22 АПРИЛ – ДЕН НА ЗЕМЯТА

На 22 април 2020 г. отбелязваме за 50-ти път Деня на Земята. Темата на кампанията тази година е свързана с действия срещу изменението на климата, което е огромно предизвикателство на нашето съвремие.
Ще се запитате: Какво можем да направим на този 22 април?
Ние, учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин можем да отговорим на този въпрос.
Дори оставайки вкъщи заради епидемията от коронавирус, ние можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда.
• Всеки от нас може да обсъди със семейството си какви действия можем да предприемем във връзка със замърсяването с пластмаса, с хранителни отпадъци, качеството на въздуха и на водата, както и местни въздействия върху климатичното изменение.
• От нашите баби и майки можем да научим рецепти на растителна основа или да пресъздадем някои от любимите си семейни рецепти с алтернативи на растителна основа, например при боядисване на яйца.
• Можем да използваме повторно материали от къщата си и да ги превърнем в чанти, стойки за саксии и др.
• Можем заедно със семейството да гледаме документални филми за опазване на околната среда или програми за животни и така да проучим начините за защита на любимите ни животни.
• Можем да преброим колко пластмасови опаковки, бутилки и торби закупуваме и при следващата си покупка в магазина, да използваме и други опаковки.
Нека тези действия се превърнат в навици и гражданска активност, която да продължи и след Деня на Земята!