„БДИНЦИ – ЛЪВОВЕ, ТИТАНИ!“ изучаване и съхраняване на бойната слава на Българската армия чрез войнишките паметници

В ГПЧЕ, през тази учебна година, по инициатива на преподавателите по история – Валя Александрова и Кристина Божидарова, стартира изпълнение на проект по програма на МОН и Министерство на отбраната. Той е насочен към ученици с интерес в областта на историческото познание и наследство и е фокусиран върху изучаване на бойната слава на Българската армия и местата на тяхната памет и подвиг в нашия край.
Заедно с директора на Регионален исторически музей – Видин / Regional History Museum – Vidin – дин. Христина Кирилова и уредник в музея Полина Петрова и преподавателите от ГПЧЕ, учениците ще направят изследвания на герои и битки от историята на България след 1878 година, ще се грижат за поддръжката на паметниците в града ни и ще композират постоянен кът в училището, посветен на Българската бойна слава и чест!
В навечерието на Националния ни празник, работата на учениците в групи започва. Това е пътят към съвременното историческо познание, което има смисъл само когато изгражда патриотично отношение и морални нагласи у подрастващите, как да поддържат и предават паметта на героите ни!