Урок по история с учениците от 11. клас

На 9.06.2021г. във Видинска Св. Митрополия се проведе урок по история с учениците от 11. клас на ГПЧЕ профилирано обучение.
Изборът и методиките на обучение на г-жа Валя Александрова в четвърти модул „Техники на историческото познание“ имат за цел използването на богатото историческо наследство на нашия старопрестолен град да се използва с подходящи методи и лектори, за да се реставрира миналото ни и да оживее времето на духовна сила, спасение и поуки за нашата памет – българска. Силен емоционален и нравствено-поучителен разказ пред младежите направиха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил и йерей Илия Симеонов. В извеждане на историческите връзки, процеси и личности за мястото на вярата, силата на духа и традицията, и роля на църквата и духовните водачи в „Българския Великден“, бяха посетени църквите „Св. Петка“, „Св. Панталеймон“, барелеф Софроний Врачански и паметника-мавзолей на екзарх Антим I.
Няма нищо по-силно в трайността на знанията от силата на емоционалното учене и съпреживяване. Историческото образование изгражда не само умения, но и нагласи и отношение към миналото ни. За това, връзката на образованието с ценностите на вярата и благостта и ерудицията, с която Митрополит Даниил ни въведе в анализи и послания на стенописи, достойният живот на духовните ни водачи, посланията към съвремието бяха запомнящ се урок за цял живот!
С огромна благодарност за вниманието и готовността на Светата Видинска митрополия да е част от нашето обучение!!!
До следващите идеи и срещи!