Ема Джунинска ще представя област Видин като член на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на децата

Ема Джунинска15 деца от цялата страна бяха избрани за членове на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ от комисия, ръководена от председателя на ДАЗД и съставена от представители на неправителствени организации, работещи в сферата на закрилата на децата и детско участие – УНИЦЕФ, ФИЦЕ, Националната мрежа на децата, Фондация „Партньори-България”, експерти от Агенцията и бивши членове на консултативния орган. Те ще заемат местата на членовете от 19-те области, чийто мандат приключи поради навършване на 18-годишна възраст.
Комисията направи своя избор на базата на предварително обявени критерии, сред които комуникативност и креативност, отговорност и толерантност, желание за ангажиране с общи каузи, умения за работа в екип.
От Видин е избрана Ема Джунинска от ІХГ клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков”, която ще участва в консултативния орган.
В следващите две години представители на своите области в Детския съвет ще бъдат:
1. Благоевград – Анелия Атанасова
2. Бургас – Паула-Калина Димитрова
3. Видин – Ема Джунинска
4. Враца – Ива Георгиева
5. Монтана – Десислава Червенкова
6. Пазарджик – Паулина Хаджийска
7. Перник- Йоанна Захариева
8. Пловдив – Стоян Гечков
9. Русе – Александрина Пенчева
10. Силистра – Надежда Гочева
11. София-град – Румен Андреев
12. София област – Таня Иванова
13. Стара Загора – Петър Иванов
14. Шумен – Валентина Митева
15. Ямбол – Анжелина Минчева 
За място в детския консултативен орган към председателя на ДАЗД се бориха 57 деца на възраст от 9 до 17 години от 15 области, които заявиха желанието си да участват в работата му. Най–оспорвана беше битката за представител на Монтана – 9 кандидатури, Бургас и Стара Загора – по 7, Шумен и Благоевград – по 6. Заявления за участие в работата на Съвета не постъпиха от областите Варна, Плевен, Смолян и Търговище. Затова местата за тези области в Детския съвет остават незаети.
Съветът на децата работи в изпълнение на основни принципи на Конвенцията за правата на детето и Закона за закрила на детето. Той е създаден през 2003 г., за да насърчи детското участие в процеса на изработване на политики за децата и вземане на решения. Съветът подпомага председателя на ДАЗД като дава становища и позиции по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено-политическия живот. Този консултативен орган дава възможност на децата да обменят знания, добри практики и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации.