Учениците от клуб “Ние, българите” дебатират за българското гостоприемство

Силно емоционален дебат предизвика темата „Мит ли са българското трудолюбие и гостоприемство“ в групата по интереси „Ние, българите“ по проект „Твоят час“ в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – Видин.

Тезата, че ние, българите,  сме гостоприемна нация и сме готови да дадем последния си залък, за да нагостим посетителите си – защитаваха Вероника, Теодор и Карина.  Дали  за да не се изложим, или защото хорското мнение е много важно за нас, а може би  манталитетът ни е такъв, но българинът е гостоприемен по природа – твърдяха те.

Защитници на позицията, че сме гостоприемни само на думи бяха Калоян,  Цвето-Анна и Божидар. „Отзивчив ли е наистина българинът или гостоприемен е само родният ни футбол, който дава хляб на многобройни чуждестранни играчи и министър-председатели с чуждо гражданство? Граничи ли у нас гостоприемството с чуждопоклонничество?” – задаваше риторичните си въпроси отборът и продължаваха с аргументи: Едно от най-ценните качества на българина, неговото гостоприемство, вече е рядка добродетел, приемат ли някого у дома си българите – правят го от „кумова срама“ или за да поддържат връзките си с хора, които могат да им бъдат полезни. Често след гостоприемството следва искането на някаква услуга  твърдеше отборът на утвърждаващите.

Българско гостоприемство е факт! Посрещаме чужденци с хляб и сол, настаняваме ги да спят в дома си, приготвяме им традиционни ястия, не им даваме да платят сметката, черпим ги, подготвяме им подаръци, стараем се „да не се изложим пред чужденците“… – опонират отрицаващите.

„Да не се изложим пред чужденците“ – много показателен факт. Много  ни е важно да имаме одобрението на тези, които живеят извън нашата страна. Кажат ли, че нещо у нас е добро или някой е изключителен, веднага общественото внимание се насочва към него с одобрение. В същото време обаче продължаваме да приемаме чужденеца като някакво извънземно, което „не ги разбира тия работи“ – от готвенето, през строенето на сгради и до избора на автомобили. Подобно подценяване е поредна проява на неграмотност. И на претенциозна простащина  категоричен е първият отбор.

Българското гостоприемство се свързва и с толерантността към чужденците. Всеки чужденец може да работи в страната ни – и в търговско предприятие, и в частен бизнес, и в банка, и в държавни институции. Всичко това се среща, разбира се, и в други страни, но не знаем къде другаде на чужденците бива давана тъй лесно работа – контраатакува вторият отбор.

Аргументите на дебатиращите отбори бяха оценявани от независимо жури в състав: г-жа Пенка Милушева – ръководител на клуб „Ние, българите“, Габриела Панчева – председател на журито и член на клуба по интереси, Кристиана Георгиева – гост на публичния дебат. Времето от 2 учебни часа се оказа недостатъчно да се изчерпи цялата тема. Затова журито реши: първият дебат е на тема: Мит ли е българското гостоприемство. На следващо занятие участниците ще спорят дали е трудолюбив българинът, а сборът от получените точки от двата дебата ще определи отборът победител – обяви председателят на журито.