Радичкови дни

Радичкови дни 2020

Патронен празник в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Радичкови дни 2017

И тази година патронният празник на ГПЧЕ ”Йордан Радичков”- Видин, се превърна в интересно и вълнуващо събитие.

В навечерието на празника на 23 октомври ученици направиха тематично радиопредаване по училищната радиоуредба.

На 24 октомври 2017г. /рождената дата на големия писател/ се проведе традиционното тържество пред паметника на патрона в двора на гимназията. Под непрестанния дъжд директорът г-н Любомир Георгиев поздрави учениците и учителите. След това връчи грамоти и награди на 16 талантливи ученици, номинирани на първите места в конкурса за есе, стихотворение, разказ и рисунка. В продължение на две седмици бяха създавани ученически творби, вдъхновени от два цитата на „магьосника на словото” Йордан Радичков. За изключителната конкуренция най-красноречиво говори фактът, че в два от випуските бяха присъдени по две първи награди. Наградените работи са подредени в изложбен кът. В края на тържеството паметникът бе обсипан с цветя.

Празничната програма продължи с еднодневна екскурзия в родния Северозапад: по стъпките на Радичков – Берковица и Клисурски манастир (снимки), Чипровски манастир, Лопушански манастир (снимки) и Радичковите герои – светът на турлаците – Чупренски балкан (снимки), Стакевски балкан (снимки) и Фалковец/пещера „Венеца“ (снимки).

Един незабравим ден за видинската езикова гимназия!

КЛАСИРАНЕ

Рисунка

I място – Радостина Ивова Йорданова, XIБ клас

II място – Кристиана Георгиева Георгиева, XIIВ клас

III място – Росен Кинев Илиев, XВ клас

Литературно творчество

VIII клас

I място – Александра Зоран Петкович, VIIIГ клас, есе

II място – Рая Евтимова Стефанова, VIIIВ клас, есе

III място – Ивана Владимирова Филипова, VIIIБ клас, есе

IX клас

I място – Тихомира Теодорова Тодорова, IXБ клас, есе

I място – Мария Владиславова Вълчева, IXБ клас, разказ

X клас

I място – Михаела Дончева Иванова, XБ клас, разказ

I място – Бояна Димитрова Груева, XБ клас, есе

II място – Цвети Александрова Гергова, XГ клас, есе

III място – Адриана Сузанова Кръстева, XА клас, есе

XI клас

I място – Амелия Цветанова Алексиева, XIБ клас, есе

II място – Екатерина Любомирова Здравкова, XIБ клас, есе

III място – Боряна Бориславова Димитрова, XIА клас, есе

XII клас

I място – Калина Пламенова Иванова, XIIГ клас, есе


Радичкови дни 2016

24 октомври е денят, в който почитаме паметта на личност, оставила светла следа в историята на училището ни – Йордан Радичков. Автор на следните думи: „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните – това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага“. Това е човекът с главна буква, чието име нашата скъпа гимназия носи с чест.

По случай този светъл празник, г-н Георгиев, директорът на училището ни, произнесе приветствие:
„Щастливи и горди сме, че нашето училище носи името на забележителния писател, мъдрец и философ Йордан Радичков. Роден преди 87 години в монтанското село Калиманица, той извървява дълъг и сложен творчески път, достигайки до международно признание и номинация за Нобелова награда за литература, защото създава огромно творчество и своя оригинална художествена вселена. В българската литература Радичков остава като уникален и самобитен писател със свой стил, свои художествени правила и естетически норми, който разказва за природата, за селото и града, за някогашното и сегашното, загледан във вечната душа на българина със съвременни и мъдри очи. По силата на вече многогодишна традиция, през тези октомврийски дни талантливите ученици от нашата гимназия творят в различни жанрове, намирайки творчески импулс и въодушевление в дълбоките философски проникновения на този необикновен „магьосник на словото”. Така не само почитаме и се прекланяме пред живота и делото на нашия патрон, но и самите ние ставаме частица от необятната Вселена от теми, образи, проблеми и послания, които устояват на всички промени и предизвикателства на новото време.“

