Bonjour успех!

За шеста поредна година учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, изучаващи френски като втори чужд език, се класират за участие в  Националната олимпиада по френски език. Даниела Конова от 12.В и Гергана Борисова от 12.А клас се класират за трети път за това престижно национално състезание, което е своеобразен рекорд в историята на гимназията, а Ванеса Пламенова от 12.В и Преслава Иванова от 11.А ще участват за втори път.

Тазгодишният отбор е най-многобройният, който училището изпраща на национална олимпиада.

Националният кръг ще се проведе на 23 март 2019 г. в град Плевен. До него са допуснати 120 ученици от 14 области.

Гордеем се с Даниела, Гергана, Ванеса и Преслава. Пожелаваме им успех и достойно представяне! Надяваме се традицията да продължи и с най-младите попълнения догодина. Гаранция за това е  добрата подготовка по френски език, която гимназията предлага и която, въпреки по-малкия брой часове по втори чужд език, дава увереност на децата да се борят наравно със своите връстници от френските езикови гимназии и да се осмелят да се явяват на изпити за френски сертификати, които им дават правото да кандидатстват за обучение в чужбина.  Като Вяра Младенова, която завършва висшето си образование в Тулуза и Борислава Апостолова, която е студентка в Париж в едно от най-престижните френски висши училища.

Пореден успех на учениците от нашето училище!

Патрик Иванов от 8.А, Венелин Мичев 8.В и Цветина Кирилова 10.Б клас се класираха за националния кръг на олимпиадата по английски език, която ще се проведе на 23 март в град Хасково.
Пожелаваме им успех в поредното изпитание и се гордеем с техните постижения!

Класиране за втория кръг на Международната олимпиада по английски език „Английски без граници“ (HIPPO)

Радостина Маринова от VIII A клас и Анита Ангелова от ХБ клас се класираха за втория кръг на Международната олимпиада по английски език „Английски без граници“ (HIPPO) в своите категории. Пожелаваме им да стигнат и до финала във Венеция!

Национален конкурс „Ще обичам от сърце таз земя и тоз народ!“

В Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, чийто девиз е „Бъди невероятен!“, учениците превръщат „невероятното“ във възможна закономерност. Поредната изява на наш талантлив възпитаник е участието на осмокласничката Александра Венелинова в Националния конкурс „Ще обичам от сърце таз земя и тоз народ!“.
Ученичката от 8. A клас се класира на престижното 2-ро и получи грамота и парична награда за своето есе.

Общинското първенство по тенис на маса

На 06.03.2019 г. в зала „Фестивална“ – гр. Видин се проведе Общинското първенство по тенис на маса за 8-10 клас.
ГПЧЕ ‘‘Йордан Радичков“ се представи с два отбора – юноши и девойки.
Отборът девойки в състав Александра Ангелова, Габриела Младенова и Силвия Славчева след една победа и една загуба на финала се класираха на почетното 2-ро място.
Отборът ни юноши в състав Цветомир Бенев, Делян Дойков и Радослав Руменов в съперничество с още 7 отбора заслужено достигна до финала, където се наложи с 4:3 победи над силния отбор на ППМГ „Екзарх Антим I“ и се класира на 1-во място в гр. Видин.

Осмомартенския турнир по футбол за девойки

На 07.03.2019г. в спортна зала ‘‘Фестивална‘‘ в гр. Видин се проведе осмомартенския турнир по футбол за девойки.
ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се представи с отбор в състав Галя Станчева, Рени Генкова, Теодора Ивайлова, Теодора Миткова, Вивиан Володиева, Нанси Ненова, Мерилин Карадавут и Калина Златомирова .
Участваха 8 отбора разделени в две групи. След победа над отбора на гр. Брегово с 4:1 и загуба от отбора на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ е 0:1 нашите момичета се класираха на 2-ро място в групата, с което добиха право да играят за 3-4 място с отбора на с. Дреновец.
След загуба с 1:2 отборът ни се класира на 4-то място.
Калина Златомирова спечели специалния приз за ‘‘Мис Турнир‘‘.

Регионалното състезание на фондация БЕСТ

На 16 и 17 февруари 2019г. в Американския университет в Благоевград, десет наши ученици взеха участие в регионалното състезание на фондация БЕСТ по речи и дебати на Английски език. В ожесточената надпревара участие взеха повече от 260 ученици от Западна България.

Въпреки тежкия жребий, в индивидуалното класиране на дебати формат „световни училища“, Алекс Славчев (11.Б) достигна пета, а Калина Николова (11.Б) – девета позиция като говорители.

След ожесточена конкуренция, полуфинали в категория „проза“ достигна Беатрис Сашкова (9.Б), а в категория „поезия“ – София Кехайова (9.Г). Отново в категория „поезия“, Лорена Евгениева (9.Г) пък достигна четвъртфинал. По този начин, Бети и Софи спечелиха и квота за участие в Националното състезание.

Последното и финално състезание е именно Националното в София през Април, за което Алекс (11.Б), Беатрис (9.Б), Зорница (10.Б), Калина (11.Б) и София (9.Г) успяха да спечелят пет квоти за участие.

Нека ги поздравим за успешното участие и пожелаем късмет на следващото им състезание след месец!

Патриотична изява на ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Нашите ученици – Мария Владиславова Владимирова от 10.Б и Димитър Красимиров от 12.В клас, взеха участие в отбелязването на 146 години от гибелта на националния ни герой Васил Левски. Кметът на община Видин инж. Огнян Ценков връчи традиционната награда на победителя в състезанието „Лъвски скок“, на Димитър Красимиров с постигнат резултат от 2 м и 97 см.
Мария Владимирова прочете своето есе, посветено на най-почитания и обичан национален герой.

