Нов успех на наша ученичка!

Ивелина Андреева от Х А клас се класира на Европейските квалификации на Международната олимпиада по английски език „Английски без граници“ (HIPPO).
Да ѝ пожелаем отново отлично представяне!!!

КАЛЕЙДОСКОП ОТ ЗАСЛУЖЕНИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА ТАЛАНТЛИВИ ИЗЯВИ

Нашата Александра Зоран Петкович от 12.Г клас е добре позната с успешните си участия в годините назад в конкурсите за творчество не само в училищните празнични Радичкови дни, но и в извънучилищните до национално ниво. Като че ли за запомнящ се финал на училищните й изяви тази година тя отново отбеляза върхови постижения: поредно първо място за поезия и за проза в традиционния национален конкурс „Бог е любов“ и второ място за поезия в Национален конкурс „Любов на глътки … вино на един дъх“. Нова страница на изявите й са публикациите на личното й творчество в две книги: разказът „Обърнато сърце“- одобрен чрез конкурс за участие в книгата „Отвъд 3“, и стихотворение – одобрено чрез конкурс за алманах книга „Гайтани вежди, снага топола“.
Сърдечни поздравления за твореца с разнородни изяви в изкуството!
Пожелаваме ти и още много нови успехи, Александра!!!

„THE EVERGREENS“ се класира в топ 3 на финала на „Млад иноватор – 2022“

Отборът „THE EVERGREENS“ в състав: Ивелина Христова – 12.Г клас, Мартин Стефанов – 11.А клас, Светлозара Златанова – 10.Б клас и Александра Валентинова – 10.Б клас, с научен ръководител старши учител Галя Митова, се класира в топ 3 на финала на Националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор – 2022“. Участниците трябваше да предложат своята иновативна идея, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще. Нашият отбор разработи многокомпонентен проект на тема „ECONMANIA – МИСИЯ ЖИВОТ“, чиято основна цел е създаването на робот, пречистващ водата от българския участък на река Дунав край Видин и използването й в балнеокомплекс за възстановяване на хора, боледували от COVID-19.
Първият етап на конкурса (предварителна селекция) включваше презентиране на проектното предложение и мотивацията за разработването на продукта, както и триминутно видео за представянето на проекта.
За участие във втория етап (финално класиране) допуснатите отбори изработиха презентации с детайлна информация за своите проекти.
Във финалния (трети) етап се осъществи защитата на проектите пред жури, включващо представители на Грийнпийс България, Ratio, Junior Achievement, Technomagicland, Clean & Circle и др.
Трите най-добри отбора, сред които и нашия, получиха възможност за менторство по време на изпълнението на проектите си. Във финалния етап бе проведено състезание по химия, което безапелационно бе спечелено от отбора на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин.
Получените грамоти и награди са признание за иновативното мислене на участниците от отбора „THE EVERGREENS“ и за техния принос за разработването на зелените иновации на бъдещето.

Още един повод за радост в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин

Далия Николова от 9.Б клас е класирана за националния кръг на олимпиадата по география и икономика.
Това е пореден успех в броеницата от постижения на нашите възпитаници. Далия показа, че днес повече от всякога да знаеш, да можеш, да искаш, да си любопитен и мотивиран за знания и житейски опит, е привилегия на силните и важен тест за успешност на системно работещите.
Поздравления, Далия, продължавай да доказваш себе си и множиш успехите на Гимназията ни!

Предизвикателството да четеш … предизвикателството да обичаш трудностите и да ги преодоляваш

За втора година екип от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ взе участие в петото издание на състезанието Défi lecture Langue Vivante 2  (Предизвикателството да четеш на френски език). Но тази година участието беше забележително, а многомесечните усилия – възнаградени.

Какво представлява състезанието и как стигнахме до победата ще ви разкажем сега.

Състезанието, наречено Предизвикателството да четеш се организира всяка година от Френския културен институт. В него могат да вземат участие ученици от 10. и 11. клас, които изучават френски език като втори чужд език в гимназиалната училищна степен. Целта му е да събуди у учениците интерес към художествената литература и да ги подтикне да четат на френски език. Така, освен в часовете, те имат възможност да обогатят своите знания и умения по още един атрактивен начин.