Наградени с грамоти и книги в Радичков конкурс за лично творчество:

Есе, X-XII клас:
1. Богомила Христова – XIIг (есе)
2. Георги Кехайов – Xб
3. Даяна Кирилова – XIб

Есе, VIII-IX клас:
1. Мария Вълчева – VIIIб (есе)
2. Магдалина Цветанова – IXб
3. Радослав Кънчев – VIIIа

Разказ:
1. Мария Бойчева – IXб (разказ)
2. Калина Иванова – XIг
3. Михаела Дончева – IXб

Стихотворение:
1. не се присъжда
2. Йоана Георгиева – VIIIг (стихотворение)
3. Кристиан Флавиянов – IXг

Рисунка: поощрителна награда – Катрин Челиева – Xв

Тържеството приключи с Радичковия цитат от „Ние, врабчетата“: „Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата й са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!“.

Радичкови дни 2015

На 23.10.2015г. директорът на училището Любомир Георгиев връчи наградите на най-добре представилите се ученици в конкурса за ученическо творчество: „Трудно бе да се определят само по няколко творби в отделните конкурсни категории. Всяка от тях бе оригинална и достойна за награда и вие за пореден път доказахте девиза на гимназията, че сте невероятни. Много успешно в отбелязването на Радичковите дни се вписаха и осмокласниците” – каза в приветственото си слово г-н Георгиев.
Учениците от ГПЧЕ можеха да се изявят в категориите поезия, проза, есе, презентация и рисунка. Първото място за стихотворение бе отредено за Илона Кидикова – 8 Б клас, втора е Цветомира Савова – 11 Б клас, трета – Преслава Петрова – 10 Г кл.
Като най-добри бяха определени разказите на Деница Ципоркова – 12 А кл., Станислав Борисов – 12 Б кл. и Михаела Иванова – 8 Б кл.
58 бяха авторите на есета, което определи класиране за всеки випуск.
8 клас
1. Мария Бойчева – 8 Б клас
2. Радина Чакърова – 8 Г клас
3. Адриана Кръстева – 8 А клас
10 клас
1. Гергана Георгиева – 10 В клас
2. Кристина Петрова – 10 Б клас и Вероника Николаева – 10 В клас
3. Каролина Сергеева – 10 А клас.
11 клас
1. Михаела Георгиева – 11 Г кл.
2. Мария Николова – 11 В кл.
12 клас
1. Диана Генкова – 12 Б кл.
2. Синди Младенова – 12 Г кл.
3. Диана Маджарова – 12 А кл.
Затруднение срещна комисията и при определяне на най-добрите рисунки. С много въображение и талант бяха създадени над 40 творби. Журито определи:
1 място – Велина Георгиева – 12 Б клас
2 място – Габриела Ничева – 8 А клас
2 място – Майа Иванова – 8 Б клас
3 място – Радина Георгиева – 8 Г клас
3 място – Поля Павлова – 8 А клас
Отличена бе и презентацията на единадесетокласника Мартин Андрианов. Награди бяха връчени за спортни постижения на 8 ученици. За издигане престижа на училището бе наградена Катя Асенова от 12 А клас. Награда за първото място в Димитровденското математическо състезание взе Мария Бойчева от 8 Б клас. Своите сертификати на Cambridge Advanced English, след отлично представяне на изпита по английски език, получиха 15 ученици.
Програмата продължи с „пътуващи класни стаи” към Белоградчик с посещение на пещерите Венец и Магура.

Учениците от ГПЧЕ с ръководител г-жа Валя Александрова, обучавани в център за професионално обучение в курс по екскурзоводство, направиха своята първа обиколка на София. Истинско предизвикателство е професията на екскурзовода, чрез която в бъдеще нашите възпитаници ще използват чуждоезиковото си обучение, представяйки богатата история, култура и съвремие на България. Посещението на постановката „Вишнева градина“ по Чехов бе достоен завършек на престоя в нашата столица!

Радичкови дни 2014

За пореден път отдадохме заслужена почит на нашия патрон – големия разказвач и посветен служител на каузата на българската духовност, Йордан Радичков.

