Достоен урок по родолюбие – урок, когато историческото образование се дебатира бурно

На 21.02.2016г. във Военна академия „Г. С. Раковски” в столицата се проведе Втората национална среща на клубовете „Млади възрожденци” към Националния комитет „Васил Левски”. Нашето училище бе представено от председателя – г-жа Валя Александрова, зам. председателя – Михаела Войденова, секретаря – Мария Николова, и Илона Кидикова.
За цялостно творчество и първи места в обявените конкурси, златният медал на Комитет „Васил Левски” за 2016г. бе връчен тържествено пред цялата зала на Илона Кидикова от председателя на комитета – г-н Василев.

Пред публиката от родолюбиви млади хора и техните учители с възрожденски дух в XXI век, Илона прочете своето наградено стихотворение „Като на Шипка”, посветено на Видинската епопея в Сръбско-българската война.

Нашите представители за втора година се радваха на специалното внимание на академик Антон Дончев и неговите духовно зареждащи слова на мъдрост и ценности.

Илона достойно представи и привлече вниманието на националните медии към нашата Гимназия и града ни в Народното събрание, където председателят – г-жа Цачева, я помоли да прочете стихотворението си „Дяконът” и да постави автограф на книгата си, лично в нейния кабинет и място. Един млад човек, седнал на стола на политическите ни лидери, със скромното си перо на млад писател показа отношението на настоящото поколение към род, памет и достойнство във времето на дебати – „на какво ни учи днес историята от пожълтелите си страници”!