Седмица на френския език и Франкофонията в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

За поредна година в нашата гимназия се отбелязва седмицата на френския език и Франкофонията.

Тя започна в понеделник, 13 март, с традиционното състезание по творческо писане „Десет думи на Франкофонията“, в което взеха участие 6 ученика от X, XI и XII клас от паралелките с изучаване на френски език.

Участниците имаха за основна задача да създадат текст по определена тема като използват в текста десет предварително определени думи. Тазгодишната тема бе свързана със световната мрежа и чувството за общност, която тя създава, а избраните от специално международно жури думи имаха връзка отново с новите средства за комуникация и Интернет.

Седмицата продължава с изложбата „Моята представа за Франция“ на най-малките франкофони в гимназията – учениците от IX клас, които изучават за първа година прекрасния език, който е втори в света като избран за изучаване след английския и който е шестия по брой говорещи го ежедневно.

Заключителното събитие за тази седмица е благотвoрителната кулинарна изложба-базар „Франкофонски вкусове и аромати“, която се подготвя от учениците от XIВ клас. След работата си по избраните от тях рецепти в часовете по френски език, те ще приготвят подбраните от тях ястия и десерти, които ще презентират по подходящ начин на 21 март във фоайето на гимназията. Ученици от ателие „Реклама“ по проект „Твоят час“ подготвят и диплянки с преведените на български език рецепти, които всеки опитал от френските кулинарни изкушения може да си вземе по време на базара.