Ученици от Езиковата гимназия изследват местните митове и обичаи

Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ участват в съвместен проект на Държавен куклен театър – Видин и общинската организация за туризъм и спорт – град Алексинац /Сърбия/ на тема: „Подкрепа за развитието на трансграничния туризъм чрез куклено театрално изкуство“. Основната им дейност бе изследване и проучване на митове и легенди, етнографски и фолклорни особености от региона. Членовете на клуб „Литературен калейдоскоп“ и ученици от 9 клас в училището с ентусиазъм се включиха в проучването. Събраният материал бе систематизиран от преподавателя по БЕЛ и ръководител на клуба, г-жа Пенка Милушева, и предаден за подготовка на сценарий за театрално представление. Така талантливите гимназисти със своите оригинални текстове участваха в новата театрална постановка „Съседски закачки“.
Препълнена бе залата на Кукления театър – Видин на премиерното представление на 17.04.2015 г. във Видин, а присъстващите си тръгнаха очаровани. Бурни аплодисменти съпътстваха “Съседски закачки“ при представянето и в Дома на културата в Алексинац. Следващата стъпка е подготовката на творбата като туристически продукт.
Своят принос за откриването на интересни легенди, обичаи и ритуали дадоха деветокласниците Александра Петрова, Виктория Михайлова, Ева Станиславова, Даяна Кирилова и Силвия Емилова.  За представлението в Алексинац  пътуваха Ванеса Миткова, Санела Борисоваи Стилиян Стефанов от 9Б кл. и Вероника Динова и Теодор Димитров от 9В клас, от чиито изследвания на колорита на националните традиции са използвани мотиви в куклената постановка. „Някои от изследванията ще бъдат използвани и при следващи постановки, защото са много оригинални и интересни“ заяви директорът на Кукления театър Поли Трифонова.

Клуб „Журналист“ в ГПЧЕ