Семинар с родители

IMGP1071_1На 30 януари 2013 г. в ГПЧЕ ”Йордан Радичков” се проведе семинар с родители на тема „Опасностите в интернет” по дейност „Активизиране на родителската общност” от годишния план на гимназията. Участие в проявата взеха 45 родители на ученици от осмите класове. Лекторите Пламен Славчев – психолог и Галина Петрова – педагог от Центъра за обществена подкрепа към Община Видин запознаха аудиторията с опасностите, които крие продължителното стоене пред компютъра и неограничения достъп до сайтове с кадри на насилие, порнография, общуването с фалшиви профили, използване на лични данни за злоупотреба, възможни контакти с педофили, сексуални предложения и т.н.

IMGP1077_1Училищният психолог Любов Цолова въведе родителите в темата и обясни от какво е провокирано училищното ръководство за трета поредна година да организира тази изключително полезна дискусия, с цел превенция и защита на децата в интернет. Тя даде полезни съвети към кого да се обърнем за помощ при възникнал проблем и как да защитим децата си.

IMGP1069_1„Интернет опасностите за децата са много и не бива да се подценяват, а да се третират не по-различно от рисковете за тях в ежедневието. Пространството на глобалната мрежа дори е по-опасно от гледна точка на това, че там анонимността е правило, а не изключение. Родителският контрол в интернет е много по-слаб, защото децата се справят много по-добре с новите технологии. От онлайн контакт до реална среща може да се стигне много бързо без знанието на родителите” – сподели психологът Пламен Славчев и допълни, че не трябва да се споделя лична информация при чат в интернет пространството, да се дават снимки, защото може да бъдат използвани за всякакви цели и манипулации.

IMGP1083_1В хода на семинара бяха представени тревожни статистически данни от лекторите и подробно бяха засегнати темите:

  • Кибертомоз;
  • Какво правят децата, които тормозят други деца в интернет;
  • Фейсбук и опасностите, които крие;
  • Съществуващи други опасности в интернет пространството;
  • Как да защитя детето си в интернет;
  • Към кого да се обърнем за помощ и полезни съвети към нашите деца.