Младежта в действие

Александра 10ВАлександра Цветанова – ученичка от 10 В клас и председател на Ученическия съвет в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, впечатли със своите изказвания организаторите на първата конференция за подобряване на ученическото самоуправление, която се проведе на 9 и 10 май в гр. София.
В двудневната програма бяха заложени 4 модула – „Всеки ден – ден на ученическото самоуправление“, „Ученическият съвет – гарант за училищната демокрация“, „Проблеми и предизвикателства пред учениците“ и „Структурен диалог на практика“. Пред присъстващите представители на ученическата общност от 42 града на България Александра представи своята позиция за по-активно участие на ученическите съвети в управлението на учебните заведения и сподели своя опит като председател на Ученическия съвет: „Оказва се, че ние работим съвместно с учителския колектив така, както другите ученици мечтаят, търсещи добър контакт с преподавателите си“ – казва десетокласничката от Английската гимназия. Горда, че е поканена да изрази мнението си за ученическото самоуправление в Комисията по образование към Народното събрание.
Пред организаторите на инициативата: Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители към КНСБ и Сдружението на директорите в средното образование в България, Александра обобщи: „Благодарна съм, че уча в най- доброто училище, с най-качествените учители и най-уважавания директор, които силно влияят на личностното ни израстване“.