Васил Иванов – Дякона, Левски, Апостола на свободата

Преди близо един век и половина най-достойният българин, когото наричат „Българският Христос“, намира своята Голгота край София. Днес ние се питаме за какво е мислел Левски преди гибелта си, но знаем, че е записал в знаменитото си тефтерче прочувствените думи към любимата жена: „Сбогом, мила, кой знае дали ще ме видиш вече жив. Но, драга, не ще ме забравиш, ако падна аз убит…“. Прав е бил Левски – нито един българин не е забравил и няма да забрави своя Спасител.

В този ден – 19 февруари, ще бъдат изречени много хвалебствия в знак на почит към Апостола на свободата, към идеолога и революционера, който по думите на Вазов „Девет години скита без дом, сън и покой“ из поробената българска земя, за да убеждава, призовава и обединява поробените в името на една велика кауза. И хората го следват, защото му вярват, че в свободна България съгласието, братството и равенството ще изковат един общ закон, който вишегласието на всички народности ще избере. Преди гибелта си Левски казва, че наистина е първият, но след него вървят хиляди. И макар че църквата отказва да канонизира Дякон Игнатий за светец, „селяните прости светец го зовяха“, а Ботев го записва като мъченик в календара за 1875година. Да, той не е признат за свещеномъченик, но признателните потомци го смятат за народомъченик, тачат го като национална икона, като най-доблестния патриот, който заявява, че ако спечели, ще спечели цял народ, а ако загуби, ще загуби само себе си.

Честването на поредната годишнина от гибелта на Васил Иванов – Лъвский, е повод не само за изразяване на признателност и почит. Днес се замислям какъв е бил Левски като човек, за какво е милеел, от какво е страдал, дали е скърбял за своята майка или за либето си. Когато са го питали какво ще прави, след като се освободи Отечеството, той отговорил, че ще бори за свободата на други народи. Питам се какъв ли би бил Левски, ако живееше днес сред нас? И се опитвам да си го представя като генерал или министър. Не, ако живееше днес сред нас Левски пак щеше да скита бездомен, без сън и покой, да буди, да тревожи и да пита: Пазите ли свята и чиста българската република? Братя и равни ли сте помежду си? Има ли още робски души в свободното ми отечество? Готови ли сте с лъвски скок да достигнете онова бъдеще, за което мечтаеха и умираха героите?

Левски е най-почитаният национален герой, когото увековечават в слово поети и писатели като Ботев и Вазов. Един град, шест села, една община, улици, площади, училища в Кишинев, Лондон, Париж, Валенсия, Сан Диего, дори връх на остров Ливингстон и откритият през 2009 година от български астрономи астероид носят името на Левски. В анкета на Българската национална телевизия Апостола е избран за най-великия българин за всички времена.

Няма искрен патриот, който да не пази в сърцето си един олтар за поклонение пред националната светиня Левски. Това, което съм аз като личност, което е всеки съвременник, е част от духовното наследство на Левски, чийто живот е безценен урок по патриотизъм, свободолюбие, достойнство и гордост, но и взискателност, недоволство и съпротива срещу всяка зависимост на човека. Животът на Апостола завършва трагично на черното, но славно бесило – укор към палачите и памет за народа, на който той всеотдайно се посвещава. Затова днес се прекланяме пред националната икона Васил Иванов-Левски, който ни остави завета за чиста и свята република, за себеотрицателната служба в името на отечеството и своята мечта за свободна и благословена с добруване България.

ГПЧЕ с призови места на конкурса „Песен на Свети Валентин“

Конкурсът „Песен на Свети Валентин“ се организира от Община Видин, Общински младежки съвет за превенция на зависимости и Младежка банка към Сдружение „Активно общество“. Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, под ръководството на Елка Владимирова, се включиха активно в юбилейното 21-во издание на конкурса. Водещи на концерта бяха Зорница Василева от 10.Б и Никола Илиев от 9.Г клас. Със своя невероятен стил, класа и страхотни гласове, нашите момичета Никол Божидарова от 11.Г, Михаела Дончева от 11.Б, Калина Ангелова от 11.Г, Александра Петкович от 9.Г и Инес Благославова от 10.В клас впечатлиха многобройната публика на конкурса и спечелиха не само бурни аплодисменти, но и призови места. Никол Божидарова от 11.Г клас спечели първото място. Песента победител беше единствената авторска. Трето място беше присъдено на Михаела Дончева от 11.Б клас.
Фотографии и техническо оформление: Велимир Иванов, Йордан Данаилов, Емил Тошев от 10.Б клас.

Рая Стефанова с признат успех в творческото писане на български език

Рая Стефанова от 9.В клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ спечели първо място в Националния конкурс за есе на тема „Човекът в центъра на Вселената”. Рая е впечатлила комисията с оригиналността и зрелостта на своите разсъждения, което накара част от организаторите да дойдат във Видин, за да ѝ връчат официално наградата – медал и парична сума. „В конкурса нямаше възрастови ограничения и ние останахме изненадани, че сред всички над 60 участници най- доброто есе се оказа на толкова младо момиче“ – заяви при награждаването организаторът на конкурса Весела Казанджиева.

Деветокласничката вече е участвала с разказ в Радичковите дни, където е заела 1. място, и в конкурса „Нека ти разкажа приказка“ /поощрителна награда/. „Сигурна съм, че това е само началото на поредица от победи в конкурси за творческо писане, защото Рая е с безспорен талант“ – твърди учителката ѝ по литература г-жа Пенка Милушева.