ОБУЧИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ В ИСТАНБУЛ по ПРОЕКТ „Акредитация в училищното образование“

През седмицата от 12 до 16 юни 2023г. 20 ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ взеха участие в обучителни дейности по програма на Еразъм + в Истанбул, Турция по проект „Акредитация в училищното образование“ с номер 2022-1-BG01-KA121-SCH-000068369. Учениците ни водеха дебати на тема „Европейски институции и тяхната работа“, а също така изказаха мнението си в дискусии на тема „Европейски ценности“,  което след това приложиха и в творчески работилници.

Представени бяха и уроци по активно гражданско образование, свързано с човешките права в Европейския съюз. Уроците се проведоха  училището за надарени деца ARGEM в Истанбул, Турция, а също и в Гръцкото училище по религия в квартал Хейбелияда. Посетихме и аквариума Морски свят в Истанбул, където имахме възможност да се запознаем с различни морски обитатели.

Освен с традициите в областта на човешките права и гражданската позиция, се потопихме и в характерната турска култура и фолклор чрез представления на самодейците от училище ARGEM. Те представиха традиционен ритуал преди сватба с танци и татуиране с къна, а също и фолклорни изпълнения от централната част на Турция. В творческата работилница учениците изработиха  предмети от турската култура по традиционна технология.

Благодарение на дейностите по проекта, нашите ученици усвоиха ценни знания и умения в сферата на правата на гражданите в ЕС. Те създадоха незаменими приятелства с ученици от училището за надарени деца ARGEM в Истанбул, Турция.