ДЕСИСЛАВА МАРИНОВА С ГРАМОТА И СЕРТИФИКАТ ОТ СЪЮЗА НА ХИМИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Нашата млада надежда в областта на природните науки Деси Маринова от 12.В клас беше удостоена с Грамота за спечеленото през месец май трето място на Националния конкурс по химия в състезателната категория „презентация“. В това престижно състезание Деси взе участие със своята разработка на тема „Важните химични елементи за здравия човек“. Талантливата ученичка получи и Сертификат за участие в Празника на химията 2021 на тема: „Химията в наши дни“.

Успех на отбора ни по реч и дебати

Пореден успех за отбора на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ по реч и дебати на английски език с ръководители Зорница Василева и Анита Ангелова. Тея Тошева от IXА клас се класира на I място в категория проза за начинаещи и полуфинал в категория поезия на националния кръг от състезанието! Пожелаваме им успехи в следващите състезания!

Нови успехи по АНГЛИЙСКИ ЕЗИК!

Нашите ученици за поредна година се представиха блестящо на националния кръг на олимпиадата по английски език. Цветина Кирилова от 12.Б клас с преподавател Милена Ружева бе удостоена със званието „лауреат“, след като работата и бе оценена с Отличен 6,00. Тя получи отлична оценка (5,75) и на националния кръг на олимпиадата по немски език. Ученичките Анна Мария Илчова Мирчева от 8.А клас и Ивелина Борисова Андреева от 9.А клас с преподаватели Камелия Георгиева и Сашка Петкова се класираха четвърти в своите възрастови групи.

Национален конкурс „Бог е любов“

Александра Вилиянова от IXA клас се класира на престижното първо място на
областния кръг от Националния конкурс „Бог е любов“ и взе участие в Националния кръг. Наградена е с грамота и парична награда.
Цветена Величкова от VIIIА клас се класира на почетното второ място на областния кръг от Националния конкурс „Бог е любов“.
Преподавател: Петрунка Иванова

 

Нашите млади физици с призови места и грамоти от Национална конференция по физика

Светлозара Златанова от 9.Б клас, Александра Венелинова, Мартин Стефанов, Цветомир Димитров, Силвия Йончева и Ева Алексиева от 10.А клас постигнаха нов пореден триумф за нашата гимназия в областта на природните науки чрез своето представяне на 49-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища“.

Нашите млади изследователи представиха резултатите от своите научни проучвания на организирания в рамките на събитието Национален конкурс за есе за ученици и студенти на тема: „Големите открития във физиката на ХХ век“, организиран от Съюза на физиците в България, Министерството на образованието и науката и фондация „Еврика“.

На този престижен конкурс Светлозара Златанова завоюва впечатляващото второ място с есе на тема: „Лазерът“. С презентацията си „Светът на галактиките“ нашата талантлива деветокласничка участва и в Младежката научна сесия за ученици и студенти на тема: „Природните науки и технологиите“.

Проектът на Силвия Йончева и Мартин Стефанов от 10.А клас за телескопа Хъбъл, блестящо представен от тях на Младежката научна сесия, заслужено донесе на нашите научни таланти още една награда-поощрителната.

Амбициозна заявка на бъдещи високи научни постижения беше инициирана и с представянето на проектите: „Радиация“ на Александра Венелинова и Цветомир Димитров и „Атомно ядро“ на Ева Алексиева от 10.А клас.

Максималисти сме във всичко, защото знаем какво могат и как учат нашите млади научни таланти! Пожелаваме им нови успехи!

