140 години от Априлското въстание

Страстната седмица … Време на преосмисляне на ценности и духовност, на извисяване и победа на доброто! За нас – съвременниците на динамичния 21 век символично ли светлината на Великден тази година съвпадна с отбелязването на връхната точка в „Българският Великден“ – отбелязване на 140 години от подвига на априлци от лето 1876-то!

Училищният звънец със звуците на възрожденските песни на априлци импонираше на атмосферата на тържественост, размисли и преклонение! Припомнихме подвига на хората в Батак, Панагюрище, Копривщица с класическият филм – „Апостолите“.

Самите ние – младите възрожденци в ГПЧЕ, създадохме скромна галерия на лидерите на въстанието в табла със снимки, мисли, цитати, информация за главните апостоли на въстанието. Така повече ученици накратко могат да се запознаят или припомнят лицата на въстанието.

В радиопредавания по ученическата уредба в училище звучаха стихове и авторски разкази на Илона Кидикова, с част от които ще участва в конкурсa на общобългарски комитет „Васил Левски“ и конкурса на фондация „Родолюбие“.

 

 

Нека пазим и препредаваме българската памет и подвиг, за да ни има и пребъде българското!