Покана за участие в проект „Трудовият пазар в училище“

Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ работи по проект „Трудовият пазар в училище“ с номер 2019-1-BG01KA229-062582_1,  ключова дейност „Партньорства за училищен обмен“, по  програма Еразъм + на Европейската комисия.

ГПЧЕ е координатор на проекта „Labour market at school“. Период на изпълнение на проекта 2019-2021. Партньори по проекта са училища от Гърция, Италия, Португалия и Турция.  Проектът е насочен към ученици на възраст 16-18 години oт 10 и 11 клас. Нашето училище е координатор на проекта, а Камелия Георгиева, учител по английски език, е лице за контакти.

Основните  цели на проекта са: учениците от училищата в партньорството по проекта да придобият умения за развитие на предприемачество, които могат да използват за избор на бъдещото си образование. Проектът ще развие и обогати предприемаческото мислене на учениците, като им позволи да разработват съвместни бизнес идеи, които ще осигурят по-плавния им преход от училище към света на бизнеса. Учениците ще се запознаят с  икономиката в региона на всяко партньорско училище, ще се срещнат с различни предприемачи и представители на  бизнеса. Целта на проекта е учениците да си сътрудничат и да създават иновативни бизнес идеи, които да са пригодени към икономиката в региона на съответната държава.

Всеки обмен на ученици ще включва различна тема:

  1. C1 – февруари 2020 г. – Португалската икономика и стартиращи фирми в областта на информационните технологии;
  2. C2 – май 2020 г. – Гръцката икономика и стартиращи предприятия в селското стопанство;
  3. C3 – октомври 2020 г. – Българската икономика и стартиращи малки производствени предприятия;
  4. C4 – февруари 2021 г. – Турската икономика и стартиращи фирми в индустрията за красота;
  5. C5 – май 2021 г. – Италианската икономика и стартиращи фирми в областта на дейностите на открито и в спорта.

Проектът  ще запознае учениците с местната икономика  на петте страни партньори,  какво означава  предприемачество и как се прави бизнес план.

Учениците ще се запознаят с различни култури  и ще развият по-добро разбиране на междукултурните отношения.

Покана за участие:

Каним всички ученици от десети и единадесети клас, които желаят да работят по проект „Трудовият пазар в училище“, да подадат заявление при Секретарката на ГПЧЕ за участие в първата обучителна дейност в периода 2-8.02.2020 г. в гр. Оурем, Португалия.

Условия за участие:

  1. Да са ученици от 10 и 11 клас.
  2. Да нямат наложени наказания.
  3. Да нямат повече от 5 неуважителни отсъствия.
  4. Да имат декларация от двамата родители, че могат да пътуват в чужбина, придружавани от учител.
  5. Да подпишат декларация, че ще бъдат домакин – приемно семейство на ученик от партньорските училища през м. октомври 2020 г.

Процедура:

Заявления могат да се получат при секретарката на ГПЧЕ.

Заявления ще се приемат до 12:00  ч. на 05.12.2019 г./четвъртък/.

От 14:30 ч. на 05.12.201 г./четвъртък/ ще се проведе интервю на български и английски език с всички ученици, заявили желание да работят по проекта.

Ще бъдат избрани  ученици за участие в мобилност от 2-8.02.2020 г. в гр. Оурем, Португалия.

Резултатът от интервюто ще бъде обявен на 06.12.2019 г./петък/

Избраните ученици трябва да направят копие на личната си карта при секретарката на гимназията до 12:00 ч. на 09.12.2019 г., а също и да представят декларация от двамата родители, че могат да пътуват в чужбина, придружавани от учител.

Още информация може да намерите на страницата на проекта.