ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА ЧЕТЕШ… НА ФРЕНСКИ

За трета поредна година ученици от 10. и 11. клас на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, изучаващи френски език участваха в организираното от Френския институт в България състезание DEFI LECTURE LV2 2023 по четене на художествено произведение на този прекрасен език.

Избраната книга за тази година беше необичайна както като жанр, така и като тема.

Произведението „Ако се върна някой ден…намерените писма на Луиз Пиковски“ беше в не много близкия за българските любители на книгите жанр книга-комикс.

През 2010 г., по време на преместване в гимназия „Жан дьо Лафонтен“, в 16-ти район на Париж, в стар забравен шкаф били намерени писма и снимки. Погребани там от десетилетия, тези документи са принадлежали на бившата ученичка от гимназията, Луиз Пиковски. Няколко месеца тази млада гимназистка си кореспондира с учителката си по литература. Последното й писмо е от 22 януари 1944 г., деня, в който е арестувана със семейството си и интернирана в лагера в Дранси. Само десетина дена след задържането бащата, майката и четирите деца са депортирани в Аушвиц. Те никога не се завръщат оттам.

Тази история, разказана в няколко писма вдъхновява Стефани Труйар, журналистка в канала Франс 24, да създаде текста на книгата „Ако се върна някой ден…“ и Тибо Ламбер да я илюстрира.

Книгата ни беше предоставена през месец декември, когато и започнахме подготовката за състезанието. Отборът на гимназията – Цветена и Александра от 10. клас и Калина и Александра от 11. клас работеше системно и упорито по съдържанието, като не останаха без внимание и илюстрациите, които добавяха по-задълбочен прочит на произведението. Имаше изключително много имена, дати, факти, които трябваше да се запомнят и да се интерпретират правилно. След като се запознаха с книгата, момичетата извършиха и допълнителни изследвания на документите, от които научиха нова информация за събитията от този тежък период от историята. Цялата работа по съдържанието продължи с подготовката на около 300 въпроса, които биха били задавани по време на самото състезание

Състезанието се проведе онлайн под формата на тест като всеки от отборите трябваше да отговори на 61 въпроса за рекордно време.

Щастливи сме да съобщим, че с този млад екип, който се състезава за първи път, се класирахме на трето място след 164 гимназия „Мигел де Сервантес“ и Американския колеж в София.

Честито на младите ни надежди!

Нови и по-големи успехи в други състезания по френски език!