Интервю на Скот Блайуайз

Здравейте! Казвам се Скот Блайуайз. Аз съм учител по английски език от САЩ и през 2013-2014 учебна година преподавах английски в ГПЧЕ „Йордан Радичков” във Видин по програмата Фулбрайт на правителството на САЩ. Преживях много положителни мигове в това училище, истински се наслаждавах на времето ми във Видин и на съвместната ми работа с учители и ученици. Преподавах английски език във всички класове на училището, т.е. от осми до дванадесети и се запознах с много ученици. Заедно научихме много и по различни теми свързани с английския език, както и с културата в САЩ. Учихме за Шекспир, четохме части от „1984” на Джордж Оруел и много други. Можах да се включа в много дейности на училището. Създадох отбор по реч и дебати, в който учениците участваха в академични дебати, както и се занимаваха с интерпретативно четене на различни литературни творби, всички на английски език. Преди това не бе правено в училището, но успехът му беше много голям. Организирах и тренировки по американски футбол в училището. Работих с учениците по информационната кампания за правата на жените. Ходих да гледам как моите ученици се представят на състезания по танци, театрални представления и спортни събития. Чувствах се много добре с учениците и учителите в училището. Подобни преживявания не съм имал до сега и за мен те ще останат незабравими. А хората в училището направиха престоя ми във Видин повече от приятен. И затова се надявам да запазя контактите си с тях за много години в бъдеще.

ХЕПЪНИНГ

На 8 май 2015г. (петък) от 17 часа на сцената на площад „Бдинци“ очаквайте много индивидуални и групови песни и танци, демонстрация на източни бойни изкуства и сценични изпълнения на самородни таланти сред настоящи и бивши ученици и на харесвани изпълнители като фолклорния ансамбъл към читалище „Цвят“ и формация „Фейм“!
Възможно е и участие в състезанието по стрийтбол след края на първа част,
а във втората ще можете да чуете
родните групи Рядка Порода и Rule of 3.
В края на вечерта ще бъдат пуснати и 45 китайски фенера!

Елате на най-атрактивната част от празничната програма на Английската
по случай 45-годишнината й,
ако искате да съпреживеете с учениците и приятелите й
артистичните и спортните им изпълнения!!!

С тържествен концерт бе отбелязана 45-годишнината на Езиковата гимназия

Със засаждането на 45 дръвчета в „Алеята на ГПЧЕ“ до крепостта „Баба Вида“ започна празничната програма по отбелязването на 45 години от създаването на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин. Кулминацията в празничната програма бе тържествен концерт, представен на 30 април, пред препълнения с ученици и гости салон на Драматичен театър – Видин.
Празничната еуфория бе обхванала всички – изпълнителите на английски песни от клуб „Carbohydrates”, под ръководството на г-жа Елка Владимирова, актьорите в пиесата на френски език с ръководител г-жа Таня Миланова, артистичните изпълнения на немски език със съдействието на г-н Емил Живков и представянето на чупренския диалект и съвременна българска поезия с помощта на г-н Петър Петров. Истински масов празник, с повече от 100 участници, със заслужени емоции и аплодисменти!
Присъстваха много гости – народните представители Иван Иванов и Филип Попов, Белоградчишкият епископ Поликарп, Началникът на РИО – Марийка Василева, зам. областният управител Огнян Ценков, зам. кметът Борислава Борисова, представители на видинските училища. Десетки поздравителни адреси и цветя!
За пръв път тази година Училищното настоятелство, с председател Лидия Каменова, връчи награди – статуетка „Криле“ за най-добър учител и най-добър зрелостник. Статуетката, дело на скулптора Светлин Николаев, получиха г-н Емил Живков и Петър Петров от 12 А клас. Честито на призьорите!
Следващата празнична инициатива, с която приключва честването на 45-годишнината на ГПЧЕ „Й. Радичков“, е хепънинга на 8 май от 17 часа. Очакваме Ви!

