Рая Стефанова с признат успех в творческото писане на български език

Рая Стефанова от 9.В клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ спечели първо място в Националния конкурс за есе на тема „Човекът в центъра на Вселената”. Рая е впечатлила комисията с оригиналността и зрелостта на своите разсъждения, което накара част от организаторите да дойдат във Видин, за да ѝ връчат официално наградата – медал и парична сума. „В конкурса нямаше възрастови ограничения и ние останахме изненадани, че сред всички над 60 участници най- доброто есе се оказа на толкова младо момиче“ – заяви при награждаването организаторът на конкурса Весела Казанджиева.

Деветокласничката вече е участвала с разказ в Радичковите дни, където е заела 1. място, и в конкурса „Нека ти разкажа приказка“ /поощрителна награда/. „Сигурна съм, че това е само началото на поредица от победи в конкурси за творческо писане, защото Рая е с безспорен талант“ – твърди учителката ѝ по литература г-жа Пенка Милушева.

Лекоатлетите на Английската – отново над всички!

На проведения на 14 декември 2018г. традиционен коледен турнир по лека атлетика, организиран от СК „Бдин Атлетик“, Община Видин и РУО – Видин, състезателите на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ за поредна година доминираха сред училищата от област Видин. Лекоатлетите на езиковата гимназия спечелиха общо 19 медала, от които 7 златни. Наред с утвърдените имена в този спорт, спечелили по няколко медала, като Живко Живков, Денис Красимиров, Антония Изова и Галя Славчева, се появиха и нови „звезди“ – Боряна Йорданова, Габриела Младенова, Радослав Руменов, Лора Георгиева, Любослав Милков и Марк Тачев, спечелили своите първи отличия.

Успех за учениците по френски и немски език от ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Вече са обявени резултатите от Националното многоезично състезание за учебната 2018/2019 година. Нашите участници постигнаха поредния голям успех.

От град Велико Търново, където се проведе състезанието, се завърнаха единадесетокласничките Преслава Цветомирова с четвърто място, Розалия Златкова със седмо място и Никол Младенова с девето място. Ивана Неделкова в комбинацията с немски език бе класирана на осмо място.

Нашите ученици премериха  сили със 120 участници от всички градове, където трябваше да се конкурират със свои връстници в езиковите комбинации „английски – френски език“ и „английски – немски език“.

Четирите момичета направиха преразказ на романтична история с интересен край, а втората им задача бе да разсъждават по темата „Как се справяме с предизвикателствата, които се изправят пред нас?“.

Да им пожелаем успех и в следващите предизвикателства!

Ученици от ГПЧЕ отново спечелиха стипендии от Американска фондация за България

За поредна година ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ са единствените от град Видин, които спечелиха стипендии за постижения в областта на чуждите езици от Американската фондация за България. Това са Даниела Конова от ХІІв клас и Радина Кирилова от ІХв клас.
С новите си изяви в областта на чуждите езици Даниела спечели правото да получава стипендията за втора поредна година.
Стипендиантите получават стипендия в размер на 900 лева плюс финансиране в същия размер за участие в летен семинар на фондацията, където ще могат да се запознаят със свои връстници с подобни успехи от цялата страна.
Да им пожелаем ползотворна година и да изкачват нови и нови върхове!

Състезание по творческо писане на английски език

На 27.11.2018 г. в гимназията се проведе училищният кръг на Националното състезание по творческо писане на английски език. По випуски, участниците можеха да избират от три интересни, нестандартни теми за есета, като например: Aко твоето огледало можеше да говори, какво би ти казало? Дали рибата мълчи, защото няма какво да каже или защото знае всичко? Къде отиват чорапите, когато изчезнат? Ако дъждът беше човек, какъв ли би бил неговият характер? Дали е по-хубаво да си хубав и глупав или умен и грозен? В състезанието се измерват не толкова знанията по английски език, колкото оригиналността и свежестта на идеите. Сред критериите за оценка съществува и така нареченият „WOW factor” – ефектът на изненадата от новия поглед към нещата. Да пожелаем успех на всички участници!

Национално многоезично състезание

По традиция и тази година ГПЧЕ „Йордан Радичков“ има класирани ученици за Националния кръг на Националното многоезично състезание.

За гр. Велико Търново, където се проведе състезанието, отпътуваха Никол Младенова, Преслава Цветомирова и Розалия Златкова, представили се отлично на областния кръг в категорията английски-френски език и Ивана Неделкова – в категорията английски-немски език. И четирите ученички са от  11 клас.

Нашите ученици премериха  сили с ученици от всички градове в страната в това традиционно състезание, където трябваше да се конкурират със свои връстници в езиковите комбинации английски – френски език и английски – немски език.

Четирите момичета направиха преразказ на романтична история с интересен край, а втората им задача бе да разсъждават по темата „ Как се справяме с предизвикателствата, които се изправят пред нас?“

Лауреатите във всяка една от езиковите комбинации получават  национална награда и едногодишна национална стипендия за последната си учебна година.

Да пожелаем успех на Никол, Преслава, Розалия и Ивана!

Медали за ГПЧЕ в състезание по английска реч и дебати

С три медала се завърнаха учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ – Видин от участието си в регионалното състезание по английска реч и дебати по програма на фондация „BEST“. То се проведе на 17 и 18 ноември 2018 г. в град Враца /в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“/.

В надпреварата участваха повече от 250 ученици от Северозападна и Югозападна България. Тримата медалисти от отбора за напреднали (Varsity Team) в Световните училищни дебати са: Катрин Луканова (12.В клас), Галя Станчева (10.А клас) и Венцислав Иванов (9.В клас). Тримата съотборници спечелиха награда за Sportsmanship (честност, порядъчност, великодушие) в напредналата категория по дебати.

Състезанието включва 5 категории: Дуо интерпретация, реторика, интерпретации на проза и поезия и Световни училищни дебати. Отборът под ръководството на учителя асистент  по американската програма „Фулбрайт“  се сблъска с много силна конкуренция. В него участват   16 талантливи ученици. Отборът по „BEST“ с нетърпение очаква да се състезава в следващия  етап, който ще се проведе през месец февруари, 2019г.

Национално състезание по речеви и комуникативни умения на английски език

Радослав Пламенов Кънчев от 10.А клас участва в Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език.

Състезанието се проведе на 11 ноември 2018 г. в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в град Стара Загора.

Радослав се представи с оригинална 5-минутна реч на тема „Технологията създава повече проблеми отколкото решава“. Той атрактивно зае точно обратната позиция и много успешно защити мнението си пред взискателното жури.

Поздравления и много бъдещи успехи!

Наши ученици – мениджъри за един ден

За поредна година ГПЧЕ „Йордан Радичков” се включи в Националната инициатива „Мениджър за един ден” на фондация „Джуниър Ачийвмънт България”, която дава възможност на млади хора да разберат как работят институциите и бизнеса отвътре.
Нашата Гимназия днес се управляваше от единадесетокласниците, Александър Тончев – директор и Денислав Орлинов – заместник директор.
Общо деветима от нашите ученици заеха мениджърските позиции във Видин: в областната администрация – Ева Обесникова от XII Г, заместник областен управител; община Видин – Мария Бойчева от XI Б, кмет; РУО – Видин – Майя Милчева от XI Б, началник АПФСИО; Административен съд – Мари-София Стефанова XI В; БНР – радио Видин – Майкъл Кирилов от XII Б, журналист, и Велимир Иванов от X Б, музикален редактор; Мария-Надежда Миленова от X Б – главен секретар в сдружение „Активно общество”.
Пожелаваме спорна работа на нашите момичета и момчета мениджъри!