Седмица на Франкофонията в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

Заключителното събитие за седмицата на Франкофонията в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – гр. Видин бе благотворителната кулинарна изложба-базар „Предизвикателствата на френската кухня“, подготвена от учениците от 10. и 11. клас, изучаващи френски език с преподавател г-жа Ваня Симеонова.

След работата си по избраните рецепти в часовете по френски език, учениците бяха приготвили подбраните от тях ястия и десерти, които бяха презентирани по подходящ начин на 29 март във фоайето на гимназията.

Киш с шунка, кашкавал и сирене, палачинки, шоколадови кексчета, профитероли, мадленки, сладкиш с ябълки, кроасани, макарони, еклери, мъфини по френски рецепти и много други френски деликатеси, приготвени с много любов, вдъхновение и забавни моменти, които бяха запечатани на видео или снимки по време на процеса на приготвяне предизвикаха силен интерес сред учениците, учителите и гости на училището.

Към събитието проявиха интерес и се включиха със свои произведения и ученици от групите по немски език – един прекрасен и свеж лимонов тарт.

Всеки опитал от френските кулинарни изкушения имаше възможност да си вземе по време на базара от диплянките с преведените на български език рецепти, които също бяха изработени от учениците.

Събраните средства от базара ще бъдат използвани за закупуване на художествена и учебна литература на изучаваните втори езици в гимназията – френски, немски, испански и руски.

Такава кулинарна изложба базар по френски рецепти се организира в гимназията за пореден път, като всеки път събраните средства се даряват или закупуват материали за благотворителни каузи, избрани от учениците.