Ден на розовата фланелка в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва деня за борба с тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“. На този ден всички, съпричастни с темата, обличат розово, за да изразят своята позиция.
Тази година в нашето училище представителите на ученическия парламент решиха денят да бъде отбелязан чрез дискусии по темата и чрез интерактивна игра на криеница:
На територията на цялото училище се бяха скрили ученици, които са „жертви” на тормоз. Част от съучениците им ги търсеха и трябваше да ги открият, насочвайки се от загадки, и за време. След откриването на „жертвата” учениците я приобщаваха към себе си и й оказваха подкрепа, следвайки мотото: „Be a buddy, not a bully!”. Всеки випуск имаше представители от 6-ма ученици. Випуските с най-бързо откритите “жертви” бяха наградени.
Тази дата ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни провокира да помислим как да постъпваме в подобни ситуации, а различни инициативи като днешната дават информация как можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден.
За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно от училищата на провинция Нова Скотия. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици купуват и разпространяват сред връстниците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.
Розовата фланелка е израз на позицията “НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”.