Патронен празник в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Вече 15 години дворът на ГПЧЕ събира въодушевени ученици, учители и гости за отбелязване патронния празник на училището. Творецът с магнетичното слово, с неподражаемия изказ, с уникалните философски прозрения Йордан Радичков! Тази година честванията са част от празничната програма по повод  50-годишния юбилей на Езиковата гимназия.

Празничната програма започна на 22.10.2020 г. в кино „Никра“ с прожекция на

филма за творчеството на Радичков „Истории за птици, хора и други чудеса“, очаровал всички зрители. Заслуга за тази културна проява имат председателя на Училищното настоятелство г-жа Лидия Каменова, г-жа Снежина Здравкова и проф. Любомир Халачев – член на творческия екип на филма.

„Днес, в навечерието на рождения му ден, ние почитаме творческото дело на Радичков, съпричастни с уроците му по човечност, по национално самочувствие и гордост и прегърнали онова сърдечно и доброжелателно Радичково послание: „Бъдете невероятни!“ – обяви при откриването на тържественото събитие г-н Петър Петров – старши учител по български език и литература.

Г-жа Пенка Милушева започна своето емоционално слово с цитат от творчествато на Радичков за връзката между човека и огъня и направи кратка съпоставка с майстори на разказа като Елин Пелин и Йордан Йовков, подчертавайки Радичковия неповторим стил.

Радичков създава модели за мистичен реализъм, използвайки особености от народопсихологията, диалектите от Северозапада и хвърля идейни мостове между минало, настояще и бъдеще. Всяка година преподавателите от ПУО „Български език и литература“ избират незабравими цитати от творбите на Йордан Радичков, провокиращи творчески изяви на талантливите ученици. Тази година темата на конкурса за ученическо творчество бе: „Когато човек живее хубавите си млади години, той не пита – просто живее“. Победители в отделните категории станаха:

Рисунка:

 1. Гергана Крушарска – 10.А клас
 2. Цветина Петрова – 12.Г клас
 3. Тея Тошева – 9.А клас

Стихотворение:

 1. Десислава Маринова – 11.В клас
 2. Светлозара Златанова – 9.Б клас
 3. Александра Венелинова – 10.А клас

Разказ:

 1. Рая Стефанова – 11.А клас
 2. Стела Иванова – 9.А клас

Есе:

 1. Елена Петрова – 10.А клас
 2. Адриана Ангелова – 9.А клас и Зорница Асенова – 10.В клас
 3. Александра Петкович – 11.Г клас

Призьорите представиха своите творби. Награди получиха и учениците, успешно представили се в Националния кръг на олимпиадите по чужди езици, финалистите в националното състезание „Стъпала но знанието“ и успешно защитилите сертификати на Кеймбридж.

Директорът на ГПЧЕ Любомир Георгиев връчи грамоти за особени заслуги на учители. Празникът приключи с поднасянето на цветя и венец пред барелефа на Йордан Радичков в двора на гимназията. Накрая всички класове се отправиха по празнични маршрути – културните обекти в нашия град.

Да подадеш ръка на твоето училище

Скъпи приятели на ГПЧЕ „Й. Радичков“, бивши и настоящи възпитаници на училището, всеотдайни учители! Дарителската кампания, посветена на 50-годишния юбилей на гимназията, беше изключително успешна. В нея участваха десетки благодарни хора, които си спомниха петте години във Видинската английска гимназия и значението им за един силен старт в живота. Събрахме близо 15 000 лв. Според предварително обявените цели, ръководството на училището и училищното настоятелство ги вложиха в проекти за подобряване на учебната среда и дигитализация на учебния процес. Прекрасният стенопис на известния български графити – художник Станислав Трифонов – NASSIMO- „Ние, врабчетата“ посреща учениците и посетителите във фоайето на първия етаж.  Една мисъл на патрона на гимназията Й. Радичков изписахме на фасадата, където е откритата училищна сцена за тържества. Важно е тийнейджърите още сега да осъзнаят, че наистина българският народ е малък, „но никога не е бил маломерен“. Художественото пано е дело на видинския художник Андрей Трифонов, който реставрира и стария стенопис във фоайето на втория етаж на тема 1300 години България. Сградата беше санирана със средства от държавния бюджет и беше изпълнен вътрешен ремонт с общински пари. Ние от родителското настоятелство допълнихме освежената училищна среда с илюстрации от корици на книги, пресъздадени върху вратите на класните стаи. Така се роди една нова атмосфера с блясъка, пъстротата и мъдростта на световната литературата. Заглавията бяха внимателно подбрани заедно с учителите по различните езици и, разбира се, по български езика изпълнението е дело на Иван Аладжов. Английската гимназия винаги е била училище с характер, но сега има и своята нежна и неповторима душа!