Гости на тържеството бяха народният представител Филип Попов, Емилия Николова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Видин, отец Исаак от Видинска Света митрополия, представители на видинските медии. Поздравително слово отправиха гостите на тържеството и директорът на училището Любомир Георгиев. Той връчи наградите на победителите в конкурса за ученическо творчество на тема: „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни от лесните“ или „Защо му е на човека целият свят, ако няма едно обикновено гнездо, в което да се приюти нощем и да сбъдне сънищата си?“
Поздравления за наградените!

В категория написване на разказ:
1 място – Деница Ципоркова от 11А клас
2 място – Мария Николова от 10В клас
3 място – Синди Младенова от 11Г клас

В категория написване на есе:
1 място – Богомила Христова от 10Г клас
2 място – Никол Милкова от 11А клас
3 място – Кристина Петрова от 9Б клас

В категория създаване на стихотворение:
1 място – Ева Обесникова от 8Г клас
2 място – Зорница Йоханова от 11Г клас
3 място – Елеонора  Иванова от 11В клас

В конкурса за рисунка бяха отличени:
1 място – Радостина Ивова от 8Б клас
2 място – Владимир Петров от 8А клас
3 място – Симона Николова от 9Г клас
3 място – Катрин Челиева от 8А клас

За постигнати успехи в ученическия спорт и високото спортно майсторство бяха наградени:
Симеон Красимиров от 12А клас – лека атлетика
Натали Димитрова от 11Г клас – тенис на маса
Никол Драганова от 11Г клас – тенис на маса
Тони Тонев от 11Б клас – гребане
Росен Енчев от 10А клас – гребане
Ванес Антонова от 11А клас – гребане

После всички класове поднесоха венци и цветя пред паметника на Йордан Радичков. Учениците от осмите класове потеглиха „По стъпките на Радичков“ към Берковица и Клисурския манастир, а всички останали изработиха „Символична визия на ГПЧЕ“.  По ученическото радио прозвуча етюд от „Опит за летене“.

По повод патронния празник на ГПЧЕ  в училищната библиотека бе оформен кът под надслов „Светът на Радичковите герои“, който включва творчеството на Йордан Радичков, събрано в 7 тома, както и сборниците „Барутен буквар“, „Горещо пладне“, „Плява и зърно“, „Шест малки матрьошки и една голяма“.

Ученици от VIII клас пътуваха „По стъпките на Радичков“: Берковица, Клисурски манастир

Ученици от IX и X клас пътуваха до Монтана, за да посетят крепостта Монтанезиум /Монтана/, Чипровски и Лопушански манастир

Разходка по Дунав с кораб

 Програмата за отбелязване на патронния празник на ГПЧЕ „Йордан Радичков” приключи със запомняща се екскурзия в София. Инициативата бе на Евроклуба с ръководител г-жа Валя Александрова. С желание се включиха членове на училищните клубове „Млад предприемач” и „Литературен калейдоскоп”.
На 25.10.2014 г. учениците посетиха Националния исторически музей. Там освен обичайните експонати можеше да се види експозицията „Българска автокефална архиепископия“, представяща ценности от охридската архиепископия от 1015 година, сред които църковна утвар, книги, икони и други ценни предмети. По повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил бе подредена експозицията „Цар Самуил в битка за България“, разказваща за основни моменти от епохата на цар Самуил, за неговата личност, за семейството му, за войните му с Византия и за други важни политически личности от онова време.
След това видяхме стенописите в уникалната Боянска църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон” – един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, свидетелстващи за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.
В туристическа програма „Стара Сердика“ обходихме знакови места от нашата история като катедралния храм „Александър Невски” и църквата „Св. Неделя” и достигнахме до Народното събрание и Президентството …
Вечерта бяхме в Народния театър „Иван Вазов“, където Мариус Куркински постави „Ревизор“ от Н. В. Гогол и се превъплъти в ролята на Градоначалника, за да изобличи омразата, егоизма, лудостта, безпаметността, корупцията, алчността … и ни накара да се замислим.
На 26 октомври се потопихме в атмосферата на „Модерна София” и най-големия lifestyle МОЛ в София – Paradise Center. Завърнахме се с убеждението, че Радичков е продължител на Гоголевата школа с нейните митологизъм и магически реализъм, а най-добрата инвестиция е знанието.

