СЕДМИЦА НА ФРАНКОФОНИЯТА ВЪВ ВИДИН

Изявите, посветени на Международния ден на Франкофонията, който се отбелязва всяка година на 20 март в над 70 страни в света, започнаха с участието на 6 отбора от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ в Маратона по писане „Десет думи на Франкофонията“, който се проведе на 9 март.

В рамките на четири часа участниците имаха за задача да създадат художествен текст по темата „Силата на словото“ като използват предварително зададените от международна комисия десет думи.

В петък, 16 март предстои откриването на изложба на най-младите франкофони – учениците от 9 клас. Тази година темата на изложбата е „Красотата на френския език“. Тя може да се види във фоайето на втория етаж в ГПЧЕ до края на месец март.

Ученици от гимназията се състезават и в конкурса по превод от френски на български език, обявен от Френския културен институт и издателство „Колибри“, чиито резултати ше бъдат известни през месец април.

На 17 март ученици от гимназията ще вземат участие и в международното състезание „Математическо кенгуру“ на френски език.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 20 март, вторник, с организирания съвместно с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин „Поетически Хайку-пикник“ – музикално-поетичен спектакъл,  с произведения на ученици от гимназията.

За тази цел в училището бе организирано работно ателие по писане на хайку, в което учениците овладяха различни техники за писане на поезия и се запознаха накратко с произхода и историята на тази изящна източна поезия.

На пикник като на пикник! Част от участниците ще приготвят и сладки изкушения, които ще се предлагат по време на изявата, средствата от които ще бъдат дарени на библиотеката за закупуване на книги на френски език за чуждоезиковата читалня на библиотеката.

Тя ще се проведе в Градската градина пред Библиопощата. Всички произведения, създадени по време на изявата ще бъдат публикувани на интернет страниците на организаторите.

Всички малки и големи франкофони са добре дошли да се включат в предпочитаните от тях мероприятия и дейности!