С вашите дарения, приятели, завършихме процеса по дигитализация на учебния процес във всички класни стаи. С част от средствата закупихме три  55-инчови телевизора и 3 лаптопа.

Благодарим още веднъж на всички, които подадоха ръка на своето училище! Вие сте част не само от неговата история, но и от неговото настояще!

За съжаление, пандемичната обстановка спря събитията за отбелязване на 50-годишния юбилей на гимназията. Но въпреки че няма да може лично да ви благодарим, на всеки дарител ще бъде изпратена грамота и копие от документалния филм за годишнината „Училище – Вселена“. До нови срещи и бъдете здрави, скъпи приятели!

Ученици от ГПЧЕ с г-жа Валя Александрова участват в НАЦИОНАЛНА СРЕЩА „ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ПРЕЧАТ НА НАШИТЕ ПРАВА, СИГУРНОСТ И УЧАСТИЕ“ в град БУРГАС

Радушно приветствани от инж. Виолета Илиева – началник на РУО-Бургас и безупречно организирани от проф. дпн Татяна Дронзина, ученици и учители дебатираха важна тема за съвременния свят на технологии и информираност – подвеждащите, фалшиви новини. В интерактивните образователни игри и модули с лектории, от нашето училище се включиха Беатрис Сашкова, Александра Ангелова от 11.Б клас и преподавателят по история и гражданско образование – В. Александрова. С нейно съдействие и опит направихме и един запомнящ се урок по родолюбие, като опознахме още един български град с много лица като Бургас – градът на птиците, на морето с неговите тайни и романтика, на поетите и ….на зевзеците като бай Петьо Пандира – разказвач на градските легенди.

Урок по археология в реална среда на разкопки в нашия град

Днес учениците от 11. клас на ГПЧЕ с профилирано обучение история и цивилизации проведоха своето обучение с г-жа Валя Александрова и г-жа Кристина Божидарова „на терен“ при разкопките на Антична Бонония, западна порта. Разказите на доц. Здравко Димитров и Ваня Ставрева бяха онагледени на място в работна среда на обекта.
Нашият град е един богат, жив учебник по история. Когато го „четем“ с очи на изследователи и откриватели, променяме и отношението на младите хора към културното ни наследство! Мотивираща за учениците бе срещата в обекта и с Валентин Витанов – археолог, възпитаник на ГПЧЕ в класа на Валя Александрова, випуск 2011. Сложните и загадъчни археологически пластове „разказваха“ пред нас история на няколко епохи и империи. Мотивацията на учениците и формулираните от тях въпроси са индикатор за продължаване на този метод за обучение и срещи с науката за миналото ни!!!

ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ В VІІІ КЛАС НА ПЪРВО КЛАСИРАНЕ

Място на записване: етаж 1, зала „Евроклуб“

Работното време на комисията е от 8:00 часа до 17:00 часа.

При записването в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се изискава представяне на оригинал на свидетелство за основно образование.

Записване след първо класиране:  14 – 16 юли 2020 г.

14.07.2020 г. от 8:00 ч. до 12:30 ч. 14.07.2020 г. от 12:30 ч. до 17:00 ч.
Таня Миланова Пенка Милушева
Сашка Петкова Кристина Божидарова
Милена Ружева Валентина Александрова
15.07.2020 г. от 8:00 ч. до 12:30 ч. 15.07.2020 г. от 12:30 ч. до 17:00 ч.
Пенка Милушева Таня Миланова
Кристина Божидарова Сашка Петкова
Валентина Александрова Милена Ружева
16.07.2020 г. от 8:00 ч. до 12:30 ч. 16.07.2020 г. от 12:30 ч. до 17:00 ч.
Таня Миланова Пенка Милушева
Сашка Петкова Кристина Божидарова
Милена Ружева Валентина Йорданова

Записване след второ класиране: 21 – 22 юли 2020 г.

