Денят на Европа в ГПЧЕ „Йордан Радичков“

В ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се проведе творчески семинар-практикум на тема „Управление и самоуправление при проектно базирано обучение по чужд език в интерактивна среда”. Семинарът бе на английски език и имаше за цел да се изследват практическите аспекти на проектно базираното чуждоезиково обучение по отношение управлението на учебния процес в класната стая и на възможностите за самоуправление на учениците. В училището гостуваха седмокласници от Видин и региона, които взеха участие в проявата заедно със своите преподавателите по английски език. Състоя се интерактивен урок „WORK AND PLAY“, след което участниците бяха разделени на групи и показаха своето богато въображение като изработиха проекти на тема „Училището на моите мечти“. Директорът на гимназията връчи на всички сертификати за участие и покани гостите да споделят кулинарната изложба на деветокласниците. Те заслужено получиха поздравления за ястията, които сами бяха приготвили.
Семинар_09.05.2013Кулинарна изложба - 9 май 2013

Денят на Европа в ГПЧЕ ”Йордан Радичков” се отбелязва с Ден на самоуправлението, в който ученици поемат ролята на учители, директор и заместник директор. Ученическият съвет пое ръководните функции на Гимназията, като Кира Владимирова от ХІ Г клас стана директор за един ден, а Яна Кордова от ХІ Б клас бе нейна заместничка. В ролята на училищен психолог влезе Ралица Ангелова от Х А, която в този ден се зае и с отговорната задача да организира ученическа изложба от рисунки, плакати и колажи на тема „Европа – това сме ние”. За реда и спазване на дисциплината в учебното заведение отговаряха главен дежурен учител Мирела Андреева от ХІ Г, Женя Жекова от Х Г, Теодора Каракушева от Х Г, Валери Веселинов от ХІ Б и Памела Венциславова от ХІ Б.
"Разбирам колко отговорно е това да се грижиш за цялата административна и учебна дейност на училището. Надяваме се всичко да мине без проблеми, а накрая ще направим оценка на отминалия ден – дали има оплаквания и дали учениците са доволни от нашето ръководство", каза Кира Владимирова. С много вълнение е чакала днешния ден и Яна Кордова: "Госпожа Жени Спасова ми беше поверила отговорността да проверявам най-редовно служебната поща на училището за писма от министерството и да уведомявам, ако има имейли. Преди малко получих и едно предложение, ако е в правомощията ми, да увелича размера на стипендиите. Не знам дали мога да го направя, но защо пък не?"
Учениците споделиха, че Денят на самоуправлението е много вълнуващ, интересен и полезен за тях, защото им дава възможност да се поставят на мястото на своите преподаватели.

9 май - Ден на самоуправлението

"Денят на самоуправлението е една традиция и за ГПЧЕ „Йордан Радичков”. Всяка годна ученици от всички класове очакват с нетърпение тази изява, тъй като тя им дава възможност да видят нещата от другата страна – през очите на учителите, директора, зам.-директора и дежурните учители. Тази форма на самоуправление доказва на нас, участващите, че сме знаещи, можещи и заредени с новаторство и творчески дух.
Всеки един от съучениците ни, който става преподавател по определен предмет, преживява един изпълнен с отговорност и предизвикателства учебен час, в който проявява инициатива и креативност!
Същевременно 9-и май е Денят на Европа! По решение на ръководителите на страните членки на ЕС, взето през 1985, се ратифицира идеята за един ден, възхваляващ Европа. Денят на Европа символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци!"

Кира Владимирова, председател на УС, Директор за един ден

Ученици и преподаватели от ГПЧЕ ”Йордан Радичков” се включиха в организираната „Панорама на образованието” в Крайдунавския парк. По оригинален и впечатляващ начин те направиха презентация на добри практики от учебния процес в Гимназията, постиженията на нашите ученици в областта на образованието, спорта и изкуството с цел популяризиране на план приема за учебната 2013/2014 година. Проявата бе организира за отбелязване Деня на Европа от Регионалния инспекторат по образованието във Видин съвместно с Областната управа и Община Видин.