9 май – Ден на Европа

ГПЧЕ ”Йордан Радичков ще отбележи 9 май – Деня на Европа и Ден на ученическото самоуправление, с няколко мащабни инициативи.

 – От 10.00 до 13.30 часа в Гимназията ще се проведе творчески семинар-практикум: Управление и самоуправление при проектно базирано обучение по чужд език в интерактивна среда. Семинарът ще е на английски език и ще има за цел да се изследват практическите аспекти на проектно базираното чуждоезиково обучение по отношение управлението на учебния процес в класната стая и на възможностите за самоуправление на учениците.
Участие в полезната инициатива ще вземат учители от област Видин, преподаващи в VІІ клас, и избрани от тях до 10 ученици с изявени способности за водене на дебати, генериране на идеи, комуникативност, работа в екип, умения за работа с Power Point и с максимално добро ниво на владеене на английски език за възрастта им. В организирането и провеждането на семинара ще се включат всички преподаватели по английски език от ГПЧЕ ”Йордан Радичков” и ученици от VІІІ и ІХ клас на Гимназията.
Практикумът е по учебното съдържание за VІІ клас на системата Winners Seven for Bulgaria, изд. Express Publishing. Ще се използват съвременни информационни и комуникационни технологии – интерактивна бяла дъска, като всяко училище трябва да осигури лаптоп и флаш-памет за представляващата го група. 
Всички участващи учители и ученици ще получат сертификати и изненадващи награди (вкл. I-eBooks за най-добрите), а семинарът ще приключи с посещение на голяма кулинарна изложба Bulgarian Cooking – Irresistibly Tasty и нейното изконсумиране. Ще има символичен вход от 50 стотинки, като събраната сума ще се използва за благотворителност.

 – По време на семинара в ГПЧЕ ”Йордан Радичков учебният процес ще е много интересен, защото ще могат да се видят ученици с дневници, които ще влязат в ролите на учители в съответните часове. По коридорите на мястото на дежурните преподаватели ще са техните възпитаници. Ученическият съвет ще изземе ръководните функции на Гимназията, като за целта ще се настани в учителската стая. Кира Владимирова от ХІ г клас ще влезе в ролята на директор, а Яна Кордова от ХІ б клас ще е нейна заместничка. А дали ще има дисциплинарни наказания или революционни реформи в образователния процес за този един ден, остава да видим! – защото това ще е Денят на ученическото самоуправление в ГПЧЕ ”Йордан Радичков”. Ученическа изложба от рисунки, плакати и колажи на тема „Европа – това сме ние” ще бъде подредена във фоайето на Гимназията. 

 – От 16.00 часа в Крайдунавския парк /алеята, свързваща художествената галерия „Никола Петров” и хотел „Анна-Кристина”/ ученици от ГПЧЕ ”Йордан Радичков” ще се включат в организираната „Панорама на образованието”. Ще се презентират добри практики от учебния процес и училищния живот на Гимназията с цел популяризиране на план приема за учебната 2013/2014 година. Проявата се организира за отбелязване Деня на Европа от Регионалния испекторат по образованието във Видин съвместно с Областната управа и Община Видин. 

– Денят ще приключи с атрактивно ученическо състезание по стрийтбол на площад „Бдинци”, организирано за Деня на Европа от Областна администрация – Видин и ГПЧЕ ”Йордан Радичков”. Спортната проява ще започне от 19 часа, като 30 минути преди това отборите от състав по трима баскетболисти трябва да регистрират своето участие. Стрийтболът е за две възрасти ученици – до VІ и VІІ клас. Организаторите са подсигурили много награди – медали, плакети, фланелки и грамоти. Ще се организира и допълнителна надпревара за най-точен стрелец от линията за изпълнение на наказателен удар. Награждаването е предвидено за 20.30 часа.