Патронен празник в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Вече 15 години дворът на ГПЧЕ събира въодушевени ученици, учители и гости за отбелязване патронния празник на училището. Творецът с магнетичното слово, с неподражаемия изказ, с уникалните философски прозрения Йордан Радичков! Тази година честванията са част от празничната програма по повод  50-годишния юбилей на Езиковата гимназия.

Празничната програма започна на 22.10.2020 г. в кино „Никра“ с прожекция на

филма за творчеството на Радичков „Истории за птици, хора и други чудеса“, очаровал всички зрители. Заслуга за тази културна проява имат председателя на Училищното настоятелство г-жа Лидия Каменова, г-жа Снежина Здравкова и проф. Любомир Халачев – член на творческия екип на филма.

„Днес, в навечерието на рождения му ден, ние почитаме творческото дело на Радичков, съпричастни с уроците му по човечност, по национално самочувствие и гордост и прегърнали онова сърдечно и доброжелателно Радичково послание: „Бъдете невероятни!“ – обяви при откриването на тържественото събитие г-н Петър Петров – старши учител по български език и литература.

Г-жа Пенка Милушева започна своето емоционално слово с цитат от творчествато на Радичков за връзката между човека и огъня и направи кратка съпоставка с майстори на разказа като Елин Пелин и Йордан Йовков, подчертавайки Радичковия неповторим стил.

Радичков създава модели за мистичен реализъм, използвайки особености от народопсихологията, диалектите от Северозапада и хвърля идейни мостове между минало, настояще и бъдеще. Всяка година преподавателите от ПУО „Български език и литература“ избират незабравими цитати от творбите на Йордан Радичков, провокиращи творчески изяви на талантливите ученици. Тази година темата на конкурса за ученическо творчество бе: „Когато човек живее хубавите си млади години, той не пита – просто живее“. Победители в отделните категории станаха:

Рисунка:

  1. Гергана Крушарска – 10.А клас
  2. Цветина Петрова – 12.Г клас
  3. Тея Тошева – 9.А клас

Стихотворение:

  1. Десислава Маринова – 11.В клас
  2. Светлозара Златанова – 9.Б клас
  3. Александра Венелинова – 10.А клас

Разказ:

  1. Рая Стефанова – 11.А клас
  2. Стела Иванова – 9.А клас

Есе:

  1. Елена Петрова – 10.А клас
  2. Адриана Ангелова – 9.А клас и Зорница Асенова – 10.В клас
  3. Александра Петкович – 11.Г клас

Призьорите представиха своите творби. Награди получиха и учениците, успешно представили се в Националния кръг на олимпиадите по чужди езици, финалистите в националното състезание „Стъпала но знанието“ и успешно защитилите сертификати на Кеймбридж.

Директорът на ГПЧЕ Любомир Георгиев връчи грамоти за особени заслуги на учители. Празникът приключи с поднасянето на цветя и венец пред барелефа на Йордан Радичков в двора на гимназията. Накрая всички класове се отправиха по празнични маршрути – културните обекти в нашия град.