Националното многоезично състезание – пореден успех за учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Известни са вече резултатите от националния кръг на Националното многоезично състезание по английски, испански, италиански, немски, руски и френски език, което  тази година се проведе  в град Плевен.

Участници в състезанието бяха 125 ученици от XI клас от 23 области в страната.

От нашата гимназия до национален кръг бяха допуснати четирима ученика – Даниела Конова и  Катрин Луканова от 11.В, Гергана Борисова от 11.А, които  се състезаваха  на френски език, както и  Давид Йорданов от 11.Б клас, участник в състезанието с  немски език.

И четиримата ученика са представили достойно училището и града, като са заели призови места в съответните езикови групи. Давид е пети в комбинацията английски – немски език, Даниела е на шесто място, а Гергана на осмо място в комбинацията английски – френски  език, като те са само на 3, съответно 6 точки разлика от челната тройка. Катрин, която участва за първи път на състезание от такава класа е на 13 място.

Успех на Гергана, Давид, Даниела и Катрин в предстоящите състезания и изяви на чужди езици!

ГПЧЕ – първи в шах турнир

Първо и трето място заеха отборите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ на отборния ученически турнир по шахмат, който се проведе на 30.11.2017 год. В състезанието взеха участие 6 отбора. Първо място извоюваха участниците в първия отбор: Радостин Бушев – 12.Б, Иван Иванов – 8.Б, Йоан Георгиев – 8.Г, Рая Стефанова – 8.В клас. Престижното трето място зае вторият отбор на гимназията в състав: Венцислав Иванов – 8.В, Кристиян Флавиянов – 10.Г, Ивайло Иванов – 10.Б, Мари-Софи Стефанова – 10.В клас. За поредна година отлично се представи и третият училищен отбор: Марк Тачев 8.А, Мартин Ангелов – 8.В, Огнян Габровски – 9.Г, Габриела Младенова – 8.В клас.

Ученици от ГПЧЕ отново спечелиха стипендии от Американска фондация за България

За поредна година ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ спечелиха стипендии за постижения в областта на чуждите езици от Американската фондация за България. Това са Анита Ангелова от ІХБ клас, Даниела Конова от ХІВ клас и Денислав Бисеров от ХІІБ клас

С новите си постижения в областта на чуждите езици Денислав ще получава стипендията за втора поредна година.

Стипендиантите получават стипендия в размер на 900 лева плюс финансиране в същия размер на участие в летен семинар на фондацията, където ще могат да се запознаят със свои връстници с подобни успехи от цялата страна.

Да им пожелаем ползотворна година и да изкачват нови и нови върхове!

Националното многоезично състезание – поредното предизвикателство пред учениците ни

Националният кръг на Националното многоезично състезание по английски, испански, италиански, немски, руски и френски език  тази година се проведе  в град Плевен на 25.11.2017г.

Участници в състезанието бяха 125 ученици от XI клас от 23 области в страната.

Тържественото му откриване бе на 24.11.2017г. от 18:30 часа в зала „Катя Попова“, където участниците бяха поздравени с концерт на учениците от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици, гр. Плевен.

Учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ трябваше да се състезават със свои връстници в езиковите комбинации английски – френски език и английски – немски език.

Даниела, Катрин (11.В) и Гергана (11.А ) направиха преразказ на известна басня на френски език, а Давид от 11.Б клас – на немски език.

Втората задача за тях бе да разсъждават на съответния чужд език по темата „Трябва ли да обръщаме толкова внимание на селфито?“ където участниците трябваше да изложат своето виждане за тази толкова модна сред младите мания.

Лауреатите във всяка една от езиковите комбинации получава национална награда и едногодишна национална стипендия за последната си учебна година.

Националната комисия ще обяви резултатите след проверка на писмените работи. Сред победителите очакваме да се наредят имената и на нашите момичета и момчета.

Успех на Гергана, Давид, Даниела и Катрин!

Млади преводачи

Гергана, Ваня, Петко, Теодора, Давид, Йоанна, Катрин – запомнете тези имена. Това са имената на бъдещите ни преводачи в Европейските институции. Днес те премериха сили с над 3000 свои връстници от всички държави, членки на Европейския съюз в Международния конкурс по превод  Juvenes Translatores.

