ЕВРОКЛУБЪТ НА ГПЧЕ ОТНОВО С ПРИЗОВИ НАГРАДИ И УЧАСТИЯ

Наши възпитаници активно и оригинално създадоха плакати и видео-клипове, посветени на европейските избори, 2024 в рамките на националния младежки конкурс „Да гласуваме заедно за Европа!“ 156 ученици и студенти от всички райони на страната изложиха своите граждански позиции, достигайки до Националната младежка среща в София „Моят първи глас за Европа“ – сподели ръководителят на евроклуба г-жа Валя Александрова. Кристина, Елица, Радостина, Теодора, Мария и Далия от 11 Б клас получиха Сертификати и поощрителни награди, а Теодора е с второ място в категория видеоклип!

Вниманието на проф. Ингрид Шикова и д-р Красимира Василева неслучайно бе специално към нашата група! Браво момичета! Поздравления и за г-жа Александрова! Нейните успехи и място в дейността на НАБЕК са причина, последващите събития на мрежата да са с домакинство в нашия град!

още снимки от събитието

ПОРЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДАРОВАНИЕ ОТ ВИПУСК 2024 НА ГПЧЕ „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“ ЗАСИЯ С ЦЕЛИЯ СИ СОБСТВЕН БЛЯСЪК

Само ден след тържественото изпращане дойде новината, че нашата дванадесетокласничка Светлозара Златанова е победител в Националния етап на традиционния конкурс „Бог е любов“ в категория „Разказ“. Удоволствие беше да се проследява през годините израстването на Светлозара в областта на творческото писане и невероятната мотивация, която тя придобиваше след всяко призово класиране в поредния литературен конкурс. И сякаш напълно закономерно дойде този своеобразен връх в развитието и като млад творец – национален победител в престижния конкурс, гордост и за училището, и за родния Видин.

„Погледнах към изумрудени хълмове, извисяващи се, покрити със сняг планини в далечината и блестящи вълни с бели шапки, разбиващи се в пясъчния бряг. Никога не бях виждала толкова много естествена красота наведнъж!“. С този фрагмент от нейната победна творба пожелаваме на Светлозара Златанова да открие цялата красота на света и да я умножи със силата на огромния си талант и с поривите на младостта.

Ученичка от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ – Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO)

Весислава Лъчезарова Лазарова от VIII Б клас е едната от единствените две ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Те ще се проведат през септември в град Асизи, Италия.

Това е огромно постижение!

Да ѝ пожелаем успех и на финала!

ГПЧЕ завоюва призовите места в конкурса „Бог е любов“ 2024

За поредна година учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ бяха отличени в Националния конкурс „Бог е любов“, който се провежда повече от 20 години.

Поздравления за:

Любомир Любомиров Самарджиев – I място, проза, класиран за Националния кръг

Стефан Петров Живков – I място, проза, класиран за Националния кръг

Ростислава Тихомирова Иванова – I място, проза, класирана за Националния кръг

Петко Анатолиев Андреев – I място, поезия, класиран за Националния кръг

Петя Владимирова Джунова – II място, проза

Ивет Николаева Атанасова – II място, проза

Деница Габриелова Георгиева – I място, поезия, класирана за Националния кръг

Ивана Валентинова Иванова – I място, проза, класирана за Националния кръг

Яница Яворова Лалова – II място, проза

Цветомира Ивайлова Иванова – II място, проза

Петър Светославов Славчев – I място, проза, класиран за Националния кръг

Светлозара Галинова Златанова – I място, проза, класирана за Националния кръг

Призьорите бяха наградени на тържествена церемония на 08 май 2024 г. в ОУ „Любен Каравелов“- гр. Видин.

Национален кръг на 43-та олимпиада по български език и литература

Участниците в националния кръг на 43-та олимпиада по български език и литература в гр. Хисаря от ГПЧЕ „Й. Радичков“, гр. Видин: Стефани (8.б), Цвети (9.б) и Адриана (12.а). Както винаги – отлично подготвени и мотивирани за успешно представяне и престижно класиране!

