Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

Абитуриенти, завършвате скоро средното си образование и НАП напомня за вашите здравноосигурителни задължения!

От началото на юли до момента на започване на работа или до стартиране на редовно обучение в университет трябва сами да внасяте здравните си осигуровки.

Какво трябва да направите?

  •  Подавате в НАП Декларация образец 7 (за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски).
  •  Заплащате вноските за месеците от юли до започването на обучението Ви като студент.

Какъв е размерът на месечната вноска?

Към момента е 37,32 лв. (м. май 2024 г.). Преди да платите, проверете тук: актуалния размер или в здравноосигурителния калкулатор .

Кога се прави вноската?

До 25-то число на следващия месец (до 25 август трябва да декларирате и платите сами здравните си вноски за юли 2024 година).

Къде?

  •  в офис на приходната агенция
  •  по пощата с обратна разписка
  •  през портала с е-услуги на НАП чрез ПИК*: https://portal.nra.bg/

подаване

плащане

Важно❗️

Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права и до спрян достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

За просрочените вноски се начислява законова лихва.

 За приетите в университет в чужбина. 

В случай че ще бъдете студент в чужбина, следва да представите в офис на НАП документ, удостоверяващ обучението Ви зад граница. В противен случай, ще бъдат прекъснати здравноосигурителните Ви права.

Ако ще бъдете студент задочно обучение, трябва сами да плащате здравните си вноски.

Какво е ПИК*?

ПИК е персонален идентификационен код, който получавате безплатно във всеки офис на НАП. С него ще можете да подавате декларациите си, да проверявате осигурителния си статус, да заплащате задълженията си и много други.

Повече прочетете тук:

НАП в социалните медии

Facebook

Twitter

LinkedIn

YouTube

Покана за магическа пиеса

Изпращаме Ви покана за магическа пиеса във Видин и много ще се радваме да се видят истински почитатели на вечната класика!

Сюжетът разказва познатата ни история на братята Антиох, Кадмус и Игнотус Певерел и срещата им с … вие знаете кого, както и ще видите съдбата им в мислоема.

Освен това ще се срещнем с Йоланта и Хардуин Потър, прародители на… вие знаете кого!

Зад спектакъла има 6 месеца репетиции, много познати и нови заклинания, магически пръчки и много магия! Заповядайте!

Семинар на тема „Демократичното участие и гражданско образование“

ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин организира семинар на тема „Демократичното участие и гражданско образование“ по проект „Активни за укрепване на европейските ценности“ на програма Еразъм+.
Семинарът ще се проведе на 16.02.2024 г. от 15:00 ч до 18:30 ч в Конферентната зала на хотел Ровно. От 19:00 ч е организирана вечеря, която се финансира от проекта.
Най-учтиво Ви каним да присъствате на семинара в хотел Ровно.
Прилагаме Формуляр за регистрация за участие в семинара.
Регистрация ще се приема до 09.02.2024 г.

Коледно настроение в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

СКЪПИ РОДИТЕЛИ, УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

На прага на най-светлия празник в годината – Рождество Христово – да се включим в Коледната суматоха и да направим този ден незабравим! Да подпомогнем създаването на празничната украса в училището и да увеличим богатството на Коледния базар! Декември е грижа, внимание и мисли към най-любимите хора! Това е времето, изпълнено с подаръци, изненади, срещи, писма и картички!

Благотворителният коледен базар „Творим вълшебства, даряваме усмивки и доброта“ се организира по инициатива на Училищното настоятелство и Ученическия парламент. Със събраните средства от базара и дарения ще бъдат изградени кътове за отдих, споделяне и учене. Нека направим училището по-привлекателно и уютно!

Очакваме ви на 21 декември от 10:00 часа до 16:00 часа и на 22 декември от 9:00 часа до 13:00 часа в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, за да съпреживеем емоциите и настроението на нашите прекрасни деца!

С уважение,
Лидия Каменова – председател на Училищното настоятелство