Конкурсът е ежегоден и се провежда за единадесета поредна година под ръководството на Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия .

Целта на конкурса е да се насърчат изучаването на чужди езици и писмените преводи, както и сътрудничеството между училищата от различните страни.

В продължение на два часа младите преводачи, каквото означава името на конкурса, се трудиха върху изпратени  от комисията текстове на английски и френски език, които не само трябваше да преведат, но и да си отговорят на въпроса, който всеки уважаващ словото преводач си задава: „Как да предам посланието?“.
Добрият превод трябва да въздейства върху читателя по същия начин като оригиналния текст.
А добрият преводач трябва да разбира повече отколкото отделни думи, граматика или структура на изречението. Той трябва изцяло да схване посланието на автора, трябва да има усет за контекстстил и тънки нюанси на значението.

Успех момичета и момчета!

Призови места за ГПЧЕ в състезание по английска реч и дебати

На 18 и 19 ноември в град Плевен се проведе осмото състезание на организацията БЕСТ за Северна България. 3 ученици от нашето училище взеха участие в него и затвърдиха дългогодишната традиция да вземат призови места.

Беатрис Сашкова от VIIIБ клас спечели I място по ораторско майсторство. Анита Ангелова от IXБ клас достигна полуфинала на поезия, а Мария Бойчева от XБ клас – на полуфинала по ораторско майсторство.

Ръководството на училището изказва своята благодарност на учениците за поредното отлично представяне и благодари на Аманда Мейер, учителя-асистент по американската програма Фулбрайт, която даде своя огромен принос за това отличие.

Пожелаваме нови високи отличия!

Бокс!!! ГПЧЕ бие ЦСКА!!!

Държавно отборно първенство по бокс 2017г. се проведе в Пловдив. Ева Обесникова и Елина Георгиева от XI г донесоха бронз и злато и много радост на БК „Бдин“ – Видин. Опитната и дългогодишна състезателка по бокс се върна там, където и е мястото – на върха. Елина Георгиева спечели първото място в категория до 57 кг, а единствения спортист в България с валидни картотеки в пет различни спорта Ева Обесникова, отново завоюва третото място в категория до 48 кг. Впечатляващо беше, че и двете ни момичета спечелиха срещите си срещу представителките на ЦСКА.

Пожелаваме на Елина и на Ева много успехи и през следващата календарна година!

Пореден успех за клуб „Млади възрожденци“

Учениците от ГПЧЕ от клуб „Млади възрожденци“, ръководен от г-жа Валя Александрова, взеха участие в Седмата регионална среща на клубовете.  В нея взеха участие представители от областите Видин и Монтана, като гости бяха вицепрезидента на България Илияна Йотова и Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. На срещата нашата ГПЧЕ имаше специално участие: Илона Кидикова от 10.Б клас представи от сцената своите произведения „Дякона“ и „Самуил“, които й донесоха награда и грамота в Националния ученически конкурс, посветен на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски през месец май, 2017г.

Уникална награда за ГПЧЕ „Й. Радичков“ от състезанието „Евроскола“

На провелото се на 14.10.2017г. състезание „Евроскола“ в Монтана, отборът на ГПЧЕ “Йордан Радичков“ се представи отлично и спечели уникална награда, давана за първи път в историята на състезанието. Те спечелиха пътуване до Европейския парламент в Страсбург и участие в европейската програма „Евроскола“ на 01.06.2018г. за общо 20 човека от училището. Различното в тази награда е, че включва и участие в дискусии по време на Европейското младежко събитие на 02.06.2018 и ще имат възможност да предложат своите идеи за бъдещето на Европейския съюз пред депутатите и да се срещнат с още над 8000 младежи от цяла Европа.
Поздравления за Даниела Конова, Росен Петков, Михаела Войденова, Ивана Виткова, Ванина Владова, Стилиян Стефанов и техният ръководител Валя Александрова!

Първо място в турнир по стрийтбол

На 10.10.2017г.  се проведе турнир по стрийтбол, посветен на Празника на град Видин. ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се представи с три отбора в различни възрастови групи. Отлично се представи тройката на Цветомир Станиславов и Мартин Цветков, която се класира на първо място при възраст 8-ми клас. Цветомир Станиславов беше отличен с купа за най-добър състезател в турнира.