Незабравима среща със словото и духовността

Като част от програмата за отбелязване на Радичковите дни учениците от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ днес представиха своите оригинални творби в публично четене. Евроклубът се оказа тесен да побере младите таланти, участвали в конкурса за ученическо творчество на една от темите:
„Човекът е същество хитро и умно, макар че през живота си повече хитрува, отколкото усъвършества ума си“ или „Оня, който е бил затворен, най-добре разбира жаждата за свобода“.
Десетки впечатляващи есета, стихове, разкази… Невероятни ученици! (Наградите на най-добрите ще бъдат връчени на 23.10.2015 г. пред барелефа на Радичков.)
Очарователна е и изложбата, включваща повече от 40 рисунки по Радичкови произведения, подредена в актовата зала на училището.
Кулминацията в празничния ден бе срещата с писателя Владимир Зарев, който представи новия си роман „Орлов мост“. Младите автори имаха възможността да се срещнат с един от най-талантливите съвременни български романисти и да повярват в потребността от четене. Много бяха въпросите, които бъдещите творци отправиха към своя гост и запомниха приятелския му съвет: „Четете чужди и родни класици и не забравяйте, че всеки читател сам доразвива сюжета на книгата.“
В края на срещата Владимир Зарев получи юбилейни подаръци от гимназията – алманах с ученическо творчество, тефтер и химикал за нови творчески идеи. Той от своя страна ни дари новия си роман „Орлов мост“ с посвещение: „На ГПЧЕ „Й. Радичков“ с уважение и за нашата среща в Словото, в душите и духовността!“