„THE EVERGREENS“ се класира в топ 3 на финала на „Млад иноватор – 2022“

Отборът „THE EVERGREENS“ в състав: Ивелина Христова – 12.Г клас, Мартин Стефанов – 11.А клас, Светлозара Златанова – 10.Б клас и Александра Валентинова – 10.Б клас, с научен ръководител старши учител Галя Митова, се класира в топ 3 на финала на Националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор – 2022“. Участниците трябваше да предложат своята иновативна идея, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще. Нашият отбор разработи многокомпонентен проект на тема „ECONMANIA – МИСИЯ ЖИВОТ“, чиято основна цел е създаването на робот, пречистващ водата от българския участък на река Дунав край Видин и използването й в балнеокомплекс за възстановяване на хора, боледували от COVID-19.
Първият етап на конкурса (предварителна селекция) включваше презентиране на проектното предложение и мотивацията за разработването на продукта, както и триминутно видео за представянето на проекта.
За участие във втория етап (финално класиране) допуснатите отбори изработиха презентации с детайлна информация за своите проекти.
Във финалния (трети) етап се осъществи защитата на проектите пред жури, включващо представители на Грийнпийс България, Ratio, Junior Achievement, Technomagicland, Clean & Circle и др.
Трите най-добри отбора, сред които и нашия, получиха възможност за менторство по време на изпълнението на проектите си. Във финалния етап бе проведено състезание по химия, което безапелационно бе спечелено от отбора на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин.
Получените грамоти и награди са признание за иновативното мислене на участниците от отбора „THE EVERGREENS“ и за техния принос за разработването на зелените иновации на бъдещето.