21.07.2020 г. от 8:00 ч. до 12:30 ч. 21.07.2020 г. от 12:30 ч. до 17:00 ч.
Николай Вачев Петър Петров
22.07.2020 г. от 8:00 ч. до 12:30 ч. 22.07.2020 г. от 12:30 ч. до 17:00 ч.
Петър Петров Николай Вачев

Записване след трето класиране: 30  юли 2020 г.

30.07.2020 г. от 8:00 ч. до 12:30 ч. 30.07.2020 г. от 12:30 ч. до 17:00 ч.
Сашка Петкова Сашка Петкова

Първи в първото издание на „Пътят към познанието“

Специално отличие получи докладът на Наталия Ванкова „Йордан Йончев- поетът математик“ в Националния младежки форум „Арнаудови срещи“ 2020. Пътят към познанието“, проведен на 27.06.2020 г. в гр. Русе.
Първа награда бе присъдена за видео клипа „Йоница Николов и неговите дарения“, изработен от Мартин Стефанов, Елена Петрова и Силвия Йончева.
„Журито бе силно впечатлено от двата проекта на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин и единодушно присъди техните отличия. Надяваме се, че те ще продължат своите задълбочени изследвания и ще ни изненадат с нови открития и през следващата година“- заяви при обявяването на резултатите д-р Капка Иванова- председател на журито и научен ръководител на форума.
„Горда съм с представянето на нашите деветокласници! Участвахме с 2 творби в 2 различни направления и спечелихме призовите места в тях!“- споделя удовлетворението си техният преподавател по български език и литература г-жа Пенка Милушева, която бе отличена като ръководител на изследователските проекти за подкрепа на младите хора.
Освен с представянето на интересни доклади и презентации, участниците в “Арнаудови срещи 2020“ се запознаха с уникалната експозиция екслибриси – част от богатата колекция на РБ „Любен Каравелов“ – Русе, и хранилището, където се пази личната библиотека на патрона на форума – акад. Михаил Арнаудов. След екскурзията до Часовниковата кула всички бяха единодушни, че желаят тази конференция на младостта, знанията и откритията в съкровищницата на историята, географията, философията, изкуствата, литературата и фолклора, да стане ежегодна.

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Няма българско сърце, което да не трепне, прозвучи ли химнът „Върви, народе възродени…“. На 24 май българинът загърбва различия и проблеми и празнично се завръща към вековното начало от слово, мисъл и дело, положено от Първоучителите.

Великият творчески акт на Солунските братя  Кирил и Методий не просто приобщава славянските народи към тогавашна културна Европа. Прогресивните им идеи играят съществена роля в многобройните събития, предопределили еволюцията на редица народи и тяхната историческа съдба. А фактът, че основите на славянската култура са положени на старобългарски език и  именно от България славянските букви отнасят искрата на познанието в различни посоки на европейския континент, ни изпълва със заслужена гордост. Защото това е нашият ценен влог в световната културна съкровищница.

Днес конкретните условия не ни позволяват да вием венци и да кичим ликовете на Светите братя. Но всички ние носим духът на този най-светъл празник дълбоко в душите си.

Честит 24 май на всички ученици, учители, служители, настоятели и родители! На всички, за които са скъпи думите ЗНАНИЕ, ПРОСВЕТА, КУЛТУРА!

Творби на ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ по случай 24 май – Ден на българската просвета

Автор: Александра Зоран Петкович, 10.Г клас

 

Автор: Валерия Крумова Георгиева, 9.В клас

 

Автор: Зорница Захариева Асенова, 9.В клас

 

Автор: Светлозара Колева Колева, 9.В клас

 

Автор: Светлозара Колева Колева, 9.В клас

 

Автор: Стефани Илиева, 11.А клас