, изпълнен с пътешествия и смисъл, живот, изпълнен с пъстра гама от цветове и преживявания. Нека пътуваме много, нека разширяваме своя кръгозор, но нека винаги знаем откъде сме тръгнали и къде трябва да се върнем. Вярвам, че България има нужда от нас и дано един ден всички ние създадем своите семейства тук, дано един ден всички ние се трудим за една по-справедлива и уредена страна, заела мястото, което и се полага, до другите европейски държави. А това ще постигнем с вярата в по-светло бъдеще.

Вяра, толкова силна, че „бронебойни патрони за нея да няма открити”, както пише Вапцаров.

Искам да отправя и послание към нашите приятели и съученици, които идват след нас. Желая ви да бъдете съзнателни и отговорни, да уважавате фигурата на учителя, разбирайки каква е трудността и отговорността на тази свята професия. Не пропилявайте и миг от времето, с което разполагате, защото едва когато облечете тогите ще осъзнаете колко важен е бил всеки един час, посветен на учене, на овладяване на чужд език и на себеусъвършенстване. Покажете ли прилежание, дисциплина, отговорност и активност в учебния процес, то в края на гимназиалния ви живот ви предстои да оберете плодовете на своя труд. От името на Випуск 2018-та казвам още веднъж едно огромно благодаря на всички учители и родители. Винаги ще ви бъдем признателни за насоките, подкрепата и грижите! Нека дерзаем, мечтаем и постигаме! Напред и нагоре към нови висоти, защото личностите от Випуск 2018-та са били, са и ще продължат да бъдат невероятни!

Ученически игри по лека атлетика

За поредна година ГПЧЕ “Йордан Радичков“ – Видин се представи достойно на ученическите игри по лека атлетика за девойки 8-10 клас, заемайки престижното седмо място в отборното класиране. Антония Изова от 10.А клас взе бронзов медал на 100м.

Състав на отбора: Антония Изова, Преслава Иванова и Виктория Живкова от 10.А клас, Изабел Иванова и Цветелина Славчева от 10.В клас, Ванеса Иванова от 10.Г клас, Галя Станчева от 9.А клас, Елена Ценова от 8.А клас.

Юбилей и отново триумф в Страсбург

10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО
ГПЧЕ отново център на внимание с изявите на Евроклубa в Страсбург

След блестящо спечелено призово място в конкуренция с гимназии от областите Видин, Плевен, Враца и Монтана, отборът на евроклуба на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ с ръководител г-жа Валя Александрова получи награда да представлява България в програмата ЕВРОСКОЛА на 2.06.2018г. и специалната награда на Информационното бюро на Европейския парламент в България – участие на наши ученици в най – мащабното Европейско Младежко Събития (EYE 2018) на 1.06.2018г. в Страсбург.

В първите дни на месеца 20 ученици на гимназията ни, след отговорна подготовка, прекрачиха вратите на футуристичната сграда на Европейския парламент в Страсбург – 10 години след предишно участие!

Групата имаше честта да се срещне с първият вицепрезидент на Европейския парламент, Марийд Макгуинс, която не скри своето отлично впечатление от техните знания и владеене на език, както и силата на младежката ни мисия – посланици на Северозападна България и Видин.

По време но официалното откриване речта на Стилиян Стефанов бе повече от впечатляваща, визията на групата ни – с духа на българската шевица и герба на Видин, чанти и авторска картина с лика на Белоградчишките скали – така учениците зададоха своите претенции за достойно представяне и класа в представянето ни за целия ден на Евроскола.

През първият ден на Младежкото събитие учениците дискутираха важни младежки теми и създадоха много познанства и приятелства под формата на игри и дебати.  Вторият ден бе вълнуващ и в същото време имаше съревнователен характер. Учениците премериха нивото си на знания за ЕС със свои връстници от 22 държави. Дискутираха в групи важни въпроси както за Европа, така и за света. Всяка група излезе със свой доклад по всяка от петте основни теми. Доклад от трибуната на Парламента представи Лорина Пенчева на отличен английски език и с бързи и компетентни отговори на зададените последващи въпроси. Представянето на Лорина беше чест и гордост за ГПЧЕ, излъчвано директно от ЕП. Пролича упоритата работа на г-жа Наталия Василева с всеки от групата като подготовка по темите и преводи.

В ранния следобед учениците бяха уморени, но обогатени не само с впечатления, но и знания и най-вече доказаха, че класата на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ е достойна и на  европейско ниво. Много труд, всеотдайност, безсъние и напрежение за ръководителите – Л. Георгиев, Н. Василева и В. Александрова, които се възнаградиха от учениците в този урок-пътешествие, преобърнал амбициите на всеки участвал ученик и дал му вдъхновение и увереност, че са НЕВЕРОЯТНИ личности без граници!

Благодарности за учителите и децата!!!

Наши ученици с изключителен успех на турнир по шахмат

Наши ученици постигнаха изключителен успех на Турнира по Шахмат, организиран на 1. юни от община Видин и Лайънс Клуб. Първото място завоюва Йоан Петров Георгиев от 8.г клас. На второ място се класира отново наш ученик – Иван Славомиров Иванов от 8.б клас.

Ученици от ГПЧЕ „Й. Радичков“ представиха България на най-голямото младежко събитие в Европа

В деня на Евроскола, учениците ни достойно представиха не само Английската гимназия, но и България с изключителни познания и активна европейска позиция по време на дискусиите по групи. От 22 държави участници и 5 теми за дискусия, за представител на своята група бе избрана Лорина Пенчева от 12. клас, която пред целият Европейски парламент представи своя доклад касаещ проблемите на миграцията в Европа. Изложението и бе повод за гордост и посрещнато с бурни аплодисменти!
Гордеем се с нашите ученици!

Тържество по повод 24 май

Днес 22 май, в навечерието на събитието отбелязахме Деня на славянската писменост и култура с тържество, на което прозвучаха тържествени слова и песни, а директорът на училището награди 80 изявени в областите на науката и спорта ученици.

ГПЧЕ с награда за учител от Международна фондация

Г-жа Пенка Милушева – старши учител по български език и литература в ГПЧЕ „Йордан Радичков”, получи почетна грамота за постижения в хуманитарната област в конкурса за учители, организиран от Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий”. Наградата ѝ бе връчена лично от проф. д-р Петер Фишер – Апелт, организатор на конкурса и учредител на наградата, на празнична церемония на 19.05.2018 г. в Бизнес салона на хотел „Кристал палас” в София.

„Посвещам тази награда на моите зрелостници от випуск 2018, които ме вдъхновяват за творчество” – заяви при награждаването г-жа Милушева, впечатлила комисията с отличното си представяне.

Номицията ѝ бе за задълбочените ѝ литературни и методически разработки в последните няколко години и постигнатите успехи на нейни ученици.

На церемонията присъстваха г-жа Таня Михайлова – заместник-министър в МОН, г-жа Ваня Кастрева – началник на РУО-София, изявени дейци на науката и изкуството, народни представители.