ОТНОВО ПРИЗНАНИЕ и ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ

По случай Деня на Европа – 9 май, ученици от Евроклуба в ГПЧЕ бяха поканени да участват в симулация на Съвета на Европейския съюз, организирана от ЕUROPE DIRECT – Видин.
За отличното им представяне бяха връчени сертификати и награди от Михаела Войденова – студент-стажант по европеистика, възпитаничка на Евроклуба на нашата гимназия!
Виктория Симеонова XI Г клас, Габриела Генадиева XI Б клас, Силвия Йончева и Александра Венелинова X А клас, бяха отличени за активното си участие в дебатите по определените теми.
Мартин Стефанов X А клас е с отлично представяне и в състезателните игри „Опознай ЕС“!
Специалната техническа подкрепа на Велимир Иванов от XII Б клас също бе отличена със сертификат!
„Това е само началото на завръщането към активностите ни в условия на пандемия – каза г-жа Валя Александрова, ръководител на Евроклуба – Предстоят ни участия в мащабното Младежко събитие на Европа EYE-2021 през ноември. На 11 и 12 юни 2021г. в София ще бъде представен богатия методически опит на ГПЧЕ в проекта на катедра „Европеистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Национално сдружение на българските Европейски клубове – NABEC – „Ресурсен център Европа – нов подход в преподаването и ученето за Европейския съюз в училище“.
Поздравления за нашите ученици с пожелание да продължим заедно нашите дейности, въпреки изпитанията!“

За пореден път призово място на конкурс по химия за нашата млада надежда в областта на природните науки Деси Маринова от 11.В клас

Единадесетокласничката Десислава Маринова от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАГРАДЕН участник от област Видин на проведения на 28 и 29 май финален етап на Националния конкурс за есе, постер и презентация „Химията в наши дни“, организиран от Съюза на химиците в България, Факултета по химия и фармация към Софийския университет, Дружеството на учителите по химия и РУО – София. Така Деси постигна нов пореден триумф за нашата гимназия на националните конкурси по химия.

Талантливата ученичка спечели впечатляващото трето място в състезателната категория „презентация“, оставайки само на 1,33 точки от победителя.

На защитата пред Научното жури в състав: доц. д-р В. Николова, гл. ас. д-р Е. Младенова и гл. ас. д-р Ж. Петкова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет нашата млада химичка представи темата „Важните химични елементи за здравия човек“ и заслужено спечели максималния брой точки.

За този престижен конкурс Деси се подготви под ръководството на своя преподавател по химия и опазване на околната среда Галя Митова.

Браво! Поздравления за успеха!

Единадесетокласничката Десислава Маринова с 3 награди за превод

Десислава Олегова Маринова от 11.В клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ зае второ място в състезание за превод сред 385 участници /766 превода на 20 езика/ от България и чужбина с превод на проза от румънски на български език. Ученичката е отличена със специална награда за превод на 4 творби /три стихотворни и 1 прозаична/ на английски, немски и румънски език. Деси получава и поощрителна награда за добри преводачески решения. Най-добрите преводи ще бъдат публикувани на страниците на електронното издание на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, сред тях са и тези на нашата ученичка.

Поздравления!!!

НАГРАДИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАШАТА ГИМНАЗИЯ – И ЗА САМАТА ГИМНАЗИЯ – ОТ ШЕСТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ПО ПРЕВОД ЗА СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ „ТРАНСФОРМАЦИИ 2021“, ОРГАНИЗИРАН ОТ ФИЛОЛОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Наши ученици бяха сред общо 182 представители на 40 средни училища и гимназии в България и 27 училища в 13 други държави, които участваха в Шестия международен конкурс по превод за студенти и ученици „ТРАНСФОРМАЦИИ 2021“, организиран от Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Усвояването на преводаческото майсторство е равносилно на откриване на път към безценното културно богатство на света и приобщаване като пълноправен участник в диалога на езици и култури. Конкурсното жури включва над 40 преподаватели и чуждестранни лектори с дългогодишен опит в преподаването на чужди езици. Десислава Маринова от XIв клас се класира на второ място в категорията „превод на проза от чужд на български език“ за своя превод от румънски. Освен това тя получава специална награда за превода (три стихотворни и един прозаичен) на български език от три езика: английски, немски и румънски, както и поощрителна награда за превод на поезия от румънски на български. На гимназията е присъдена колективна награда за общото представяне на шестимата участници: Десислава Маринова от XIв клас, Мария Владиславова от XIIб клас, Радина Кирилова и Теодора Петрова от XIв клас, Силвия Георгиева от Xв клас и Мартин Стефанов от Xа клас. Най-добрите преводи ще бъдат публикувани в електронното списание „ТРАНСФОРМАЦИИ“ на страниците на Филологическия факултет и на Университетското издателство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

До нови срещи с изкуството на превода!