Радичкови дни 2013

Пред паметника на Радичков в двора на Гимназията на 24.10.2013г. за поредна година почетохме паметта на Патрона. Приветствени слова за литературния магьосник на Северозапада произнесоха г-жа Даниела Рангелова, директор на ГПЧЕ ”Й. Радичков”, и гостът на ранното ни тържество г-жа Марийка Василева, настоящ началник на РИО – Видин и бивш помощник-директор и учител по български език и литература в Гимназията ни. Във връзка с обявения от МО на учителите по български език и литература конкурс за лично творчество, кореспондиращо с личността и художествения свят на Радичков, госпожа Рангелова и г-жа Василева връчиха на призьорите в него грамоти и награди. Първите места по випуски са следните: VIII клас – 1. Радостина Емилиянова Найденова – VIIIг, 2. Даяна Емилова Кирилова – VIIIб, 3. Лорина Тихомирова Пенчева – VIIIг; IX клас – 1. Николета Цецкова Начева – IXб, 2. Александра Цветанова Ценкова – IXв, 3. Борислава Страхилова Борисова – IXг, 4. Станислава Страхилова Борисова – IXг; X клас – 1. Станислав Орлинов Борисов – Xб, 2. Александра Александрова Ценова – Xб, 3. Виктория Цветанова Иванова – Xб; XI клас – 1. Даяна Олегова Цветкова – XIг, 2. Силвия Генчева Петрова – XIв, 3. Емануела Асенова Петрова – XIв; XII клас – 1. Кристина Любомирова Лазарова – XIIг, 2. Оливера Огнянова Костова – XIIв, 3. Лора Николова Стефанова – XIIв. Специалната награда за портрет на Й. Радичков получи Ема Асенова Джунинска от IXг клас. Учениците от училището изразиха своята почит, като поднесоха цветя пред паметника. След церемонията и заедно с класните си ръководители, те се отправиха към предварително набелязаните различни културни забележителности в нашия град като музеи, църкви, а някои посетиха и крайдунавския парк. Това е пример за традиция, която е жива и се обновява.

Към родния край на Йордан Радичков заминаха с автобуси (веднага след ранното тържество в училищния двор на 24.10.2013г.) само учениците от осми клас в Гимназията. При пътуването към Берковица те се отбиха на жп прелеза до гр. Дунавци, където се проведе и практическо упражнение по БДП за особеностите и правилата на движението в извънградски условия и при пресичане на жп прелез. На първата си традиционна разходка в Берковица нашите осмокласници видяха Дървото на Радичковото творчество, Часовниковата кула, Чешмата на малинарките и посетиха етнографския музей и музея на Иван Вазов. Представата им за родните места на Патрона бе допълнена от посещението на близкия Клисурски манастир. В края на деня, уморени, но изпълнени с много приятни бъдещи спомени, те се завърнаха във Видин.

Поредна изява на духовността в ГПЧЕ ни поднесоха учениците на г-жа Вержиния Василева, учител по английски език. На 25.10.2013г., като част от изявите, свързани с Радичковите дни и с празника на Видин – Димитровден, те осъществиха подготвеното от тях радиопредаване за този изконен български празник с информация за появата му, обредната му същност, личността на чествания светец и отправиха поздрав към празнуващите го именници. Осмокласниците поканиха своите слушатели да се включат в българското хоро, което се изви под звуците на народната музика във фоайето на втория етаж след шестия час. Това създаде позитивна празнична нагласа и за предстоящите почивни дни.

Сборна група от ученици и учители от ГПЧЕ замина на 24.10.2013г. за двудневна екскурзия до София като част от изявите по време на Радичковите дни в Гимназията. Нашите герои потеглиха с ранния сутрешен влак от видинската жп гара и след няколкочасовото пътуване достигнаха столицата и се настаниха в очакващите ги автобуси, които ги закараха на Цари Мали Град (село Белчин), разположен на хълма „Св.Спас“. В уникалната антична римска крепост, чието име вероятно означава „Малък Цариград“, те се пренесоха в света на Късната античност чрез съприкосновението с римски военни доспехи и стенобитни оръдия, както и други възстановени оригинални или реконструирани артефакти като подкови, звънци, нашийници, облекло на местното население,  вертикален тъкачен стан, накити, копчета, монети. Част от открития на 18 юли 2013 г. комплекс е и изцяло реставрираната средновековна църква „Св. Петка“.

Същата вечер учениците  гледаха спектакъла на Александър Морфов ”Дон Жуан” по Жан-Батист Молиер в Народния театър ”Иван Вазов” град София и това бе поредна проява по отбелязване на патронния празник на Гимназията. Според А. Морфов: ” Става дума за един човек, който е въплъщение на свободата. Човек, който няма зависимости – нито семейни, нито религиозни, нито социални. Това е еманация на свободния човек.” В ролята на вечния прелъстител Дон Жуан бе видинчанинът Деян Донков. След края на спектакъла той и Филип Аврамов от сериала „Домашен арест” се срещнаха с учениците, раздадоха автографи и се снимаха с тях за спомен, за което бяха наградени с бурните аплодисменти.

На 25 октомври част от учениците посетиха храм-паметника „Ал. Невски“, където чуха интересна беседа; паметника на Иван Вазов; църквата „Света София; Археологическия музей с Вълчетрънското златно тракийско съкровище и златната маска от Свещари; най-древната църква в София от IVв. ротондата „Свети Георги“; Дворецът на княз Батенберг.

Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се срещнаха в Министерството на младежта и спорта и с Йордан Йовчев – заместник-министър на младежта и спорта.

Те се снимаха и със спортистката Юлия Боянова – председател на Българската асоциация „Спорт за учащи“, а после посетиха музея на физическата култура и спорта, един от 100-те национални туристически обекта, намиращ се в централния корпус на националния стадион „Васил Левски“.

На връщане вечерта всички отново си припомниха романтиката на пътуването с родната железница. Ранно пиле, рано пее и затова рано тръгнаха, но и късно се върнаха, и много видяха.


Радичкови дни 2012

На 24.10.2012 г. бе отбелязан патронният празник на ГПЧЕ “Йордан Радичков“ и бяха открити Радичкови дни 2012. Пред паметника на писателя се събраха ученици, учители, служители. Гости на тържеството бяха г-жа Елка Георгиева – заместник областен управител, Архимандрит Самуил, г-н Валентин Найденов – член на УС на Училищното настоятелство.

Ученици от групата за ИКД “Аз пиша, творя, рецитирам“ съчетаха биографичните факти за Й. Радичков с цитати от творчеството му, разкриващи мъдростта и човеколюбието на писателя.

„Пренесъл мъдростта на вековете, Радичков стана част от нашия живот – факт колкото радващ, толкова и задължаващ ни – да бъдем по радичковски искрени, честни, необикновени и невероятни“ – каза в тържественото си слово, с което поздрави присъстващите с празника, г-жа Даниела Рангелова, директор на училището.

В рамките на Радичкови дни 2012 бе обявен конкурс за есе, разказ, стихотворение, рисунка по една от темите: Всеки човек избира своя пътека и се катери в самота и Бог може да го има и да го няма, но ти живей така, все едно че го има.

