Седмица на четенето

По повод инициативата за насърчаване на четенето и подобряване на функционалната грамотност бяха проведени следните мероприятия в онлайн среда:

22.04.2021 г. – Четене и дискусия на тема „Любимият ми литературен герой“ в 9.А клас. Учениците въодушевено споделяха впечатления и читателски практики. Отличиха се с участието си Тея Тошева, Александра Алионова, Йоанна Вергилова, Михаела Михайлова и Адриана Ангелова. Радващ факт е че в класа голяма част са четящите млади хора, с разнообразна читателска култура и предпочитания.

22.04-28.04.2021г – В дванадесетите класове беше проведено четене на любовна лирика от Яворов, П. П. Славейков, Дебелянов и Вапцаров. Темата „Какво е любовта?“ беше използвана и за преговор на съответните творби за предстоящия ДЗИ.

„Предизвикателството да четеш“ – състезанието по четене на френски език като новото предизвикателство пред нашите ученици

На 15 април отбор, съставен от ученици от 10. и 11. клас, изучаващи френски език, взе участие в  националното състезание по четене „Предизвикателството да четеш“, което се провежда за четвърта поредна година и е организирано от Френския институт в България.

Учениците започнаха работа по подготовката за състезанието още през месец ноември, когато получиха книгите на френски език, които трябваше да прочетат. Всяка седмица, под ръководството на г-жа Ваня Симеонова,  за тях бе организирано онлайн ателие, в което след прочитането на отделните глави се коментираше съдържанието им и неясните отделни моменти, както и детайлите, на които трябваше да обърнат внимание.

По време на самото състезание, участниците имаха за задача да  отговорят на различни въпроси, разпределени в пет кръга,  които се проведоха онлайн като бе използван онлайн базирания инструмент за тестови задачи Кахуут.

Класирането ни в първата петица е добър стимул за учениците, които, още по-амбицирани, отсега се готвят за състезанието догодина. Успехът им е толкова по-забележителен, защото ядрото в екипа са ученици от 10. клас, които изучават френски като втори чужд език едва от една година.

Учениците от 11. клас с профил Руски език се потопиха в творчеството на А. С. Пушкин – руски поет, драматург, публицист, белетрист и създател на съвременния руски литературен език. Представената презентация запозна учениците с живота и творческия път на поета. В оригинал на руски език и в превод на български език прозвучаха известни любими стихове – “Я памятник себе воздвиг нерукотворный”, “Я вас любил”, “Я помню чудное мгновенье”, “К Чаадаеву”, “Письмо Татьяны к Онегину” от романа в стихове “Евгений Онегин” и др. Разходихме се виртуално в Мемориалния музей-квартира на Пушкин в гр. Санкт-Петербург, а чрез видеорепортаж по телеканал Россия1 заедно съпреживяхме тържествата по повод годишнина от рождението на поета по света и в родовото му имение в Болдино.

С учениците от VIIIВ клас се пренесохме във времето и света на Джовани Бокачо. В два поредни часа по литература бяха представени избрани от самите ученици новели от сборника „Декамерон“. Направена бе аналогия с актуалната ситуация на вирусна пандемия, пред която сме изправени днес в страната. Развлекателни и интригуващи, новелите на Бокачо предизвикаха и много теми за разговор, размисли и поуки.