„Пигмалион” събра овациите на видинската публика

Младите театрали от ГПЧЕ „Йордан Радичков” представиха на английски език театралната постановка „Пигмалион” от Джордж Бърнард Шоу в Драматичен театър – Видин. Пред препълнения салон ентусиазираните актьори показаха уменията на проф. Хигинс /Теодор Андреев – 10 А клас/, който чрез обучение по правилен английски език превръща цветарката Елайза /Ванина Владова – 9 А клас/ в изискана млада дама, която печели възхищението на всички и се омъжва за представител от висшето общество.
Прекрасната игра на повече от 30 актьори очарова публиката и предизвика заслужени овации. Бурни аплодисменти получи и ръководителят на театралното студио г-жа Камелия Георгиева – учител по английски език.
Поздравления за актьорския състав:
Елайза Дуулитъл – Ванина Владова – 9 А кл.
Проф. Хигинс – Теодор Андреев – 10 А кл.
Полк. Пикъринг – Кирил Иванов – 9 А кл.
Г-жа Хигинс – Румяна Ромеова – 10 В кл.
Алфред Дуулитъл – Михаил Цветанов – 10 Г кл.
Г-жа Пиърс – Михаела Михова – 10 В кл.
Г-жа Ейнсфорд-Хил – Виктория Христова – 8 Б кл.
Клара Ейнсфорд-Хил – София Кайтазка – 8 А кл.
Фреди Ейнсфорд-Хил – Павел Витков – 9 Б кл.
Съпруга на посланика – Амелия Алексиева – 8 Б кл.
Непомук – Катрин Луканова – 8 В кл.
Минувач – Георги Кехайов – 8 Б кл.
Икономка – Ваня Недялкова – 8 А кл.
Посланик – Георги Сергеев – 8 Б кл.
Гости на бала – Ивана Виткова и Карина Петрова – 8 Г кл.
Разказвачи – Зорница Йоханова и Петя Тихомирова – 11 Г кл.
Своят принос дадоха танцьорите от танцовия състав с ръководител г-жа Вержиния Василева:
Йоанна Йорданова и Ивона Тодорава – 8 А кл.
Илина Стойкова, Виктория Веизарова, Анна Гергова – 8 Б кл.
Михаела Войденова, Мария Мариянова, Елена Трифонова – 8 Г кл.
Ванеса Миткова, Славяна Иванова – 9 Б кл.
Петя Тихомирова – 11 Г кл.
Преводът на български език бе на клуб „Млад преводач” с ръководител г-жа Анелия Димитрова – учител по английски език, а мултимедийната презентация подготви Паола Петкова – 11 Г кл.
Празничната програма по повод 45-годишнината от създаването на ГПЧЕ „Й. Радичков” продължава с тържествен концерт утре от 18 ч. в Драматичен театър – Видин.

С две изложби открихме нова зала в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Изложба от ученически творби е подредена в новооткритата зала на Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин. Впечатляващи са рисунките на Йоанна Йорданова – VIIIА, Амелия Алексиева – VIIIБ, Теодора Тодорова и Радостина Йорданова от VIIIБ, Стефани Стефанова и Йоанна Димитрова – VIIIВ. Въздействащи са творбите на Кирил Иванов – IXА  кл., Кристиана Георгиева, Теодор Димитров и Карина Шамуткова – IXВ, Лорина Пенчева и Божидар Методиев – IXГ,  Димитър Братков –  XIГ кл . Уникални са платната на Александрина Гешева –  XIIБ клас. Сред  прекрасните ученически рисунки е и творба на техния преподавател  по изобразително изкуство Митко Георгиев.
Отделен кът съхранява постиженията на ученици и учители, изразени в грамоти и купи, извоювани в 45-годишната история на училището.

снимки

Нека заедно отбележим 45-годишнината на ГПЧЕ „Йордан Радичков“!

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

 17 април 2015г. от 11 часа
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА ОТ УЧЕНИЧЕСКИ ТВОРБИ И ПОСТИЖЕНИЯ
„45 ГОДИНИ ЗНАНИЯ, ДУХОВНОСТ, ПРЕСТИЖ“

в новата зала на ГПЧЕ

 29 април 2015г. от 17 часа
ТЕАТРАЛНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК „ПИГМАЛИОН“

в Драматичен театър – Видин

 30 април 2015г. от 18 часа
ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ

в Драматичен театър – Видин

 8 май 2015г. от 17 часа
ХЕПЪНИНГ за младите хора на Видин

на площад „Бдинци“

 Бъдете с нас!

Алея на Езиковата гимназия в крайдунавския парк

Със засаждането на 45 дръвчета в специално подготвена алея до крепостта „Баба Вида“ започна отбелязването на 45-годишнината на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ – Видин. С голямо желание ученици от различни класове на училището се включиха в инициативата, подпомогнати от служители на фирма „Озеленяване“ с изкопаване на дупките и практични съвети за качествено прихващане на „вечно зелената туя“.  За по-малко от 45 минути възпитаниците на Гимназията засадиха и поляха дръвчетата, с надеждата, че техните дръвчета ще украсяват крайдунавския парк дълги години.

Клуб „Журналист“ в ГПЧЕ „Йордан Радичков“