Дейности по проект “Connecting classrooms”

През учебната 2012/ 2013 година продължава дейността по проекта “Connecting classrooms”, под патронажа на Британски съвет – България.
Това е третата, заключителна година на проекта.
На 30 октомври 2012 година се проведе среща с Дейвид Бисет, ръководител на неправителствена организация „Equilibrium”, която работи с деца с различни увреждания и с техните семейства от област Русе.  Нашите ученици бяха поканени да присъстват заедно с техните родители. Бяха представени две презентации: „ Get physical” и “Give love away”, които ни запознаха с ежедневната работа на организацията. В последвалия workshop учениците изразиха тяхната съпричастност към проблема в дискусия. Срещата бе много ползотворна, по мнение и на гостите – родители.
Дейвид Бисет е познат на работещите по проекта Connecting classrooms от май 2011 година, когато той проведе обучение как всички участници могат да бъдат „Млади лидери в училище”.

CC1

От 16 до 19 декември 2012 година се осъществи среща с ученици от Liceo scientifico statale “Majorana” oт град Латина, Италия, които са партнъори по проекта. Преди пътуването работещите по проекта Анна-Мария от 9 г клас, Теодора от 9 г клас и Кира от 11 г клас изготвиха плакат как учениците от нашето училище празнуват Коледа, с който да запознаят италианските ученици какво се случва тук.
Анна- Мария от 9 г клас, заедно с Камелия Георгиева, учител и координатор по проекта, пътуваха в група с работещи от други четири видински училища за срещата с италианските партнъори. Бяхме топло посрещнати от италианските ученици и тяхната учителка Паола Чеори.

CC2

Италианските ученици ни запознаха с техните традиции за празнуване на Коледа и Нова година. Представиха ни и традиционни италиански ястия за празника. Разказаха ни историята на техния град Латина, основан от Мусолини през 1932 год.
В Рим посетихме няколко исторически паметика и музеи – Партенона, Колизеума, Ватикана.

CC3

Сега са планирани още  дейности във всяко училище, включено в проекта. В ГПЧЕ „Йордан Радичков” ще се проведе конкурс за написване на есе на тема „Доброволчеството”. Поканени са всички ученици, които работят по проекта, да вземат участие. Трите есета, които ще бъдат класирани на първите места, ще бъдат публикувани в следващия брой на електронния вестник, който се подготвя съвместно с другите четири училища от Видин, с които работим по проекта.
От 12 до 15 март 2013 година ще се проведе заключителна среща по проекта в София, където ще се съберат представители от всички пет страни, участници в проекта – Израел, Русия, Италия, Великобритания и България, които досега общуваха само виртуално. От нашето училище ще има представители – един ученик и един учител. Ще има пет workshop дискусии :

  1. Какво ме прави българин/ руснак/ италианец/ израелец/ англичанин?
  2. Какво да знам преди посещение в  град от друга страна?
  3. Какво искам да получа от срещата в София?
  4. Какво значи „global citizen” и как „Connecting classrooms” ми помогна да бъда такъв?
  5. Как „Connecting classrooms” ме промени?