Бокс!!! ГПЧЕ бие ЦСКА!!!

Държавно отборно първенство по бокс 2017г. се проведе в Пловдив. Ева Обесникова и Елина Георгиева от XI г донесоха бронз и злато и много радост на БК „Бдин“ – Видин. Опитната и дългогодишна състезателка по бокс се върна там, където и е мястото – на върха. Елина Георгиева спечели първото място в категория до 57 кг, а единствения спортист в България с валидни картотеки в пет различни спорта Ева Обесникова, отново завоюва третото място в категория до 48 кг. Впечатляващо беше, че и двете ни момичета спечелиха срещите си срещу представителките на ЦСКА.

Пожелаваме на Елина и на Ева много успехи и през следващата календарна година!

Пореден успех за клуб „Млади възрожденци“

Учениците от ГПЧЕ от клуб „Млади възрожденци“, ръководен от г-жа Валя Александрова, взеха участие в Седмата регионална среща на клубовете.  В нея взеха участие представители от областите Видин и Монтана, като гости бяха вицепрезидента на България Илияна Йотова и Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. На срещата нашата ГПЧЕ имаше специално участие: Илона Кидикова от 10.Б клас представи от сцената своите произведения „Дякона“ и „Самуил“, които й донесоха награда и грамота в Националния ученически конкурс, посветен на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски през месец май, 2017г.

Уникална награда за ГПЧЕ „Й. Радичков“ от състезанието „Евроскола“

На провелото се на 14.10.2017г. състезание „Евроскола“ в Монтана, отборът на ГПЧЕ “Йордан Радичков“ се представи отлично и спечели уникална награда, давана за първи път в историята на състезанието. Те спечелиха пътуване до Европейския парламент в Страсбург и участие в европейската програма „Евроскола“ на 01.06.2018г. за общо 20 човека от училището. Различното в тази награда е, че включва и участие в дискусии по време на Европейското младежко събитие на 02.06.2018 и ще имат възможност да предложат своите идеи за бъдещето на Европейския съюз пред депутатите и да се срещнат с още над 8000 младежи от цяла Европа.
Поздравления за Даниела Конова, Росен Петков, Михаела Войденова, Ивана Виткова, Ванина Владова, Стилиян Стефанов и техният ръководител Валя Александрова!

Първо място в турнир по стрийтбол

На 10.10.2017г.  се проведе турнир по стрийтбол, посветен на Празника на град Видин. ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се представи с три отбора в различни възрастови групи. Отлично се представи тройката на Цветомир Станиславов и Мартин Цветков, която се класира на първо място при възраст 8-ми клас. Цветомир Станиславов беше отличен с купа за най-добър състезател в турнира.

Отново имаме победител в Националното онлайн състезание по превод и творческо мислене „Слова с пера“ – за пета поредна година

За пета поредна година ученик от нашата гимназия е на първо място в своята възрастова група в Националното онлайн състезание по превод от и на английски език „Слова с пера“. Задълбоченото разбиране на идеите и творческото им предаване на друг език са двата компонента, които отличиха преводите на Павел Николаев Витков от ХІ Б клас, така че той съвсем заслужено зае първото място.
Пожелаваме на Павел още много успехи в безкрайния свят на чуждите езици!

Пореден изключителен спортен успех за видинската езикова гимназия в “царицата на спортовете”!

На проведените на 03.06 и 04.06 2017г. в град Сливен финали на ученическите игри по лека атлетика състезателите на ГПЧЕ „Й. Радичков“, град Видин отново блестяха с изявите си сред 10-те най-добри ученически отбори. Показателен за тяхната подготовка и класа е фактът, че видинското училище е единственото в страната, класирало и двата си отбора на финалите – и при юношите, и при девойките във възрастовата си група 8-10 клас.

Във второто си участие на финали девойките на ГПЧЕ „Й. Радичков“ завоюваха сребърните медали и купа в отборното класиране, като имаха реални шансове да станат и шампионки на България. В лидер на отбора се превърна спринтьорката Кристен Радуканова – със златни медали на 100м. и 200м. и сребърен на 400м. гладко бягане.

При юношите в ролята на лидер беше Любослав Еленков – със злато на 400м. и сребро на 800м. гладко бягане.

