Коледен баскетболен турнир

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници на 13.12.2019 г. в спортна зала „Фестивална“ гр. Видин се проведе баскетболен турнир по тройки за ученици от 8 – 9 клас.
Представителите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Георги Симеонов 9.В, Венелин Мичев 9.В и Мариян Христов 8.Б се представиха достойно във възрастова група 9-ти клас, като се класираха на II-ро място.

Пореден голям успех за лекоатлетите на ГПЧЕ “Йордан Радичков“ – Видин

На традиционния коледен турнир по лека атлетика, организиран от видинските клубове, РУО и Община Видин, който се проведе на 13.12.2019г. състезателите по лека атлетика на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ затвърдиха водещата си роля в този спорт.

Във възрастовата група 8 – 10 клас. Те спечелиха първите места във всичките дисциплини, с изключение на 60 метра гладко бягане и скок дължина при девойките.
При силна конкуренция (за първи път имаше и международно участие) медали спечелиха:
Живко Живков два златни и един сребърен, Боряна Йорданова един златен и един сребърен, Венелин Венелинов един златен, Елена Ценова и Константин Бориславов по един бронзов.
В юбилейната година на училището пожелаваме нови успехи на учениците.

Успех за ГПЧЕ в състезание по английска реч и дебати

През ноември се проведе първото за годината BEST foundation състезание в София. Лорена Евгениева ученичка от 10. Г клас в ГПЧЕ “Йордан Радичков”, стигна до финали и спечели медал за 5-то място.

ГПЧЕ на финали по български език

Отлични резултати на първия кръг от състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература“ показаха учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“.  От явилите се 22 ученици за следващия кръг се класираха 10. Сред финалистите се открояват Александра Венелинова – 9.А клас и Габриела Петрова – 10.Г клас, които получиха максималните 50 точки. Състезанието продължават Божидар Тосев – 48 т., Александър Маринов – 47 т., Гергана Крушарска – 9.А кл., Калина Златомирова – 9.Б кл., Мария Тодорова – 9.А кл., Мерилин Карадавут- 9.А кл., Петьо Зубарев – 9.Б кл., Рая Малинова – 9.А кл. и Мария Цветанова – 10.Г клас с по 46 т.
Днес учениците получиха грамоти за достойното си представяне, връчени от зам.- директора на училището г-жа Боянка Никова.
Поздравления и успех на следващия кръг!!!

Стипендии за постижения в областта на чуждите езици от Американската фондация за България

Тази година нашите ученици, спечелили стипендии за постижения в областта на чуждите езици от Американската фондация за България, са:

  1. Анита Ангелова Иванова – XIб клас
  2. Божидар Ангелов Тосев – IХа клас
  3. Радина Андреева Кирилова – Xв клас

Поздравления! Да им пожелаем постижения и през тази година, за да могат отново да заслужат същата стипендия!

Турнир по тенис на маса в ГПЧЕ

На 21 ноември 2019г. при засилен интерес от учениците се проведе турнир по тенис на маса. Сред десетките участници се откроиха следните победители:

Двойки 8-10 клас

Габриела Младенова, 10.Г клас – първо място

Александра Ангелова, 10.Б клас – второ място

Радина Кирилова, 10.В клас – трето място

Йоанна Вергилова, 8.А клас – четвърто място

Юноши 8-10 клас

Цветомир Бенов, 10.Г клас – първо място

Делян Дойков, 10.Б клас – второ място

Тервел Тодоров, 8.В клас – трето място

Марк Тачев, 10.А клас – четвърто място

Наградите бяха подсигурени от Училищното настоятелство.

„Мениджър за един ден“ в ГПЧЕ

На 7 ноември 2019 година за поредна година ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се включи в инициативата „Мениджър за един ден“, инициирана от Джуниър Ачийвмънт България за осемнадесета поредна година.
За да се запознаят с управлението на дейностите в Езиковата гимназия и други институции, се включиха 11 ученици, които се превъплътиха в следните роли: Радина Йорданова и Ванеса Ангелова /X Б/ бяха председател на сдружение „Активно общество” и журналист в радио „Видин”. Най-голям интерес проявиха учениците от X Г клас – София Кехайова и Александра Петкович се изявиха като музикални редактори в радио „Видин“, Анна Петре като главен библиотекар, а Мартина Малинова – заместник-директор в ГПЧЕ „Йордан Радичков”. С тази длъжност се запозна и Камелия Каменова /XII В/.
Калина Паскова /XI Г/ опозна работата на председателя на Административен съд – Видин; Симона Цветкова /XII Б/ – дейността на директора на библиотека „Михалаки Георгиев“.
Най-тежка се оказа позицията на директор на ГПЧЕ „Йордан Радичков”, която днес си поделиха Мари-София Стефанова /XII В/ и Дария Миткова /XII Г кл./

В края на днешната инициатива учениците изразиха удовлетворението си от един различен и забавен ден, в който са осъзнали колко трудни са дейностите в съответните институции.

Kонкурс „Здравей, Здраве“

Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ бяха наградени за конкурса „Здравей, Здраве“ за рисунка и есе:
Елина Найденова от 12. А клас – есе;
Паола Михайлова от 12. В клас – есе;
Димитър Лъчезаров от 9. Б клас – рисунка.

Да опознаеш Балкана

Есенни багри, географско предизвикателство, полезни умения, спортен дух и нови запознанства съпътстваха учениците Михаил Николов, Томас Борисов и Иван Иванов от 10.Б клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, взели участие в състезанието по ориентиране проведено на „Горска пътека на приказките“ – Врачанска планина.

Състезанието бе инициирано и организирано от Регионален координатор на АГПР Враца д-р Цветелина Ценова и подпомогнато от проф. д-р Марин Русев СУ „Св. Климент Охридски“.

Състезанието включваше два етапа:

I етап: Определяне на посока на движение по азимут

II етап:  Бягане по маркировка и решаване на електронен тест

Браво момчета, достойно представяне! 

Изключителен успех на лекоатлетите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“

На финалите на ученическите игри 2019г. в град Сливен, проведени на 20 и 21.06.2019г., отборите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ (юноши и девойки) направиха едно от най-добрите си представяния, като спечелиха общо 18 медала.

В отборното класиране юношите са трети, а девойките – на пето място.

Призьори в отделните дисциплини станаха: Антония Изова и Живко Живков – златни медали в скок на дължина; Галя Станчева – сребърен медал на гюле; Денис Славейков – сребърен медал в скока на височина; бронзови медали за щафетата 4х100 (девойки) – Бетина Благоева, Габриела Младенова, Боряна Йорданова и Антония Изова.

Всички останали със спечелените точки допринесоха за високия отборен резултат.

За поредния голям успех на лекоатлетите на видинската езикова гимназия допринесоха и водачът на отборите – г-жа Десислава Маринова, треньорите на двата клуба СК „Бдин Атлетик“ – Николай Найденов и СК „Радуканови“ – Мирослав Радуканов и Петър Петров с целогодишната си работа с отборите на училището.

Като се има предвид и позитивното отношение и съдействие на училищното ръководство, и в бъдеще може да се очакват подобни, а защо не и по-големи успехи, от лекоатлетите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин.