ПОКАНА за участие на ученици от 9., 10. и 11. клас в проект “Да се противопоставим на насилието и дискриминацията“

ПРОЦЕДУРА

за подбор на ученици за включване в група за работа по проект 2019-1-LT01-KA229-060496_4 „Срещу насилието и дискриминацията“ по програма Еразъм + сектор „Партньорство за училищен обмен“, дейност „Стратегическо партньорство само между училища“ на програма Еразъм + на Европейската комисия, през учебната 2021/2022г.

Важно: Подборът на участниците в мобилността ще се осъществи от комисия и ще се проведе на два етапа – подбор по документи и интервю.

ПОДБОР ПО ДОКУМЕНТИ:

  1. Заявление за участие в подбор /по образец/;
  2. Мотивационно писмо за участие в група за работа по проекта ;
  3. Попълнен Europass CV /автобиография/ – изтегли бланка

 ПРАВО НА УЧАСТИЕ ИМАТ:

  1. Ученици от 9., 10. и 11. клас, които нямат наложени наказания от ПС
  2. Ученици, които не са допуснали над 5 неуважителни отсъствия.
  3. Ученици, които имат среден успех от предходната година най-малко 4,50.
  4. Ученици, които имат годишен успех по английски език от предходната година най-малко 5,00.

Посочените документи да се представят до 14:30 ч. на 18.10.2021г. на Секретарката на ГПЧЕ. Комисията ще направи предварителен подбор по представените документи за кандидатстване и ще допусне до интервю само кандидатите, отговарящи на критериите за подбор.

ИНТЕРВЮ – 19.10.2021 г от 14:30 ч. Избраните кандидати ще бъдат допуснати до интервю в 211 кабинет на ГПЧЕ. Окончателният състав   на целевата група по проекта ще бъде определен от комисията след провеждане на интервюто. Резултатите от подбора ще се обявят на сайта на училището.

КРИТЕРИИ за подбор и ПРИМЕРНИ въпроси за интервю

Описание на проекта

ГПЧЕ “Йордан Радичков“ още през 2019 г. започна работа  по  проект  на тема “Да се противопоставим на насилието и дискриминацията“ /”Standing against violence and discrimination”, с акроним STAVAD/ с номер 2019-1-LT01-KA229-060496_4 със срок на действие 2019-2021 г. по програма Еразъм +, съфинансирана от Европейския съюз, по секторна програма КА2 „Кооперация за иновации и обмяна на добри практики“, сектор КА229 „Партньорства за училищен обмен“.

Поради пандемията от Ковид-19, дейностите по проекта бяха временно намалени, като действието на проекта беше удължено с 12 месеца до 31.08.2022 г.

По този проект гимназията работи с партньорски училища от Литва, Италия, Румъния и Турция, като  водещ координатор е училището от Литва. Той  е своеобразно продължение на нашия  проект по гражданско образование „Срещу стереотипите в училище“, който приключи през 2019 г.

Насилието над деца е феномен, който съществува във всяка държава, общество, етническа или религиозна група, независимо от социалния статус на детето или семейството. Основна заблуда по темата насилие над деца е битуващата представа, че насилието е акт, който задължително включва използването на физическа сила.

Психическото и емоционално насилие, тормоз/малтретиране се квалифицира като системно при критикуване, засрамване, унижаване, порицаване, заплахи, подигравки, предизвикване на страх и безпокойство у детето. Тормозът е една от най-прикритите форми на насилие. Тормоз в училище от връстниците означава, когато едно дете или група деца нарочно се отнасят лошо към друго дете, което е по-слабо и не може да се защити, да им отговори. Тормоз означава, когато към дадено дете се отнасят по този начин не само веднъж, а много пъти в продължение на много време. Дискриминацията към или спрямо даден човек или група е третирането или възприемането му на базата на класа, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Насилието, тормозът и дискриминацията са болезнени преживявания, които неизбежно влияят на цялостното развитие на младите хора.

