Стартира проект на ГПЧЕ ”Йордан Радичков” по програма ACES

ACES_2Негов координатор от наша страна е г-жа Валентина Александрова и той се реализира в партньорство с Основното училище в град Калафат, Румъния, и Икономическо-търговската гимназия от град Зайчар, Сърбия.
Работата по изпълнение на проектните дейности за преодоляване на стереотипното мислене и приемане правото на "различието" като равенство за всички започна чрез обмен на ученици. В Гимназията ни пристигна първата група деца от съседен Калафат, Румъния, която посрещнахме след мост „Нова Европа”. В 10.30 часа на официалното откриване в Евроклуба ни те бяха приветствани от директора г-жа Даниела Рангелова. Домакини и гости се представиха взаимно съответно чрез презентацията на английски език за древните български столици на Лилия Върбовска и Моника Рангелова от клуб "Краезнание Видин – средновековна столица на България" (ръководител г-жа Пролет Асенова), клипа за Видин на Иванина Виткова и Петър Милчев от XI Г клас и презентацията на румънския учител по английски език в училището от Калафат г-жа Лилиана Николае.

Последва размяна на подаръци между двете страни, а учениците от Ателие „Реклама” (ръководител г-жа Янка Виткова) подариха на румънските гости изработените от тях специално за срещата емблематични ключодържатели. След това партньорите ни се разходиха в Гимназията и посетиха различни часове под наслов „Да влезем заедно в час – различието в образованието”. Интересна и питателна бе „срещата” им с подготвената от българските приемни семейства традиционна българска кухня на фона на звучащата българска музика.

ACES_1Под наслов „Да опознаем местата на паметта”  бе посещението в крепостта „Баба Вида”, където ученици от клуб "Културно наследство на английски език" (ръководител г-жа Иванка Цветкова) я представиха на новодошлите, които след това разгледаха забележителностите на град Видин и направиха разходка в Крайдунавския парк.