С грамоти бяха отличени: Йоанна Георгиева Насфади – XII а, Валентина Нинкова Дилова – XII б, Магдалена Венелинова Максимова – XII г, Елица Ангелова Борисова – XII в, Аманда Николаева Пекова – XII а, Бетина Мирославова Манчева – XII в, Даяна Даниелова Миткова – XI б, Оливера Огнянова Костова – XI в, Йоанна Илиева Николова – XI б, Моника Валентинова Тодорова – XI г, Даяна Олегова Цветкова – X г, Силвия Генчева Петрова – X в, Станислав Орлинов Борисов – IX б, Мила Мариянова Узунова – IX б, Теодора Петрова Маркова – IX б, Джулия Сергеева Ванчова – IX г, Зорница Йоханова Йоханова – IX г, Александър Красимиров Цолов – IX г, Габриела Руменова Илиева – VIII г, Богомила Руменова Христова – VIII г, Николета Цецкова Начева – VIII б, Моника Тодорова Миланова – VIII г, Наталия Любомирова Борисова – VIII а, Михаела Йорданова Георгиева – VIII г.

Бяха наградени най-добрите сред всичките добри творби с автори: Валентина Нинкова Дилова – XII б, Оливера Огнянова Костова – XI в, Даяна Олегова Цветкова – X г, Станислав Орлинов Борисов – IX б, Богомила Руменова Христова – VIII г.

На 25 октомври се осъществиха екскурзии до Козлодуй, Враца и Берковица.

Учениците, които не пътуваха до Козлодуй, Враца и Берковица, отбелязаха патронния празник в училище по предварително изготвена програма.

Радичкови дни 2011

Литературно четене

 

 

 

 

 

Класиране по категории

Есе

1. Йоана   Тошева   Иванова – 12б

2. Лорин   Бойкова   Спиридонова – 10а

2. Мила   Мариянова   Узунова – 8б

3. Станислав   Орлинов   Борисов – 8б

3. Бетина   Мирославова   Манчева – 11в

3. Гергана   Трофимова   Андреева – 11б

поощрителна : Николета   Ангелова   Първулова – 8а; Зорница   Йоханова   Йоханова – 8г

Стихотворения

1. Славяна   Любомирова   Тодорова – 12а

2. Йоана   Илиева   Николова – 10б

3. Оливера   Огнянова   Костова – 10в

Разказ, приказка

1. Паола   Николаева   Петкова – 8г

2. Валери   Деянов   Васелинов – 10б

3. Силвия Мирославова Каменова – 12г

Рисунка

1.  Мишел   Миленова   Георгиева –  11а

2.  Емануела   Славева   Ганева – 11а

Презентация

1. Людмил   Иванов   Иванов – 11а

1. Светослав   Данчев   Славчев – 11а


Радичкови дни 2010

Откриване на Радичковите дни с поднасяне на цветя пред паметника на писателя в училищния двор – 19.10.2010г.


Конкурс за превод на английски език на текстове на Йордан Радичков – 20.10.2010г.

Първо мястo – Луиза Каренова Мирзоян от 11а клас за направения превод на “Дъждовен влак”

Второ място – Катрин Тихомирова Миловска от 11а клас за направения превод на “Убий мухата”

Трето място – Славяна Любомирова Тодорова от 11а клас за направения превод на “Опит за летене”


Литературно четене на текстове от Йордан Радичков – 21.10.2010г., крепост „Баба Вида“


Спортен празник – 22.10.2010г.

 


Конкурс за ученическа рисунка „Педя земя“

Първо мястo – Кристиан Венелинов Цветанов от 12в

Второ място – Кристина Любомирова Лазарова от 9г

Трето място – Андреа-Селесте Методиева Ангелова от 8г

Конкурс за есе

Първо мястo – Бетина Мирославова Манчева от 10в клас

Второ място – Радослав Василев Рачев от 11а клас

Трето място – Косара Валентинова Димитрова от 8г клас


Конкурс за стихотворение

Първо мястo – Ивона Пламенова Иванова от 12г клас

Второ място – Оливера Огнянова Костова от 9в клас

Трето място – Цветомира Николаева Ганчева от 11в клас


Конкурс за съчинение

Първо мястo – Александър Анатолиев Гоголов от 9в клас

Второ място – Даяна Олегова Цветкова от 8г клас

Трето място – Анна-Мария Йорданова Петкова от 8г клас


Конкурс за разказ

Първо мястo – Моника Георгиева Миладинова от 9в клас

Второ място – Елица Бориславова Милчева от 9г клас