Театрално студио на английски език

Театралното студио на английски език е сформирано по проект УСПЕХ с ученици от 8 и 9 клас, с ръководител Камелия Георгиева.
Учениците с артистични нагласи, които искат да обогатят знанията си по английски език, предпочетоха предизвикателството на класическа пиеса пред съвременна, понеже тя представя непреходни ценности в човешките взаимоотношения. Те избраха пиесата „Венецианският търговец“ от Шекспир, преработена и адаптирана от Джени Дуули и публикувана от издателство “Еxpresspublishing”, Unitedkingdom. Представлението, което е филмирано и представено в сайта на Гимназията, е представено пред учениците от ГПЧЕ и пред гражданите на гр. Видин на 19 май 2014 г. в салона на Драматичен театър – Видин.
Пиесата „Венецианският търговец“ е написана от Шекспир през 1596 година, когато той е на 32 години. Тя разказва няколко истории, които са свързани. Едната е любовната история между Басанио и Порша: Басанио обича Порша, но трябва да вземе пари на заем, за да пътува до Белмонт и да я поиска за своя жена. Другата история е за приятелството между Антонио и Басанио: Антонио иска да помогне на Басанио да намери назаем парите, от които се нуждае, но цената е много висока. Третата е историята на двама стари врагове, Шайлок и Антонио: Антонио решава да помоли Шайлок да му заеме пари, но Шайлок открива своя шанс за отмъщение.
Сцената, която е  кулминацията в пиесата, е съдебният процес. Дюкът на Венеция води дело срещу Антонио, който дължи пари на Шайлок. Те са подписали договор, че ако Антонио не може да върне парите на Шайлок, той може да вземе парче плът от него, от която част от него си избере. Антонио вече има пари и иска да му ги върне двойно, но Шайлок не иска пари. Той иска  да се спази договора им и съдът да му разреши да вземе парче плът от Антонио точно от сърцето му. Порша иска са помогне на приятеля на мъжа си, който му е заел пари и е помогнал тяхната любовна история да процъфти. Тя се представя за адвоката Балтазар и тълкува договора дословно и казва, че трябва точно да се спази, че Шайлок може да вземе парче плът от Антонио, но няма право да пролее и капка кръв. Шайлок разбира, че губи делото и е много нещастен, а Антонио е щастлив, че печели живота си обратно. Приятелят му Басанио и Порша също са щастливи.
Фразата, която е надживяла пиесата, и се използва и сега в Англия в ситуация, когато някой иска обратно повече от това, което е дал на заем, е: “значи, искаш твоето парче плът“.

В РОЛИТЕ:
Антонио – ВанинаВладова – 8 а
Басанио – Михаил Цветанов – 9 г
Порша – Лорина Пенчева – 8 г
Шайлок – Александра Ценкова – 9 в
Нериса – Дияна Цветанова – 9 в
Грасиано – Анна Користашевская – 9 в
Лоренцо – Моника Лозанова – 9 в
Джесика – Румяна Ромеова – 9 в
Саланио – Борислава Панчева – 8 а
Саларино – Михаела Михова – 9 в
Дюка на Венеция – Михаела Михова – 9 в
Ланселот – Борислава Панчева – 8 а
Принца на Мароко – Анна Користашевская – 9 в
Принца на Арагон – Румяна Ромеова – 9 в
Балтазар – Лорина Пенчева – 8 г
Разказвач – Глория Тончева – 9 б
Разказвач – Марина Петкович – 9 б