Иновативно училище


Посещение на ОУ „Иван Вазов“ – гр. Бургас
Споделяне на опит и добри практики по НП „Иновации в действие“.
юни 2023


ПОРЕДЕН УСПЕХ

Светлозара Златанова от 11б клас спечели второ място в Национален конкурс за ученици на тема: „ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ В КЛАСНАТА СТАЯ“– GREENEDU AND DIGEDU в категория: Награда за зелени умения (GREEN EDU).

Конкурсът се организира от Националния екип експерти по професионално образование и обучение към Център за развитие на човешките ресурси. В двете категории на конкурса – Зелени умения в класната стая (GREEN EDU) и Дигитални умения в класната стая (DIGIEDU) се включиха общо 90 участника от цялата страна, от които 65–ма за категория „GREEN EDU” и 25-ма за категория „DIGIEDU”, като зададените критерии са: иновативност, въздействие, приложимост и устойчивост. Победителите бяха наградени на специално събитие на 30.11.2022г. в град София.

Тази награда е поредно постижение на Светлозара за тази година.

Зара, успех във всички следващи начинания!


Стартираме настоящата учебна година с награди от предходната – грамота и материални награди за отлично представяне на Светлозара Златанова от 11 б клас в Празника на химията 2022, преминал под мотото „Химията – от колбата, през компютъра към бъдещето“.

Светлозара, продължавай все така – само напред и нагоре във всички следващи начинания!


Днес, 29 юни 2022г., се проведе церемония по награждаване на 12-те учители дигитални новатори в конкурса на БАИТ „Дигитални новатори в образованието“ 2022. Янка Виткова – старши учител по математика, бе отличена с грамота за II място в категория Мултиплициране на иновативните учебни решения.

От сърце я поздравяваме, че е сред 12-те отличени в конкурса. Тя се пребори в конкуренция с над 90 участници от цялата страна и е единствена от Видин.


В часовете по физика в 9. клас бе проведена лабораторна работа на тема: „Изследване на електрически вериги с полупроводникови елементи“. Целите на лабораторната работа са свързване на полупроводников диод и конструиране и изследване на полупроводников индикатор за напрежение. Всеки ученик имаше възможност да работи самостоятелно или в екип, ползвайки учебните комплекти „Електричество“, закупени по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда„. Някои от часовете бяха проведени в библиотечния кът на гимназията, създаден по същата Национална програма.

юни 2022


На 23.06.2022 година учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин взеха участие във Форум за споделяне на успешни иновации за осъществяване на проектно-базирано обучение, за работа в екип и др. Учителите и учениците представиха успешни иновативни практики, които бяха посрещнати с интерес от присъстващите на форума. Учениците, изучаващи испански език, и г-жа Станкова, учител по испански език, в края на представянето поздравиха присъстващите с песен.


Десислава Маринова – носител на стипендията „Изследователи на знанието“


Мобилност по НП „Иновации в действие“ в партньорство с 40. СУ „Луи Пастьор“-София, 56. СУ „Проф. Константин Иречек“ – София и ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ -Правец. Нови приятелства, емоции и споделени мисли!

април 2022

Нови методи на преподаване представиха в езиковата гимназия във Видин


Отборът „THE EVERGREENS“ в състав: Ивелина Христова – 12г клас, Мартин Стефанов – 11а клас, Светлозара Златанова – 10б клас и Александра Валентинова – 10б клас, с научен ръководител старши учител Галя Митова, се класира в топ 3 на финала на Националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор-2022“. Участниците трябваше да предложат своята иновативна идея, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще. Нашият отбор разработи многокомпонентен проект на тема „ECONMANIA – МИСИЯ ЖИВОТ“, чиято основна цел е създаването на робот, пречистващ водата от българския участък на река Дунав край Видин и използването й в балнеокомплекс за възстановяване на хора, боледували от COVID-19.

Първият етап на конкурса (предварителна селекция) включваше презентиране на проектното предложение и мотивацията за разработването на продукта, както и триминутно видео за представянето на проекта.

За участие във втория етап (финално класиране) допуснатите отбори изработиха презентации с детайлна информация за своите проекти.

Във финалния (трети) етап се осъществи защитата на проектите пред жури, включващо представители на Грийнпийс България, Ratio, Junior Achievement, Technomagicland, Clean & Circle и др.

Трите най-добри отбора, сред които и нашия, получиха възможност за менторство по време на изпълнението на проектите си. Във финалния етап бе проведено състезание по химия, което безапелационно бе спечелено от отбора на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин.

Получените грамоти и награди са признание за иновативното мислене на участниците от отбора „THE EVERGREENS“ и за техния принос за разработването на зелените иновации на бъдещето.


