50 ГОДИНИ Английска гимназия – Видин

Днес трябваше тържествено да отбележим 50-годишния юбилей на нашата гимназия. В училището трябваше да се проведе тържествен педагогически съвет. В обновения театър трябваше да представим театрален спектакъл по пиесата “Образ и подобие“ на Йордан Радичков – видния патрон на гимназията. На централния площад трябваше да се проведе концерт с участието на нашите таланти. Всичко трябваше да е по друг начин, но за жалост, обстоятелствата възпрепятстваха намеренията ни за тържествено честване на днешния празник.

50-годишният юбилей на Гимназията с преподаване на чужди езици е основателен повод за равносметка на безспорното ни забележително присъствие в историята на българското образование. 50 години – богати на спомени! 50 години – цяла епоха с много и ярки  човешки съдби! Училище с достойно за гордост минало и с настояще, изпълнено с предизвикателства и мечтания. Училище с бъдеще, защото бъдещето на българската нация расте в него. Днес, когато нашето училище празнува своята 50-годишнина, ние -неговите съвременни съзидатели, изпитваме гордост, че сме част от неговата история. Да си учител и ученик в такова училище, това е мисия, призвание и чест.

Прието е на такъв празник да се говори за успехите и постиженията, които за тези 50 години са толкова много, че няма как да изредя всички. Тези успехи ни отреждат водещо място не само сред училищата във Видинска област, но и в страната – години наред сме сред 50-те училища, представящи се с най-високи резултати на ДЗИ.

През изминалите 50 години десетки директори, педагози и служители с целенасочен труд, с иновативен дух  и творческо вдъхновение са градили този цветен, светъл, духовен, невероятен училищен свят, влагали са мъдрост, сърце и душа, за да образоват, насърчават и напътстват хилядите възпитаници на гимназията, които днес са посланици на авторитета и престижа на гимназията в целия свят.

Честит празник на всички бивши и настоящи учители и служители, оставили частица от себе си в богатата история на гимназията! Дълбок поклон пред всички вас, посветени служители на най-благородната и хуманна кауза – просперитета на училището като културна институция и благото на българските деца! Пожелавам Ви здраве, дълголетие и непресекващо вдъхновение за успехи във всяко житейско начинание!

Честит празник на всички наши възпитаници – бивши и настоящи! Благодаря им за положения труд, за показания талант, воля и желание за успехи! Пожелавам им да бъдат добри хора, да успяват със знания и умения навсякъде, където и да се намират, и да се гордеят, че са възпитаници на Видинската езикова гимназия!

Да ни е честит юбилеят! Да си пожелаем здраве и още много, много успехи на нашата Английска гимназия. Искрено се надявам, през есента всички заедно да отбележим тази знаменателна годишнина.

Любомир Георгиев
Директор ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Видин