Книгата за четене е избрана и предоставена от Френския институт в края на месец ноември и до датата на самото състезание, тази година това беше на 25 март, участниците трябваше да прочетат книгата и да се запознаят в детайли с нейното съдържание. По време на състезанието, което се проведе в 4 кръга те трябваше да отговарят на въпроси, свързани с най-малки подробности от съдържанието на романа. Всеки кръг се състоеше от 40 въпроса, на които отговорът трябваш да бъде даден за много кратко време. Всеки от кръговете беше на елиминаторен принцип, като до финалния достигнаха участниците от нашето училище и от 73. СУ  „Владислав Граматик“- София.

И ако миналата година първото ни участие беше и първи опит, който ни класира на пето място в България, то това ни амбицира и накара да се трудим много повече и тази година с гордост успяхме да се класираме на второ място.

Да си пожелаем догодина отново да представим достойно гимназията и града и да възнаградим усилията ни с първо място в това толкова интересно състезание.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН СПОРТЕН УСПЕХ НА ДЕВЕТОКЛАСНИЧКАТА СИМОНА МИРОСЛАВОВА МЛАДЕНОВА НА РЕПУБЛИКАНСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО САМБО В ПАНАГЮРИЩЕ

Талантливата ученичка Симона Младенова от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин завоюва сребърен медал в категория девойки до 20 год. и бронзов медал при девойки до 18 год. на Републиканското първенство по самбо в гр. Панагюрище на 26 и 27 март 2022г. С гордост я поздравяваме за постиженията и ѝ пожелаваме още много призови места!

Успех по английски език

За втора поредна година Анна Мария Мирчева от 9.А клас се класира за националния кръг на олимпиадата по английски език.
Тя е единствената деветокласничка в област Видин, която постигна 90 т. от 100 т. Радостта е не само за нея лично, но и за всички нас, които работим и се учим в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, защото такива трудолюбиви и интелигенти ученици правят нашата среда ценна, процъфтяваща и смислена.

Поредно отличие за нашата гимназия!

Владимир Мушанов от 8.В клас е един от деветте осмокласници, класирани за националния кръг на олимпиадата по английски език.
На 26 март (събота) в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ ще се проведе заключителния етап. Пожелаваме успех на нашите финалисти!

Пореден изключителен успех на десетокласничката Михаела Михайлова от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин!

Михаела Михайлова е едно от най-ярките лица на Видинската езикова гимназия през последните години. Тя е позитивен млад човек с много амбиции и разностранни интереси. Убедена, че е направила най-добрия избор на училище след 7. клас, вече трета поредна година не спира да покорява върхове. Михаела е скромна, не обича да говори за себе си, но изявите и са впечатляващи.
Още от 8. клас участва в Клуба по речи и дебати на английски език БЕСТ, като два пъти се класира за националния кръг на състезанието; ежегодно се класира за областния кръг на олимпиадите по български език и литература, английски език, история и философия; миналата година печели трето място на националното състезание за творческо писане на английски език, тази година достига до националния кръг; печели стипендия на Американската фондация за България за постиженията си в областта на чуждите езици през последните две години; печели първо място за разказ в училищния конкурс, посветен на Й. Радичков; член е на Ученическото ръководство на гимназията, организатор и участник в училищни и градски културни инициативи.
И като венец на завидните и усилия и постоянство, на областния кръг на олимпиадата по български език и литература Михаела постига най-висок резултат и се класира за националния кръг във възрастовата група 8. – 10. клас.
От сърце и пожелаваме успешно да защити своето име, името на училището и област Видин! И, разбира се, нека примерът и да бъде последван от много други!

Международно математическо състезание „Европейско кенгуру“

За поредна година ГПЧЕ “Й. Радичков“ се представи подобаващо с 19 участници на традиционното математическо състезание. Учениците демонстрираха своите математически, логически и езикови способности при решаването на задачите и напълно заслужено на челните места бяха класирани Яна Жекова и Виктория Маринова от 8.А клас и Александра Вилиянова от 10.Б клас.