Патронен празник

24 октомври е денят, в който почитаме паметта на личност, оставила светла следа в историята на училището ни – Йордан Радичков. Автор на следните думи: „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните – това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага“. Това е човекът с главна буква, чието име нашата скъпа гимназия носи с чест.

По случай този светъл празник, г-н Георгиев, директорът на училището ни, произнесе приветствие:
„Щастливи и горди сме, че нашето училище носи името на забележителния писател, мъдрец и философ Йордан Радичков. Роден преди 87 години в монтанското село Калиманица, той извървява дълъг и сложен творчески път, достигайки до международно признание и номинация за Нобелова награда за литература, защото създава огромно творчество и своя оригинална художествена вселена. В българската литература Радичков остава като уникален и самобитен писател със свой стил, свои художествени правила и естетически норми, който разказва за природата, за селото и града, за някогашното и сегашното, загледан във вечната душа на българина със съвременни и мъдри очи. По силата на вече многогодишна традиция, през тези октомврийски дни талантливите ученици от нашата гимназия творят в различни жанрове, намирайки творчески импулс и въодушевление в дълбоките философски проникновения на този необикновен „магьосник на словото”. Така не само почитаме и се прекланяме пред живота и делото на нашия патрон, но и самите ние ставаме частица от необятната Вселена от теми, образи, проблеми и послания, които устояват на всички промени и предизвикателства на новото време.“

Наградени с грамоти и книги в Радичков конкурс за лично творчество:

Есе, X-XII клас:
1. Богомила Христова – XIIг (есе)
2. Георги Кехайов – Xб
3. Даяна Кирилова – XIб

Есе, VIII-IX клас:
1. Мария Вълчева – VIIIб (есе)
2. Магдалина Цветанова – IXб
3. Радослав Кънчев – VIIIа

Разказ:
1. Мария Бойчева – IXб (разказ)
2. Калина Иванова – XIг
3. Михаела Дончева – IXб

Стихотворение:
1. не се присъжда
2. Йоана Георгиева – VIIIг (стихотворение)
3. Кристиан Флавиянов – IXг

Рисунка: поощрителна награда – Катрин Челиева – Xв

Тържеството приключи с Радичковия цитат от „Ние, врабчетата“: „Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата й са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!“.