Интеркултурно образование чрез работа с музеи

„Интеркултурно образование чрез работа с музеи”

проект по програма „Коменски”

/България, Турция, Белгия и Румъния/

Проектните дейности са базирани върху проучвания на учениците в работа с музейни специалисти на паметници и традиции от Видинския край. Чрез ИКТехнологии се изработи web-интерактивна игра за обучение по история заедно с училища от още три държави. Всеки  може да поиграе с продукта от проекта ни – електронна игра за обучение по история върху културното наследство и многообразие на нашия край. Играта е с работно заглавие „Виданиада” и ще се радваме всеки, които търси и успее да открие съкровищата … да напише отзивите си на нашия електронен адрес: evropeiski_uroci@abv.bg.

 

интерактивна игра за обучение по история

 

 

 

Последни публикации

Патронен празник

24 октомври е денят, в който почитаме паметта на личност, оставила светла следа в историята на училището ни – Йордан Радичков. Автор на следните думи: „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните – това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага“. Това е човекът с главна буква, чието име нашата скъпа гимназия носи с чест.

По случай този светъл празник, г-н Георгиев, директорът на училището ни, произнесе приветствие:
„Щастливи и горди сме, че нашето училище носи името на забележителния писател, мъдрец и философ Йордан Радичков. Роден преди 87 години в монтанското село Калиманица, той извървява дълъг и сложен творчески път, достигайки до международно признание и номинация за Нобелова награда за литература, защото създава огромно творчество и своя оригинална художествена вселена. В българската литература Радичков остава като уникален и самобитен писател със свой стил, свои художествени правила и естетически норми, който разказва за природата, за селото и града, за някогашното и сегашното, загледан във вечната душа на българина със съвременни и мъдри очи. По силата на вече многогодишна традиция, през тези октомврийски дни талантливите ученици от нашата гимназия творят в различни жанрове, намирайки творчески импулс и въодушевление в дълбоките философски проникновения на този необикновен „магьосник на словото”. Така не само почитаме и се прекланяме пред живота и делото на нашия патрон, но и самите ние ставаме частица от необятната Вселена от теми, образи, проблеми и послания, които устояват на всички промени и предизвикателства на новото време.“

Наградени с грамоти и книги в Радичков конкурс за лично творчество:

Есе, X-XII клас:
1. Богомила Христова – XIIг (есе)
2. Георги Кехайов – Xб
3. Даяна Кирилова – XIб

Есе, VIII-IX клас:
1. Мария Вълчева – VIIIб (есе)
2. Магдалина Цветанова – IXб
3. Радослав Кънчев – VIIIа

Разказ:
1. Мария Бойчева – IXб (разказ)
2. Калина Иванова – XIг
3. Михаела Дончева – IXб

Стихотворение:
1. не се присъжда
2. Йоана Георгиева – VIIIг (стихотворение)
3. Кристиан Флавиянов – IXг

Рисунка: поощрителна награда – Катрин Челиева – Xв

Тържеството приключи с Радичковия цитат от „Ние, врабчетата“: „Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата й са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!“.

  1. Учениците от ГПЧЕ обичат да четат Вашият отговор
  2. Конкурс за ученически филм Вашият отговор
  3. Стипендии на Американската фондация за България Вашият отговор
  4. Европейски ден на езиците Вашият отговор
  5. С много настроение и цветя ГПЧЕ „Йордан Радичков“ откри новата учебна година Вашият отговор
  6. Откриване на учебната 2016-2017 година Вашият отговор
  7. ГПЧЕ „Йордан Радичков” спечели два европейски проекта! Вашият отговор
  8. Списък на учебниците за учебната 2016-2017 година Вашият отговор
  9. Родителска среща Вашият отговор