Международен семинар за разпространение на резултатите по проект „Активни за укрепване на европейските ценности“ 2021-1-LT01-KA220-SCH-000030299 на програма Еразъм+ на Европейския съюз

На 16-17.02.2024 г. ГПЧЕ “Йордан Радичков“ организира Международен семинар на тема „Демократичното участие и гражданско образование“ с участието на 72 учители. Присъстваха  10 учители от  училища в Румъния и Турция, както и 40 учители от Видинска област, а също и 22 учители от нашето училище.

Проект „Активни за укрепване на европейските ценности“ е партньорство между училища от Италия, Нидерландия, Румъния, Турция, Литва и България в периода март 2022 до февруари 2024 г. По време на обучителните дейности по проекта бяха формирани отбори по дебати и се проведоха обсъждания и дебати по различни теми: дискриминация, интеграция, човешки права, фалшиви новини, отговорно потребление на ресурси. Учителите от партньорските училища направиха сравнителен анализ на обучението по гражданско образование в различните европейски държави на национално и регионално ниво. Те проведоха обучения по различни теми по гражданско образование и събраха разработените уроци в Методическо ръководство „Активно гражданство“, Ръководството беше написано на английски език и преведено на всички езици от партньорството – български, италиански, датски, румънски, литовски и турски език.

Международният семинар за разпространение на резултатите „Демократичното участие и гражданско образование“ се проведе в Конферентната зала на хотел „Ровно“ на 16 и 17 февруари 2024 г. Официално приветствие към участниците отправи г-жа Боянка Никова, директор на ГПЧЕ “Йордан Радичков“. Г-н Владко Вълчев, Старши експерт по обществени науки,  гражданско образование и религия в РУО-Видин представи обзор на обучението по гражданско образование в последните години на тема „Предизвикателства при преподаване на гражданско образование в училище“.

След това г-жа Камелия Георгиева, учител по английски език в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и  координатор на проекта,  запозна присъстващите учители с извършените дейности по проекта и представи Методическото  ръководство в помощ на учителите „Активно гражданство“.

Г-н Емил Живков, главен учител в ГПЧЕ “Йордан Радичков“, представи методиката на интегриране на дебати в различни учебни предмети и запозна учителите  с видовете дебати с презентацията „Водене на дебат – видове дебати“, а Михаела Михайлова, ученичка от 12 клас в ГПЧЕ “Йордан Радичков“ сподели впечатленията си от участие в дебати не само в училище, но и в извънкласни дейности и състезания по дебати на национално ниво.

Г-жа  Цветанка Стоянова,  старши учител по информационни технологии,  показа дигитални платформи и инструменти за „Развиване на умения за активно гражданство и критично мислене чрез онлайн дебати“.

Семинарът продължи със задълбочено разглеждане що е информация и дезинформация. Г-жа  Сабрина Калъчова, ръководител Информационна мрежа Европа Директно –  Видин представи „Цифрово образование и справяне с дезинформацията“ – презентация за сайтовете, подготвени от Европейската комисия за противодействие на дезинформацията.

След това участниците в семинара бяха разделени на две групи и имаха интерактивни дейности в работно ателие по метода на Форум театъра. Г-жа Цветанка Стоянова, eTwinning посланик изнесе лекция на тема „Възпитаване на активно гражданство чрез метода „Форум театър“ – работно ателие. Форум театъра е наречен „театър на подтиснатите“ и дава възможност на зрителите да участват и да променят сюжетната линия с позитивен край.

Международният семинар “Демократичното участие и гражданско образование“ беше успешен начин за разпространение на идеите и резултатите по проект „Активни за укрепване на европейските ценности“ 2021-1-LT01-KA220-SCH-000030299 на програма Еразъм+ на Европейския съюз.

  29