НА ГОСТИ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „БИОМЕД“

Днес учениците от 12. клас, изучаващи профилирана подготовка по химия и опазване на околната среда, посетиха и разгледаха лабораториите в Медицински център „Биомед“. Управителят на Медицинския център и специалист по клинична лаборатория доктор Пламенка Иванова представи най-съвременната техника за диагностика, с която Медицинският център разполага. В лабораториите се извършват почти всички видове клинични, лабораторни, микробиологични изследвания.

Доктор Иванова, благодарим Ви и за ценните съвети, които дадохте на нас, бъдещите медици!

14.03.2023 г. – Ден на числото π (Пи) в ГПЧЕ

Учениците от 9. и 10. клас празнично отбелязаха Международния ден на математиката, известен още като Ден на числото Пи. Беше организиран базар с домашно приготвени вкусни сладки със символа на числото Пи. Презентация, изготвена от Кристина Милкова от 10.Б, запозна учениците със значението на числото Пи, с исторически и любопитни факти за него, а макетът му беше изработен с 3D принтер от Кристиян Теодосиев от 10.A. За аранжирането на базара активно участие взеха Ивана Валентинова и Цветомира Иванова от 10.В. Началото и краят на учебните часове се отбелязваха с мелодията на числото Пи. Събраните средства ще бъдат дарени за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“

На 08.03.2023 год. се проведе контролна среща между отборите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и ПГ „Проф. д-р. Асен Златаров“. Девойки 8-10 клас и юноши 11-12 клас по национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“.

145 години от Освобождението на България

Днес отбелязваме 145 години от подписването на Сан-Стефанския мирен договор и Освобождението на България. Във фоайето на гимназията беше подредена тематична изложба, посветена на светлия празник. По инициатива на Ученическия парламент се проведе тържество, на което бяха връчени награди и грамоти на участниците в конкурса „150 години с уроците на Левски“. Директорът на училището, госпожа Боянка Никова, поздрави учениците и учителите с Националния празник!

ПОСТИЖЕНИЯ В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Това са учениците от нашата гимназия, взели участие в Състезанието по творческо писане на английски език, за което получиха поощрителни сертификати.
За националния кръг се класираха три ученички: Елизабет Уотле от Х клас, Михаела Михайлова от XI клас и Ивет Янчева от XII клас. Участваха общо 3 729 ученици от 147 училища, така че техният успех е наистина голям!
На националния кръг Михаела Михайлова зае III място.
Нека им пожелаем още много призови места и в други състезания!

Масленица – празник на руските палачинки и пролетта

На 22 февруари учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ с профил Руски език отбелязаха Масленица – празник на руските палачинки и пролетта!
На празничния благотворителен базар се предлагаха палачинки, баница, маслени питки, питки със сирене, гевречета, пряники.
Със събраните средства ще подкрепим кампанията на Българския червен кръст за оказване на помощ на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция.
Масленица (Сирни заговезни) е древен славянски празник, дошъл до нас от езическата култура и запазил се след приемането на християнството. Църквата включила Масленица към списъка със своите празници, като го нарекла Сирни заговезни или Безмесна седмица, защото Масленица се пада в седмицата, предшестваща Великия пост. Масленица е най-веселият и наситен народен празник, продължаващ цяла седмица, от понеделник до неделя, като за всеки ден си има различна традиция.
Всички традиции са насочени към това да се прогони зимата и да се пробуди природата от сън. Празникът се посрещал с хвалебствени песни на заснежени хълмове. Символ на Масленица е сламено чучело, облечено в женски дрехи, заедно с което се веселили, а после запазвали или изгаряли на огън.
Неотменна част от празника било пързалянето с шейни, теглени от коне, по ледени пързалки; прескачането на огън, превземане на снежна крепост, теглене на въже и др.
Блините (вид руски палачинки) са основното ястие и символ на Масленица.
Цялата седмица на Масленица била известна като „честна, широка, весела, боярска – масленица, госпожа Масленица“. И до днес всеки ден от тази седмица има свое наименование, което е свързано с това, какво трябва да се прави през него.
Неделя – заключителният ден, „прошка“, когато се иска и се дава прошка от роднини и познати. Денят продължава с песни и танци и изпращане на Масленица. На огромен огън се изгаря сламеното чучело, олицетворяващо отиващата си зима.

Платформа „Дигитална раница“

На 13.02.2023 г. учителите от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин се запознаха с платформата „Дигитална раница“, разработена по Дейност 7 на проект BG05M2OP001-2.012-0001 „Образование за утрешния ден“ на МОН. Платформата е достъпна за ученици и учители и предоставя: Бърз и лесен достъп до виртуални класни стаи; Домашни, оценки, присъствия – всичко на едно място; Фокус върху индивидуалното отношение от учител към ученик. Платформата съдържа и библиотека, която се обогатява чрез създаване на дигитално учебно съдържание от учителите. Платформата е достъпна и за родителите. https://edu.mon.bg/

УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ ГПЧЕ „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

Днес, 16.02.2023 г. ГПЧЕ „Йордан Радичков“, гр. Видин даде поредното доказателство, че патриотичното възпитание е приоритет за нейните ученици, като отбеляза по нетрадиционен начин 150 – годишнината от трагичната гибел на Васил Левски. Шествие, включващо всички ученици и учители, измина разстоянието от гимназията до паметника на Апостола в областния град. Движението по едноименната улица беше временно спряно.
В 11.30 ч. шествието беше посрещнато с възрожденски и патриотични песни. Прозвучаха кратко емоционално слово от Кристина Божидарова – преподавател по история, и стихотворението „Обесването на Васил Левски“, на въздействащ музикален фон, в изпълнение на единадесетокласничката Аглика Капелова.
Почит към личността и делото на Апостола на българската свобода беше отдадена чрез поднасянето на венец от името на училището и на цветя от отделните класове.
Проявите по повод на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски ще приключат през следващата седмица, когато ще бъдат отличени победителите в конкурса за есе и рисунка под наслов „150 години с уроците на Левски“, обявен от ученическия парламент в гимназията.