Участие в националния кръг на олимпиадите по английски и френски език

За радост на всички нас, тази година Оливера Костова от XI В клас се класира за националния кръг на олимпиадите и по английски, и по френски език. Ето нейните впечатления:
Националната олимпиада по английски език се проведе на 23 март в Монтана. Това доста улесни участниците от нашия град при пътуването. Тъй като пристигнахме предишния ден, имахме предостатъчно време за почивка и адаптация. Програмата на мероприятието (коктейл и концерт, организирани от ГПЧЕ „Петър Богдан”) успя да ни създаде приятно настроение. Хотелът, в който бяха настанени всички участници (над 150,) задоволи всичките ни нужди откъм удобство и спокойствие. За моя изненада, сутринта на 23 март всички бяхме по-скоро нетърпеливи, отколкото притеснени. Олимпиадата мина гладко, нивото не бе по-трудно от областния кръг, квесторите много разбиращи и предразполагащи, организацията и контролът на максимално високо ниво. След като приключихме с работата (още преди да изтекат регламентираните 4 часа), излязохме уморени, но усмихнати и доволни. След благополучното прибиране у дома, единственото, което остана – освен спомените – е нетърпеливо да чакаме резултатите.

Националния кръг на олимпиадата по френски език не ме накара да чакам дълго, състоя се още следващата седмица – 29.март. Град Ловеч ни посрещна (мен и г-жа Таня Миланова) малко мрачно, времето бе хладно и облачно. Както може да се очаква от един културен център обаче имаше какво да се разглежда. Както и на предишната национална олимпиада, тук също престоят бе два дни. В деня преди олимпиадата беше пристигането, посещението на стария град, Ловешката крепост, Покрития мост (което аз и г-жа Миланова сами предприехме). Както при всяка национална олимпиада, програмата включваше откриване, тържество и коктейл – личеше голямото старание от страна на гимназията и ръководителите. В обстоятелствата, в които бях – единствен представител от град Видин – чувствах леко притеснение, но в крайна сметка нямаше никаква полза от стрес или страх. Сутринта на 29 март хотелът живна от рано, още в 9 часа сутринта бяхме събрани в гимназията, инструктирани и изпратени по стаите. Олимпиадата стартира по график в 10:00, нивото на теста може би грешно прецених в онзи момент като по-трудно –  просто самото участие ми се стори по-голямо предизвикателство. Предадох работата си малко по-рано от 14:00 часа и с излизането от гимназията започна пролетната ми ваканция, която обещаваше заслужена почивка.