Юношите на ГПЧЕ „Й. Радичков“ са финалисти за шеста поредна година и се класираха на престижното пето място.

Индивидуалните отличия можеше да бъдат и повече, но някои от потенциалните медалисти бяха пожертвани в името на отборния резултат. Всички лекоатлети показаха висок морал и спортен дух и дадоха своя принос за успеха.

Девойки: Антония Александрова Изова, Вяра Ангелова Борисова, Кристен Мирославова Радуканова, Кристин Руменова Валентинова, Галя Иванова Станчева, Рени Даниелова Генкова, Цветелина Георгиева Славчева и Виктория Николаева Живкова

Юноши: Огнян Русков Габровски, Денис Красимиров Славейков, Любослав Емилов Еленков, Валери Александров Изов, Иво Иванов Табаков, Филип Кристиянов Геогриев, Александър Андреев Трифонов и Симеон Евстатиев Тончев

Грижите и усилията на училищното ръководство, на водача на отборите Десислава Маринова и на треньорите Станка Младенова и Петър Петров получиха своята най-добра отплата.

ГПЧЕ „Й. Радичков“, град Видин се утвърди като най-силния център на „царицата на спортовете‘‘ в Северозападна България.

Наши ученици със сертификати Microsoft Office Specialist

Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков” се представиха отлично на сертификационния изпит по програмата Microsoft Office Specialist (MOS) 2016, състоял се на 25 април 2017 г. в град София.
В рамките на проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“, в който училището ни е партньор на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, на наши ученици беше предоставена възможност за безплатна сертификация.
Под ръководството на своите учители по информационни технологии Янка Виткова и Лилия Тодорова, нашите възпитаници предварително се подготвиха както чрез обучение по програмите на Microsoft IT Academy, така и с практически занимания.

Заслужени п о з д р а в л е н и я за
Александър Георгиев Георгиев и Ивета Ангелова Иванова от XIIб клас,
за Ванина Валериева Николова от XIб клас и за Даниела Ивайлова Конова от Xв клас

Успехи на национално състезание по реч и дебати на английски език

Отборът от Гимназията с преподаване на чужди езици “Йордан Радичков” участва в националния турнир на “Български Турнири по Реч и Дебати” (BEST). Състезанието се проведе в град Варна от 21 до 23 aприл. Членовете на отбора, Ванина Владова, Денислав Бисеров, Владимир Савов, Лияна Йорданова, Тодор Миков, София Ценкова, Александър Герасимов и Мария Бойчева, се състезаваха със свои връстници от цяла България. Отборът успя да спечели два медала: на първо място в категория “Проза” се класира Денислав Бисеров Благоев от XIб клас и на второ място в категория “Речeви умения” се класира Мария Мартинова Бойчева от IXб клас.

Пореден изключителен спортен успех на видинската езикова гимназия!

На 25.04.2017г. в гр. Монтана се проведе зоналния етап по лека атлетика за юноши и девойки (VIII-X клас) от Ученическите игри – 2017г.

Лекоатлетите и лекоатлетките на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, град Видин показаха убедително превъзходство над шампионите на областите Монтана и Враца и спечелиха първите места с голяма разлика в точките.

Така юношите на гимназията за шеста поредна година са шампиони на Северозападна България и се класират сред 10-те най-добри отбори в страната. Същият успех отбора на девойките постига за втора поредна година.

Въпреки притесненията около обновения състав на отборите, силният дух и мотивацията на лекоатлетите на ГПЧЕ, както и отличната им подготовка, гарантираха успеха.

Състезанието роди и нови герои – Любослав Еленков и Кристен Радуканова, спечелили и трите си дисциплини, както и някои от най-младите лекоатлети, ученици за първа година в гимназията – Денис Красимиров и Филип Георгиев, постигнали лични рекорди в най-важното състезание.

Всичко това, подплатено с труда на треньорите Ст. Младенова и П. Петров и на водача на отборите Десислава Маринова, е гаранция, че хегемонията на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ в леката атлетика ще продължи и занапред.

И не е случайно, че всеки, който иска да расте и да се развива с царицата на спортовете и да получи качествено образование избира за свое училище „Английската“!

Успех на финалите в град Сливен!