Учениците от ГПЧЕ обичат да четат

Под ръководството на своите преподаватели по български език и литература учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ активно участваха в Националната седмица на четенето, която се провежда по инициатива на МОН за втора поредна година.
На 11.10 /вторник/ дванадесетокласниците четоха есето на своята съученичка Ася Радославова /12 В клас/, класирана на първо място в национален конкурс. В последвалата дискусия младежите изразиха свои мнения по темата на есето и коментираха предимствата и трудностите при създаването на литературно есе с помощта на г-жа Соня Любенова.
„Четенето на любимите книги е удоволствие, а не тегоба за учениците от 9-и клас в ГПЧЕ „Й. Радичков“ – Видин“ – твърди г-жа Сашка Гергова.
На 12.10.2016 г. в Езиковата гимназия г-жа Пенка Милушева организира състезание по правопис под надслов: „Език свещен на моите деди“. Сред десетките участници с най-висок резултат се открои Кристиана Георгиева – 11В клас.
„Единадесетокласниците с интерес работят в часовете по литература, поезията на Христо Ботев им допада и с желание рецитират негови стихове” – казва г-жа Милушева и подготвя творческа работилница за следващия ден.
Десетокласниците под ръководството на г-н Петър Петров активно се упражняваха в изразително четене и същевременно се забавляваха с остроумни диалози от сборника новели „Декамерон“ на Дж. Бокачо, романът-бестселър „Кръстникът“ на М. Пузо и тийнейджърския роман „Делириум“ на Лорън Оливър.
Часовете по литература на г-жа Милушева на 13.10.2016 г. започваха с прочит на текст от любима творба или рецитиране на авторски стихове, което зареди учениците с позитивизъм и желание за творчество. В проведената творческа работилница те получиха насоки за участие в обявения конкурс за написване на стихотворение, есе или разказ на цитат от Радичкова творба – „Човек се ражда сред стихии и трябва да живее сред стихии“ или „Има хора, които се придържат по-близко до здрача, отколкото до светлината, и още във въздуха улавят подхвърления им кокал“. Най-добрите ученически текстове ще участват в публичното четене на 25.10.2016 по повод Радичковите дни.