ПЪРВО МЯСТО НА ДЕСИСЛАВА МАРИНОВА ПО ХИМИЯ

На 25 март се проведе финалния етап на Националния конкурс „Химичните технологии около нас 2022“.

Десислава Маринова от 12.В клас презентира темата „Замърсяване на водите с нефтопродукти“ на немски език, запознавайки присъстващите със съвременни технологии за пречистване на нефт – суперабсорбиращ полимерен материал, който поглъща 40 пъти повече от собственото си тегло; микроподводници със суперхидрофобно покритие, аерогел, използван от НАСА за събиране на космически прах, както и магнитни наноструктури.

Комисия в състав проф. д-р инж. Данчо Даналев, проф. д-р инж. Димитър Дончев, доц. д-р Ружа Харизанова и гл. ас. д-р инж. Владислава Иванова единодушно присъди първо място на възпитаничката на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин.

Деси, поздравления за успешното представяне!

Продължавай все така – само напред и нагоре към поредния връх!


Седмица на Франкофонията в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Заключителното събитие за седмицата на Франкофонията в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – гр. Видин бе благотворителната кулинарна изложба-базар „Предизвикателствата на френската кухня“, подготвена от учениците от 10. и 11. клас, изучаващи френски език с преподавател г-жа Ваня Симеонова.

След работата си по избраните рецепти в часовете по френски език, учениците бяха приготвили подбраните от тях ястия и десерти, които бяха презентирани по подходящ начин на 29 март във фоайето на гимназията.

Киш с шунка, кашкавал и сирене, палачинки, шоколадови кексчета, профитероли, мадленки, сладкиш с ябълки, кроасани, макарони, еклери, мъфини по френски рецепти и много други френски деликатеси, приготвени с много любов, вдъхновение и забавни моменти, които бяха запечатани на видео или снимки по време на процеса на приготвяне предизвикаха силен интерес сред учениците, учителите и гости на училището.

Към събитието проявиха интерес и се включиха със свои произведения и ученици от групите по немски език – един прекрасен и свеж лимонов тарт.

Всеки опитал от френските кулинарни изкушения имаше възможност да си вземе по време на базара от диплянките с преведените на български език рецепти, които също бяха изработени от учениците.

Събраните средства от базара ще бъдат използвани за закупуване на художествена и учебна литература на изучаваните втори езици в гимназията – френски, немски, испански и руски.

Такава кулинарна изложба базар по френски рецепти се организира в гимназията за пореден път, като всеки път събраните средства се даряват или закупуват материали за благотворителни каузи, избрани от учениците.


Предизвикателството да четеш … предизвикателството да обичаш трудностите и да ги преодоляваш

За втора година екип от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ взе участие в петото издание на състезанието Défi lecture Langue Vivante 2 (Предизвикателството да четеш на френски език). Но тази година участието беше забележително, а многомесечните усилия – възнаградени.

Какво представлява състезанието и как стигнахме до победата ще ви разкажем сега.

Състезанието, наречено Предизвикателството да четеш се организира всяка година от Френския културен институт. В него могат да вземат участие ученици от 10. и 11. клас, които изучават френски език като втори чужд език в гимназиалната училищна степен. Целта му е да събуди у учениците интерес към художествената литература и да ги подтикне да четат на френски език. Така, освен в часовете, те имат възможност да обогатят своите знания и умения по още един атрактивен начин.

Книгата за четене е избрана и предоставена от Френския институт в края на месец ноември и до датата на самото състезание, тази година това беше на 25 март, участниците трябваше да прочетат книгата и да се запознаят в детайли с нейното съдържание. По време на състезанието, което се проведе в 4 кръга те трябваше да отговарят на въпроси, свързани с най-малки подробности от съдържанието на романа. Всеки кръг се състоеше от 40 въпроса, на които отговорът трябваш да бъде даден за много кратко време. Всеки от кръговете беше на елиминаторен принцип, като до финалния достигнаха участниците от нашето училище и от 73. СУ „Владислав Граматик“- София.

И ако миналата година първото ни участие беше и първи опит, който ни класира на пето място в България, то това ни амбицира и накара да се трудим много повече и тази година с гордост успяхме да се класираме на второ място.

Да си пожелаем догодина отново да представим достойно гимназията и града и да възнаградим усилията ни с първо място в това толкова интересно състезание.


