Лицето на успеха

“Уважаеми стипендианти на „Американска фондация за България – клон България“, Вие сте избрани да получите парична награда за вашите усилия, труд и умения, които надхвърлят изискванията на задължителните образователни стандарти. Всеки от вас заслужава да бъде поощрен и награден за това, което прави извън учебните си задължения.”
Ето тези думи прочете вчера за трети път едно целеустремено момиче, което от първия ден в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ не спира да мечтае, да се труди упорито и да превзема един след друг върховете на знанието.
Високите постижения, които това момиче има, се дължат на упорития и труд, но и на любовта и към френския език, защото тя отрано е осъзнала, че само английски в съвременния свят не я прави конкурентноспособна, че колкото повече езици владееш, толкова повече светове се откриват пред теб, толкова повече възможности за реализация имаш.
Само няколко дена делят това момиче, Радина Андреева, от предишното и постижение – второ място в Националното многоезично състезание, където за поредна година представи блестящо гимназията и града.
А ето и с какво спечели комисията, която разглежда кандидатурите на желещите за стипендия тази година.
Радина Андреева е един от активните участници в многобройните изяви и проекти, по които работи училището. През изминалата и настоящата година тя е участвала в многобройни състезания и олимпиади – национален кръг на Националната олимпиада по френски език, състезанието по превод от френски и английски на ВТУ „Св. Св Кирил и Методий“ , Трансформации 2020, където печели поощрителна награда по френски език, националния кръг на състезанието по английски Longman, втори кръг на състезанието по английски Hippo и др.Тя е и част от екипа, който участва в « Défi lecture LV2 » – „Предизвикателството да четеш“ – състезание по четене на художествена литература на френски език, организирано от Френския Институт в София.
Нейните интереси не се ограничават само в чуждите езици; тя се е представяла успешно и е печелела награди и за участията си в литературен конкурс “ Никола Вапцаров”, литературен конкурс “Петя Дубарова”, поощрителна награда от литературен конкурс “Любовта и свободата”, както и второ място за разказ от литературния конкурс на името на Йордан Радичков, патрона на училището.
Многостранните и разнообразни интереси подтикват Радина да се включва и изявява и в други сфери: ученически театрален клуб, музикалната формация на училището, клуб Интеракт.
Личните качества на Радина – страст и упоритост в това, което върши, висока работоспособност, целеустеменост и стремеж към самоусъвършенстване и позволяват да работи успешно и да постига целите си.
От 2004 година „Американска фондация за България“ дава стипендии на български ученици за техните изключителни постижения в обучението, в извънкласните дейности и отличен успех. Вече няколко хиляди млади българи са били част от тази програма – медалисти от международни олимпиади по природни науки, носители на награди от международни музикални конкурси, национални първенци по изкуства, литература и чужди езици.
Какво предстои на Радина? Отново упорит труд и залягане над книгите, много нови състезания и конкурси, в които да участва и, разбира се, да победи, но и планове, с които да реализира последната крачка към успеха – избор на бъдещата си професия.
Гордеем се с теб и ти желаем нови успехи и покорени предизвикателства. Успех Радина!