Предизвикателството да четеш … предизвикателството да обичаш трудностите и да ги преодоляваш

За втора година екип от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ взе участие в петото издание на състезанието Défi lecture Langue Vivante 2  (Предизвикателството да четеш на френски език). Но тази година участието беше забележително, а многомесечните усилия – възнаградени.

Какво представлява състезанието и как стигнахме до победата ще ви разкажем сега.

Състезанието, наречено Предизвикателството да четеш се организира всяка година от Френския културен институт. В него могат да вземат участие ученици от 10. и 11. клас, които изучават френски език като втори чужд език в гимназиалната училищна степен. Целта му е да събуди у учениците интерес към художествената литература и да ги подтикне да четат на френски език. Така, освен в часовете, те имат възможност да обогатят своите знания и умения по още един атрактивен начин.

Книгата за четене е избрана и предоставена от Френския институт в края на месец ноември и до датата на самото състезание, тази година това беше на 25 март, участниците трябваше да прочетат книгата и да се запознаят в детайли с нейното съдържание. По време на състезанието, което се проведе в 4 кръга те трябваше да отговарят на въпроси, свързани с най-малки подробности от съдържанието на романа. Всеки кръг се състоеше от 40 въпроса, на които отговорът трябваш да бъде даден за много кратко време. Всеки от кръговете беше на елиминаторен принцип, като до финалния достигнаха участниците от нашето училище и от 73. СУ  „Владислав Граматик“- София.

И ако миналата година първото ни участие беше и първи опит, който ни класира на пето място в България, то това ни амбицира и накара да се трудим много повече и тази година с гордост успяхме да се класираме на второ място.

Да си пожелаем догодина отново да представим достойно гимназията и града и да възнаградим усилията ни с първо място в това толкова интересно състезание.