Резултати от предварителния кръг на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO)

За националния кръг на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO) се класираха следните ученици:

HIPPO 3:

  1. Весислава Лазарова – VIII Б клас
  2. Емили Савева – VIII В клас
  3. Жулиет Уотле – VIII Б клас

HIPPO 4:

  1. Павела Ванчева – IX A клас

HIPPO 5:

  1. Вивиан Иванова – XII В клас

Националният кръг ще се проведе на 19.IV.2024 г. в София.
Да им пожелаем успех и на следващия кръг!

УСПЕШНИ И В ЕКОЛОГИЯТА

След първото и второто място за артистичен проект в конкурса, организиран по повод Деня на водата от отбора по реч и дебати на английски език БЕСТ – Видин, отново бяха наградени Цветина Семкова, Моника Тодорова и Павела Ванчева от 9 А клас.

Те получиха грамоти за участие в конкурса за есе и за фотография на тема: „Вода за МИР“, организиран от Областна администрация – Видин и Асоциация по ВиК – Видин.

Честито, момичета!

Доказахте, че сте не само отлични ученици, добри хора, но и чудесни млади еколози!

ПОРЕДЕН УСПЕХ В ГПЧЕ

Единствените участници във възрастова група 8.-10. клас от Видинска област в националния кръг на олимпиадата по български език и литература са ученички от ГПЧЕ „Йордан Радичков“.

Стефани Миткова Димитрова от 8Б клас и Цветина Юлиянова Цветанова – 9Б клас, ще представят областта ни на 07.04.2024 г. в гр. Хисаря. Техен преподавател е г-жа Пенка Милушева.

Адриана Михайлова Ангелова от 12А клас е другият класиран за националната олимпиада по БЕЛ участник от нашето училище. Неин преподавател е г-н Петър Петров, чиито възпитаници представят града ни в тази надпревара за четвърта поредна година.

Желаем ви успешно представяне!

Среща с г-жа Свилена Георгиева, представител на Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия в България

На 19 март 2024 г. ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се срещнаха и разговаряха с г-жа Свилена Георгиева, представител на Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия в България.

Тя посети нашата гимназия, за да връчи наградите на победителите в конкурса „Juvenes Translatores“ в сянка.

Това са Ивайла Иванова от XII Б клас, класирала се на първо място в страната със своя превод от английски език, и Михаела Михайлова от XII А клас, получила поощрителна грамота и награда за превода си от френски език.

Г-жа Георгиева използва случая, за да разкаже на учениците за професията на преводача, бъдещето на професията, ползата от изучаването на чужди езици. Сподели много интересни неща от собствения си житейски и професионален път. Разговорът беше много интересен и предизвика жив отклик.

Такива срещи са много полезни за кариерното ориентиране на младите хора и за избора им на път в живота.

Пожелаваме успех на участниците в следващите издания на конкурса и дано имаме още много такива престижни награди!

Продължаваме традициите на ГПЧЕ да откриваме и създаваме лидери …

На територията на Великотърновския университет си дадоха среща средното и висшето образование в академична среда в ученическия конкурс „Пространство и време“ към Академията за лидери на ВТУ – 2024.

Конкурсът има за цел да провокира академичен дух, да търси млади хора с отношение към науката и глобалните теми на съвременността, да стимулира лидерски умения, да създава творческа и спортсменска конкурентна среда.

Осем наши възпитаници разработиха проекти, съизмервайки знания, умения, опит в полето на географската наука със свои връстници от България.

С радост споделяме резултатите от защитата на нашите проекти.

Браво момичета! Продължавайте да дерзаете с хъс!

Израстването на ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ в различни формати и предизвикателства за пореден път напомня, че имаме традиции и сме във вярната посока.