Златен плакет за реализирането на проекта „Разчупи предразсъдъците – свободата е равенство“

zlaten plaketНа официалната церемония на програма АCES в гр. Сенец, Словакия екипът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ беше награден със златен плакет за реализирането на проекта „Разчупи предразсъдъците – свободата е равенство“. Отличието получиха Анна-Мария Йорданова – консул на АЦЕС, Петър Милчев – говорител и Валя Александрова – ръководител на проекта.
Проектът на Езиковата гимназия бе сред 43-те одобрени по голямата тема на австрийската фондация АCES за 2013/ 2014 година „Различието в нас и около нас“.

Стартирахме в Букурещ на среща с одобрените екипи-партньори, където се даде старт на дейностите, които реализирахме в партньорство с Основно училище „Константин Герота“ град Калафат, Румъния и Икономическо-търговска гимназия град Зайчар, Сърбия. Това „Балканско училище” на добронамереност и доброволчество, заедно с различни институции показа на учениците от трите държави, че различните от мнозинството ни хора са част от нас и не бива да ги изолираме, не само в усещанията си, но и в реалния живот – хора с увреждания, жертви на злополуки, хора с различно разбиране за храната, за ценностите, семейна среда и други.
Чрез проекта „Разчупи предразсъдъците – свободата е равенство“ опознахме съседите ни, влязохме в живота на хората, различни от нас, хора, лишени от нашия шанс, но достойни и надарени посвоему. Този проект стана факт, благодарение на неуморната и навременна помощ на възпитаниците на Евроклуба към ГПЧЕ „Йордан Радичков“.