НЕПОЗНАТИЯТ РОДЕН ВИДИН – пътешествие в миналото с екскурзоводите от ГПЧЕ

Да погледнеш родния Видин през очите на фотообектива от края на XIX век та до днес, бе истинско предизвикателство в подготовката на учениците от клуба на г-жа Валя Александрова – „Историческо наследство и екскурзоводство“!

След поредица часове с теоретична насоченост, учениците започнаха подготовка по поднасяне на екскурзоводски беседи за емблематични туристически обекти на града! За целта гост-лектор бе Христина Кирилова – уредник в отдел Нова история на Регионален исторически музей – Видин, подготвила уникални снимки и картички от града ни. Визията на Дунавската градина, крепостната система, капиите на града и старите аристократични здания от центъра на града, породиха и множество въпроси у учениците за съдбата им. Предстои подготовка на банка с материали за паметниците на град Видин.

– Ще направим ученически изследвания и ще подкрепим инициативата град Видин да бъде с бранд – СТАРОПРЕСТОЛЕН – подчерта в заключителните си думи Валя Александрова – Вие сте младежи с мисия за мен, защото да си екскурзовод е духовна потребност, морална кауза и лице на България, в което Видин има заслужена индивидуалност! Гответе се да го представите с вдъхновение и интелект на гостите на старопрестолен Видин!

Предстоят още много интересни срещи, обмяна на добри практики с техникуми по туризъм от градовете Плевен и Велико Търново и разбира се задълбочена подготовка в професионалните умения по екскурзоводство със съдействие на Асоциация на екскурзоводите в България, чиито регионален представител за Северозапад е ръководителя на клуба в ГПЧЕ!