Училището играе изключително важна роля във всекидневието на децата. Създадохме проекта, защото като учители и родители сме загрижени за бъдещето на децата и смятаме, че стереотипите и дискриминацията може да бъдат премахнати, ако учениците на възраст 14 – 16 години получат по-добро разбиране на проблемите.

Главната ни цел е да включим учениците в противодействието на стереотипите и създаването на спокойна среда в училище. По време на работа по проекта ние ще откриваме формите на дискриминация в училищата в различните страни. Чрез разнообразни дейности – конкурси, творчески дни и тематични работилници, ще повишим осведомеността относно стереотипите, за да можем да променим взаимоотношенията между учениците в положителна насока. Смятаме, че насилието и дискриминацията в училище може да бъдат премахнати, за да растат учениците здрави и уверени в себе си.

Работата по проекта започна през есента на 2019 г. с проучване, проведено от педагогическия съветник Любов Цолова за наличието на тормоз в училището чрез анонимни анкети и обсъждания във фокус-групи на обобщените резултати от анкетите.

След това беше изготвен доклад за положението в училище относно случаите на тормоз и нетолерантност и кои правителствени и неправителствени организации можем да привлечем в помощ за повишаване на осведомеността на учениците за възможностите за противодействие на насилието и дискриминацията.

Ние проведохме първата международна среща по проекта през януари 2020 г. в град Адана, Турция. Там се събраха десет учители от партньорските училища и участваха в семинар на тема: „Насилие,  дискриминация и тормоз в училище – как да ги преодолеем“. Беше направен анализ на ситуацията в партньорските училища в България, Италия, Литва, Румъния и Турция. Професор Салма Заури от Университета в град Чаг, Турция представи проучване за ролята на учителя за утвърждаване на ненасилие в училище. Партньорите обсъдиха инициативи за  привличане на неправителствени и държавни институции в помощ на училището за превенция на дискриминацията и тормоза.

От 27.09.2021 до 01.10.2021г. ГПЧЕ “Й. Радичков“ беше домакин на втората работна среща по проекта. Основна тема на обучителните дейности беше: „НЕ“ на стереотипите и дискриминацията в училище“. В дейностите участваха по 6 ученици и по 2 учители от Литва, Италия, Румъния и Турция. Поради пандемията 15 ученици от Турция присъстваха онлайн по време на дейностите посредством платформата Zoom. От нашето училище 7 ученици работиха в сътрудничество с чуждестранните гости. Общо 40 ученици и 10 учители участваха във втората обучителна дейност по проекта.

Учениците  представиха различни мнения за последствията от стереотипите в училище. Те  проведоха дискусия как да преодолеят езика на омразата и  изразиха становищата си в рисунки и плакати. Учениците се запознаха с различните религии на партньорите  и  направиха кратки скечове на тема “Аз не съм Ти, но можем да бъдем заедно“. След това правиха комикси в електронна платформа, с които да повишат вниманието на другите ученици относно случаите на дискриминация в училище. След обсъждания какво е толерантност и как да бъдем толерантни към различията, учениците представиха мненията си в електронна фото-книга със заглавие “Обединени под Европейското небе“.

Предстоят три обучителни дейности по проекта с участие на ученици и учители по темите:

  • „НЕ“ на насилието“ – в гр. Галац, Румъния от 7 до 13.11.2021г;
  • „ДА“ на равенството“ – в гр. Таранто, Италия от 6 до 12.03.2022г;
  • „НЕ“ на тормоза“ – в гр. Пумпенай, Литва от 29.05.2022 до 04.06.2022г.

Крайната цел на проекта ни е  да подобри разбирането на учениците за европейските ценности, да повиши желанието им да участват активно в местни кампании срещу дискриминацията, да промени техните нагласи и предразсъдъци, да увеличи толерантността им, да им даде по-добро самочувствие за владеенето на английски език и да ги научи да работят в екип.

Фейсбук страница на проекта:

https://www.facebook.com/Standing-against-Violence-ans-Discrimination-2019-2021-113728160357442