Да подадеш ръка на твоето училище

Скъпи приятели на ГПЧЕ „Й. Радичков“, бивши и настоящи възпитаници на училището, всеотдайни учители! Дарителската кампания, посветена на 50-годишния юбилей на гимназията, беше изключително успешна. В нея участваха десетки благодарни хора, които си спомниха петте години във Видинската английска гимназия и значението им за един силен старт в живота. Събрахме близо 15 000 лв. Според предварително обявените цели, ръководството на училището и училищното настоятелство ги вложиха в проекти за подобряване на учебната среда и дигитализация на учебния процес. Прекрасният стенопис на известния български графити – художник Станислав Трифонов – NASSIMO- „Ние, врабчетата“ посреща учениците и посетителите във фоайето на първия етаж.  Една мисъл на патрона на гимназията Й. Радичков изписахме на фасадата, където е откритата училищна сцена за тържества. Важно е тийнейджърите още сега да осъзнаят, че наистина българският народ е малък, „но никога не е бил маломерен“. Художественото пано е дело на видинския художник Андрей Трифонов, който реставрира и стария стенопис във фоайето на втория етаж на тема 1300 години България. Сградата беше санирана със средства от държавния бюджет и беше изпълнен вътрешен ремонт с общински пари. Ние от родителското настоятелство допълнихме освежената училищна среда с илюстрации от корици на книги, пресъздадени върху вратите на класните стаи. Така се роди една нова атмосфера с блясъка, пъстротата и мъдростта на световната литературата. Заглавията бяха внимателно подбрани заедно с учителите по различните езици и, разбира се, по български езика изпълнението е дело на Иван Аладжов. Английската гимназия винаги е била училище с характер, но сега има и своята нежна и неповторима душа!

С вашите дарения, приятели, завършихме процеса по дигитализация на учебния процес във всички класни стаи. С част от средствата закупихме три  55-инчови телевизора и 3 лаптопа.

Благодарим още веднъж на всички, които подадоха ръка на своето училище! Вие сте част не само от неговата история, но и от неговото настояще!

За съжаление, пандемичната обстановка спря събитията за отбелязване на 50-годишния юбилей на гимназията. Но въпреки че няма да може лично да ви благодарим, на всеки дарител ще бъде изпратена грамота и копие от документалния филм за годишнината „Училище – Вселена“. До нови срещи и бъдете здрави, скъпи приятели!