22 март – Световен ден на водата

Всяка година на 22 март се отбелязва Световният ден на водата. Учениците от профил „Химия и опазване на околната среда“ се включиха в тази инициатива, чиято цел е да се привлече общественото внимание към значението на този ресурс и проблемите с опазването му. Ивелина Христова от 12.Г клас, Мартин Стефанов от 11.А клас, Светлозара Златанова и Александра Валентинова от 10.Б клас представиха своя проект „Мисия живот“, достигнал до финала в Националното ученическо състезание за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“2022. Десислава Маринова от 12.В клас представи видеофилм със свои идеи за използване на минералната вода в село Сланотрън. Специален поздрав към присъстващите отправиха и учениците от клуб „Музика и здраве“. И накрая – състезание с много награди. Празникът завърши с призив към младите хора:

„Нека всички ние, поотделно и заедно, опазваме чистотата на водата и я използваме разумно!“


ДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ ОТ ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ ПРЕДСТАВЯТ АВТОРСКИ ТЕХНОЛОГИЧНИ ПРОЕКТИ ПО ПРИЛОЖНА ФИЗИКА

Учениците от десетите класове на Видинската езикова гимназия демонстрираха своите самостоятелни изследвания в областта на приложната физика, в тематичната област „Електромагнитни явления“. Научните търсения на нашите млади физици се материализираха в крайни продукти- модели, предназначени за технологична или практическа употреба.

Нашите ученици са мотивирани изследователи не само в езикознанието и литературата, но и в областта на фундаменталните и приложните природни науки.


Отлично представяне на Светлозара Златанова от 10б клас и на Мартин Стефанов и Силвия Йончева от 11а клас в Младежката сесия „За физиката с любов“, проведена в рамките на „Европейската нощ на учените- 2021“. Инициативата е осъществена по проект „Учените в триъгълника на знания“, финансиран от Европейския съюз по Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020″, дейности Мария Кюри.


НАШИТЕ МЛАДИ НАДЕЖДИ В ОБЛАСТТА НА ПРИРОДНИТЕ НАУКИ С УЧАСТИЕ ВЪВ ФИЛМОВА ПРОГРАМА В ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ

На проведената през месец юни във Видин 49-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФИЗИКА на тема: „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища“ Светлозара Златанова – ученичка от 10б клас завоюва впечатляващото второ място в състезателната категория „Ученическо есе“, а Силвия Йончева и Мартин Стефанов от 11а клас спечелиха наградата за презентация.

На 25 септември нашите млади природоизследователи участваха и във филмовата програма „ЗА ФИЗИКАТА– С ЛЮБОВ“, проведена в контекста на програмата „Европейска нощ на учените 2021“, модул „K-TRIO ЗА ДЕЦА“. Чрез своите авторски филми: „Светът на галактиките“ и „Телескопът Хъбъл“, нашите млади научни надежди не само въвеждат аудиторията в една прекрасна виртуална астрономическа разходка, но и демонстрират своите отлични дигитални способности.

За участието си в Националната конференция и във филмовата програма нашите талантливи ученици се подготвяха под ръководството на преподавателя по физика и астрономия в ГПЧЕ- Галя Митова.


Партньорска визита по Национална програма „Иновации в действие“ в СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен. Ползотворна и много емоционална среща с нашите приятели. Научихме много и се забавлявахме!

юни 2021


Интерактивно завършване на учебната година по история и цивилизации в ГПЧЕ

На 23.06.2021г. учениците от 9 В и 11 класове с профилирана подготовка по история, заедно със своите преподаватели – Валя Александрова и Кристина Божидарова, проведоха заключителните си уроци – обобщение на място, което пише и разказва историческото минало в момента – проучвателните теренни разкопки до село Синаговци, около строящия се високоскоростен път Видин-София. Гост-лектор и разбира се – домакин в разказите как се реставрира миналото, бе доц. Здравко Димитров.

Отново интересът да „се докоснеш“ до източниците на историята в теренни проучвания бе водещ и във въпросите на учениците. Осъзнаването за връзката на археология, антропология, топонимия, като помощни науки на историята се усети осезателно, когато една находка в нашия край „проговаря“ чрез знанията на изследователите!

Голяма емоция и отношение към миналото на нашия край през три различни исторически цивилизации видяхме днес в толкова мащабни разкопки, съхранили времето на траки, римляни и средновековна България от X век. Некрополи, накити, керамика, монети, представени в разказите на студенти и археолози, превърнаха площадката в открита класна стая за любопитните ученици от нашата гимназия. Щастливи сме, че успяхме да се докоснем до света на нашето минало чрез обект, който ще бъде представян след време само като реставрация и находки.

Няма по – ценно знание от съпреживяването на миналото и особено, когато то се пише в нашия роден Дунавски край. С нетърпение чакаме есента, за да продължим нашето обучение сред археологическите проучвания на Антична Бонония и Рациария! А г-жа Александрова и г-жа Божидарова обещават още много интересни срещи с историята ни чрез образователни продукти, базирани на срещи, пътешествия и исторически дискусии!!! Весело лято!